Passport

Menjünk világgá!

60 éves a Trabant

2017. november 06. 13:38 - Vámos Sándor

trabant_1.png

Az első széria-Trabant, egy P70-es 1957. november 7-én gördült le az akkor még vadonatúj zwickau-i AWZ (Automobilwerk Zwickau) gyártósoráról. Sikermenete egészen 1995-ig tartott, amikor az utolsó Trabant Universal is elhagyta a csődbe omló gyárat.

Tovább
komment

Az NDK utolsó halálraítéltje

2017. július 26. 12:40 - Vámos Sándor

Werner Teské-t egy tíz méter hosszú, ablaktalan folyosóra kísérték: Lehet, hogy sejtette, hogy ott mi vár rá, de valószínűbb, hogy nem gondolt a legrosszabbra, amikor az állami hóhér, Hermann Lorenz hangtalanul mögé lépett, és hangtompítóval felszerelt Walther P 38 pisztolyával tarkón lőtte az elítéltet.

teske05.png

Tovább
komment

A valódi Mad Max

2017. július 17. 14:59 - Vámos Sándor

madmax03.png

Egy újszülöttnek minden vicc új. Ezt az állítást kiterjesztve, miszerint egy újszülöttnek minden történet új, még mindig nehéz magamra venni, mert az ominózus pillanata óta az életemnek már jópár éve lepergett, de.. Igen, ezt a sztorit sem ismertem eddig, pedig Emile Leray története sem egy mai eposz.

1993-ban Emile Leray, az akkor 44 éves francia villanyszerelő, akinek a hobbija Afrika felfedezése volt, Citroën 2CV-jével – közismertebb nevén egy kacsával – lerobbant egy kősivatagban.

Tovább
komment

Konténerhajón világot látni

2017. július 07. 13:59 - Vámos Sándor

kontener01.pngCMA CGM Marco Polo, fotó: CMA CGM

Világot látni jó dolog, főleg ha az ember anyagilag is el van eresztve annyira, hogy ezt megteheti. Milliónyi ajánlat közül válogathat, és ha a google vagy a facebook megneszeli, hogy érdeklődünk az utazás után, soha többet nyugtot nem hagyva bombáznak majd az ajánlataikkal.

Persze van az úgy, hogy a magamfajta őrültebbek speciális igényekkel lépnek fel. Nem a mindenmentes étrendekre, meg a valódi pezsgőben fürdésre, vagy a non-stop you can eat-re gondolok most, éppen ellenkezőleg.

Tovább
komment

A Stuxnet sztori

2017. június 30. 16:38 - Vámos Sándor

Na, ez a bejegyzés most hosszú lesz. Ráadásul, sok esetben a tényeket nélkülözve, találgatásokat is beleépítek ebbe a bejegyzésbe, ami – így talán – egy kerek történetté áll össze. Tények ugyanis nincsenek, hivatalosan ennek az akciónak sem végrehajtója, sem áldozata sincs.

Csak egy kósza vírus, ami bár szanaszét fertőzte a világ hálózatait, alapvetően semmit nem csinált, csak terjedt. Ha esetleg valaki rendelkezik a teljes történettel, kérem jelentkezzen, hogy korrigálhassam a bejegyzést.

Azaz.. ne, mégse; tartsa csak meg magának.

Tovább
komment

Repülőgéphordozó Windows XP-vel

2017. június 28. 17:35 - Vámos Sándor

hordozoxpvel01.pngkép forrása: savetheroyalnavy.org

Egyik zsarolóvírus érkezik a másik után, az egyiknek éppen megtalálják az ellenszerét (adott esetben egyszerűen egy domain létrahozásával), a következő már tarol is a hálózatokon, és ejti túszul számítógépeken tárolt adatok tömegeit.

Tovább
komment

Mert az Opel sosem kop' el

2017. június 16. 15:28 - Vámos Sándor

sosemkopel4.pngHanns-Lüdecke Rodewald és az Opelje, fotó: Haiko Prengel/Haiko Prengel

A szakadt és elaggott Opel nem valami Kusturica film látványeleme (bár az is lehetne), hanem egy kísérlet tárgya, melyet Hanns-Lüdecke Rodewald professzor kezdett el nagyjából harminc éve és még napjainkban is tart.

Tovább
komment

Sörvezeték

2017. május 24. 18:32 - Vámos Sándor

A klasszikus közművezetékek köre időről időre – a technikai fejlődést követve – bővül. A legrégebbi ilyen vezetékek a víz és a szennyvíz vezetésére épültek, a rómaiak Aquadukt-jai mind a mai napig megcsodálhatók ez egykori birodalom területén, és az egykori római fő szennyvízcsatorna, a Cloaca Maxima még napjainkban is szállítja mindazt, amiért pár száz éve megépítették. A villany és gáz infrastruktúrája csak az utóbbi száz évben indult bővülésnek, és itt az új trónkövetelő, a sör.

Tovább
komment

A Titanic-ot lassan megeszik a baktériumok

2017. május 19. 18:16 - Vámos Sándor

Az RMS Titanic brit Olympic osztályú utasszállító egykor a világ legnagyobb utasszállító óceánjárója volt. Rekeszes szerkezete miatt akkoriban elsüllyeszthetetlennek vélték, és erre már az első útján rácáfolt, amikor 1912. április 16-án jéghegynek ütközött és elsüllyedt, nagyjából 1500 utast rántva magával a mélybe.

titanic_03.pngkép: pinterest/whoi.edu

Tovább
komment

Krétával és palatáblával a zsarolóvírus ellen

2017. május 15. 23:05 - Vámos Sándor

 

A világon végigsöprő zsarolóvírus fertőzés alól a Német Vasutak, a Deutsche Bahn (DB) sem tudta kivonni magát. Szerencsére a fertőzés csak a kijelzőrendszerek egy részét bénította meg, és ezeket is csak lokálisan. Ennek ellenére elég sok pályaudvaron borultak sötétbe a kijelzők, és a hétvégi forgalomban komolyabb káosszal fenyegettek.

palatabla_01.pngA WannaCry nem kímélte a frankfurti kijelzőt sem, forrás: N24/Peter Haentjes

Tovább
komment

Híd a semmibe

2017. május 12. 11:15 - Vámos Sándor

Az Új Yalu-folyó Híd

 

Az Új Yalu-folyó Híd a kínai oldalról, fotó: Google Steetview

A Yalu folyó mintegy 800 kilométeren keresztül határfolyóként kanyarog Kína és Észak-Korea között. Nem sokkal azelőtt, hogy elérné a Sárga-tengernél a torkolatát, található a kínai határváros, Dandong.

A kínai kormányzat még a hülye sérójú Cartman Kim Jong Un hatalomra kerülése előtt valahogy kiegyezett a faterjával, Kim Jong Il-lel, hogy az 1945-ben épített, és napjainkra már kissé elaggott híd helyett építenek egy másikat, melyen keresztül egy autópályát átvezetve összekötik a két országot.

Az Új Yalu-folyó Hídat a kínaiak, a hozzá csatlakozó úttal együtt mintegy 350 millió dollárból meg is építették, de az átadására már nem került sor, az ugyanis az Észak-Koreában egy szántóföld közepén végződik.

Tovább
komment

A kommunista UFO

2017. május 10. 12:48 - Vámos Sándor

buzludzha_03.pngnever forget your past, fotó: Scroch

never forget your past

Az átkosban, nevezzük azt akár szocializmusnak, gulyáskommunizmusnak vagy akárminek, a városi elöljáróknak és a politikusoknak még nem adtak annyira szabad kezet az „enyém márpedig nagyobb” ősi és kultikus egymás túllicitálásához, mint napjainkban. Akkor a felszabadulási emlékművekben csúcsosodhatott ki a hatalomhoz törleszkedő szervilizmus, ami napjainkban az 56-os emlékművekben, betonsivataggá térkövezett faluközpontokban, tök üres stadionokban és pár centis kilátókban nyilvánul meg.

Tovább
komment

Teufelsberg FSB

2017. március 31. 13:40 - Vámos Sándor

fsb_06.pngTeufelsberg FSB napjainkban, fotó: Wikipedia / Jochen Teufel

Berlin peremén, egy törmelékből emelt magaslat tetején található az egykor szupertitkos, ma már csak szellem-járta lehallgatóállomás, az FSB, melyet az NSA üzemeltetett és a Stasi is kémkedett utána. A legjobb történeteket a valóság írja, egy vérbeli és hamisítatlan berlini kémtörténet következik.

Tovább
komment