Passport

Menjünk világgá!

Sörvezeték

2017. május 24. 18:32 - Vámos Sándor

A klasszikus közművezetékek köre időről időre – a technikai fejlődést követve – bővül. A legrégebbi ilyen vezetékek a víz és a szennyvíz vezetésére épültek, a rómaiak Aquadukt-jai mind a mai napig megcsodálhatók ez egykori birodalom területén, és az egykori római fő szennyvízcsatorna, a Cloaca Maxima még napjainkban is szállítja mindazt, amiért pár száz éve megépítették. A villany és gáz infrastruktúrája csak az utóbbi száz évben indult bővülésnek, és itt az új trónkövetelő, a sör.

Persze, ez így nyilván túlzás, de van, ahol már a megvalósítás fázisába jutott a sörvezeték sokak által dédelgetett terve. Nyilván olyan helyen kell elsősorban vezetéket kiépíteni, ahol arra valóban jókora és fizetőképes kereslet jelentkezik. Sörügyben egy heavy-metal fesztivál egyértelműen annak számít.

WOA

Az első három napos Wacken Open Air fesztivált (WOA) még 1990-ben rendezték meg a Schleswig-Holstein-i helyszínen, és népszerűsége azóta is töretlenül növekedett, gyakorlatilag a világ legnagyobb heavy-metal fesztiváljává nőtte ki magát. A mindössze 1850 fős település ilyenkor további 75.000 „lakóval” bővül, akiket a nagyzenekarok (Volbeat, Amon Amarth, Kreator, Accept, Megadeth) és a kötetlen légkör vonzanak ide.

sorvezetek_01.pngépül a sörvezeték a WOA-n, fotó: Carsten Rehner/ dpa 

Habár a rajongók nem kispályás módon vedelik a sört, statisztikák szerint fejenként és átlagosan 5,1 liter fogyasztást produkálva, a rendőrség és a sürgősségi szolgálatok beszámolói szerint a hangulat inkább csak vidám és békés. Mivel az idei évben a vízelvezetés javítása okán a területet feltúrták, a szervezők úgy döntöttek, hogy ahelyett, hogy megrakott teherautókkal próbálják megközelíteni a zsúfolt és sáros helyszínt, inkább egy sörvezetéket fektetnek le a vízvezeték mellé.

A rendezők egyébként külön közleményt adtak ki a résztvevőket megnyugtatva, hogy bár a vízelvezetést javítják, sár azért biztos hogy lesz. És sör is. A vezeték egyébként másodpercenként 6 liter sör továbbítására képes, ez talán elegendő lesz a 400.000 literes fogyasztás kielégítésére.

sorvezetek_03.pngWOA, a kereslet a sörre már megvan, fotó: dpa

De Halve Maan

Ez a sörvezeték egyébként nem az első ilyen „közművezeték”, egyik elődje már évek óta üzemel a belga Brügge-ben (Bruges). Ez egy középkori kisváros, klasszikus, szűk utcás, macskaköves belvárossal, ahol a teherautó-forgalom csak jelentősen csorbítja a középkori hangulatot.

A belvárosban található tradicionális De Halve Maan sörfőzde egyedül már nem tudja kielégíteni az évente itt megforduló százezer látogató szomját, így a külvárosban egy új sörfőzdét építettek, ahonnan a már említett három kilométeres vezetéken szolgáltatják a belvárosban hiányzó mennyiséget, évi nagyjából 4 millió liter sört.

sorvezetek_02.pngA belga sörvezeték, kép: Guardian

A helyiek valószínűleg úgy gondolkodtak, hogy ha már ott van a ház alatt egy vezeték, miért ne lehetne annak kiállása a házakban, csakúgy, mint a vízhálózat esetén, ezért a helyi lakóknak felajánlották a csatlakozás lehetőségét. Volt, aki 7500 euróval támogatta meg az egyébként 5 milliós projektet, és ezáltal otthonában élete végéig csapolhat sört a vezetékből.

Valószínűleg ő lett az első „sör flatrate” boldog tulajdonosa.

Ajánló

Sorozatok a passporton:

A világ valódi csodái
A hidegháború időszaka

Témakörök a passporton:

Deutschland

A szovjet impérium romjain
Diktatúrák
Velünk élő történelem

Források

infranken.de: Sechs Bier pro Sekunde: Bier-Pipeline für Heavy-Metal Festival in Wacken
spiegel.de: Brauerei plant Bier-Pipeline unter der Altstadt
schleckysilberstein.com: Drei Kilometer Bier-Pipeline durch Brügge – Ein Masterplan

komment