Passport

Történetek határtalanul.

De Wallen kirakatai

2018. május 14. 21:30 - Vámos Sándor

Amszterdam egyik, ha nem a legismertebb negyede a De Wallen. Négyszáz évvel ezelőtt már minden errefelé vetődő hajó kikötött a város közeli kikötőjében. Akkor ez a városrész egy igazi nyomornegyed volt, az itt lakók a fennmaradt legendák szerint akár némi aprópénzért és heringért is felajánlották feleségeiket egy–egy kósza menetre.

de_wallen_01.png

Ez a város egyik legrégebbi része, de nyilván nem ezért tett szert ekkora ismertségre, sokkal inkább a vöröslámpás negyede révén. Az utcákon és a szűk sikátorokban egymást érik a kirakatok, ahol alulöltözött lányok kínálják bájaikat az arra sétálóknak. A megvilágítás színeinek is külön jelentése van; a piros színt a hölgyeknek tartják fenn, míg a kék szín bármi más nemi jelleget is jelezhet.

Tovább
komment

Luke Skywalker szigete

2018. március 16. 15:54 - Vámos Sándor

luke_01.png

A Star wars saga legújabb része (ismét) elkalauzolt minket az Ahch-To bolygóra, Luke Skywalker búvó- és vezekelőhelyére, egy szigetre. A sziget meglepő módon nem CGI generált világ, hanem a valóságban is létezik.

Ráadásul űrhajóval sem kell rendelkeznünk megközelítéséhez, mert Írország partjaitól nem messze található a Skellig Michael sziget.

Tovább
komment

Az orosz szolgálatok célkeresztjében

2018. március 13. 10:55 - Vámos Sándor

cel_01.png

A Szergej Szkripal elleni angliai merénylet ismét némileg rávilágított a félhomályban ténykedő és napjainkig aktív, a titkosszolgálatok még titkosabb speciális likvidáló egységeire.

Beismerik vagy sem – szinte az összes nagyobb szervezet rendelkezik ilyen egységekkel, de a világ talán „legtermékenyebb” likvidálói a mindenkori orosz szolgálatokon belül szolgálnak.

Tovább
komment

A millió dollár pont

2018. március 05. 14:21 - Vámos Sándor

million_dollar_1.png

Espiritu Santo a csendes-óceáni Vanuatu szigetcsoport főszigete. Az Új-Hebridákhoz tartozó terület 1906 óta brit–francia közös fennhatóságú terület, vagy ha úgy tetszik, gyarmat volt. A két ország nem túl sok figyelmet fordított erre a vidékre, így a szigetlakók élete lassan és nyugodtan csordogált egészen a 2. világháborúig.

Akkor, a Pearl harbori eseményeket követően az amerikai kormányzat egy hatalmas támaszpontot épített fel a térségben, ami gyökerestül felforgatta a gyarmati világ viszonyait. A sziget egyik legfrekventáltabb látnivalója napjainkban a „millió dollár pont

Tovább
komment

Projekt 506

2018. február 27. 13:20 - Vámos Sándor

506_0.png

Sztálin „életművéről” már többször is volt szó itt, a blogon. Nyilván a második világháborút követően a „győztes mindent visz” elvén nagyon sok mindent megbocsátottak neki a szövetségesek, de a háborút követően – talán pont ennek a megerősítésnek is „köszönhetően” – a sztálini terror egy korábban soha nem ismert fokozatra kapcsolt.

Tovább
komment

Hogyan lett Kínának repülőgép-hordozója?

2018. február 14. 13:09 - Vámos Sándor


riga_1.png

Előre leszögezem, a történet meglehetősen zavaros és a források néha ellentmondásosak, ami nem csoda, ha a történet résztvevőire tekintünk: Kína, Ukrajna és a Szovjetunió. Egyiküket sem tüntették még ki a sajtószabadságuk kapcsán, és ilyen elismerés nem is igazán várható. Az általam leírt történet a források egy olvasata, nem biztos, hogy minden részletében stimmel – de a végeredmény megmarad így is, Kína szert tett egy szovjet repülőgép-hordozóra.

Tovább
komment

Meggypiros Tesla a Mars felé

2018. február 08. 14:56 - Vámos Sándor

 Kölyökkoromban volt egy szó, aminek a jelentését igazán senki nem tudta, de használtuk mindenre, amire ma a „cool” kifejezést szokás ragasztani: „csákjéger”. Minden, ami rettentően gyors volt, mint mondjuk az autós kártyában a mindent-vivő lola-t, vagy a legújabb Mercik, amiket csak messziről nézhettünk a Trabantok és Zsigulik rengetegében, mind-mind csákjéger volt.

A szó eredetét persze nem tudtuk, főleg mélyen a vasfüggöny mögött nem, de azért minden fiú, ha nem autóversenyző, hát legalább űrhajós szeretett volna lenni.

Tovább
komment

Egy másodperccel később

2018. február 02. 14:14 - Vámos Sándor

emp_1.png

Ennek a bejegyzésnek a címét az azonos című könyvtől kölcsönöztem. A könyvről nagyon klassz kritikák olvashatók a moly.hu-n. Egyébként a könyvmolyok társaságát minden könyvolvasónak csak ajánlani tudom, értékeléseik nekem eddig mindig bejöttek.

EMP; három betű, az elektromágneses impulzus rövidítése. EMP nagyon sok esetben keletkezhet, például villámcsapás, szénkefés motorok vagy éppen napkisülés által. Közös jellemzőjük, hogy zavarják az elektromos berendezések működését, illetve a nagyobb energiájú EMP-k ezeknek a berendezéseknek a tönkremeneteléhez is vezethetnek. Az ötvenes években figyelték meg, hogy a nukleáris robbanások is a gamma-sugárzásuk által EMP-t (NEMP-et) válthatnak ki a levegő ionizálásán keresztül.

Tovább
komment

Észak-Dakota piramisa

2018. január 29. 16:46 - Vámos Sándor

dakota_piramis_1.png

A Bell Labs által kidolgozott Safeguard programban az ABM-ek (U.S. Army anti-ballistic missile) egy olyan védelmi ballisztikus rakéta-rendszert alkottak, melyek Észak-Amerikát voltak hivatottak megvédeni az akkori Szovjetunió irányából érkező nukleáris rakétáktól a hidegháborúban.

Tovább
komment

A kínai űrállomás márciusban fog lezuhanni

2018. január 11. 10:53 - Vámos Sándor

tienkung_1.png

2011. szeptember 29-én állították pályára az első kínai kísérleti űrállomást, a Tienkung–1-et (angolul Tiangong–1) aminek a neve magyarul „mennyei palota”. Az űrállomáson (főleg nagyon kicsi méretének köszönhetően) eleve csak ideiglenesen tartózkodhatott személyzet.

Tovább
komment

Mazsolabombázók

2018. január 08. 16:20 - Vámos Sándor

mazsola_2.png

69 éve Berlinben már reggeltől estig zengett az ég, a szövetségesek bombázták a várost. Ám ezúttal nem bombákkal, hanem apró, ejtőernyős csomagokkal, melyek csokit és rágógumit rejtettek a megszerzésükért rohanó gyerekeknek.

Egy gyors kirakodást követően ismét elstartoltak Berlin-Tempelhof repülőteréről, hogy egy újabb fordulóval ismét élelmiszert vagy szenet vigyenek a lezárt városba – repülőgépekkel. Három évvel a 2. világháborút követően a Szovjetunió blokád alá vonta a renitens várost, és a szövetségesek nem hagyták magára Berlin lassan mindent túlélő lakóit.

Tovább
komment

2017 évzáró

2017. december 30. 11:42 - Vámos Sándor

ente.png

Ennek is a végére értünk. A passport.blog azt hiszem, 2017-ben is jó évet zárt, mintegy 300 ezerszer kattintottak a megjelent 31 bejegyzésre. Köszönöm!

Az idén valahogy az érdekes történetek és történelmi események keveredtek az előtérbe a blogon, jórészt olyan történetek, amik a történelemkönyvekből kimaradtak, pedig igazán színesíthették volna a bebiflázott évszámok számonkérése helyett a történelem-óráinkat is. A szovjet idők, főleg azoknak az elhallgatott eseményei engem mindig is nagyon érdekeltek, ezért a hidegháború történései jelentősen elburjánzottak a blogon.

Tovább
komment

Stairway To Heaven

2017. december 28. 14:31 - Vámos Sándor

stairway01.png 

A “Stairway To Heaven”, a Led Zeppelin legendás számának az ötlete egy anekdota szerint akkor született meg, amikor George Harrison, a Beatles szólógitárosa heccelte Jimmy Page-et, a Zeppelin gitárosát, hogy az együttesnek nincsen balladája. Nos, lett. Azóta – 1970 óta - a világ egyik legismertebb száma, nincs olyan gitározni tanuló, aki ne próbálná fel az akkordjait, olyannyira, hogy a jobb gitárboltokban vicces táblákon jelzik, hogy légyszi, inkább valami mást.. 

Aztán meg van tényleg a lépcső a mennyországba. És szerintem meglehetősen ironikus, hogy a Hawaii szigetén található „Stairway to Heaven”, helyi nevén „Haiku Stairs” csak illegálisan közelíthető meg.

Tovább
komment

Japán üzembehelyezés

2017. december 21. 13:36 - Vámos Sándor

japan.png

Ballagtunk egymás mellett Olivérrel a csomagkiadó pultoktól, két kocsit toltunk magunk előtt, mindenféle műszerekkel rogyásig megrakva. Szerencsére ezeknek az „útlevelét” a cég jó előre elintézte, így a vámos némi fejvakargatással átlapozta a papírokat, majd lepecsételte és enerváltan egy tovább-ot intett nekünk.

„Ma este elhívtak minket a kollégák inni. Néha el szokott durvulni a helyzet, de persze nem itt, Japánban. Nagy gondod ugye nincs az ivással?” Mire visszakérdeztem, hogy „mégis, te hány sörtől kezded problémásnak érezni a helyzetet?

Tovább
komment

Kozmosz 954

2017. december 18. 22:11 - Vámos Sándor

A 70-es években a világ még a nukleáris energia mindenhatósága mellett tette le a voksát. Tervek születtek urán-üzemű buszokra és vonatokra se, de szerencsére ezek az agyament ötletek nem hagyták el a tervasztalokat – a nyugati világban (Persze a szovjetek eközben a távoli világítótornyaikat is nukleáris üzeművé alakították át).

Ellenben a nukleáris üzemű műholdakkal.

Tovább
komment