Passport

Menjünk világgá!

Sörvezeték

2017. május 24. 18:32 - Vámos Sándor

A klasszikus közművezetékek köre időről időre – a technikai fejlődést követve – bővül. A legrégebbi ilyen vezetékek a víz és a szennyvíz vezetésére épültek, a rómaiak Aquadukt-jai mind a mai napig megcsodálhatók ez egykori birodalom területén, és az egykori római fő szennyvízcsatorna, a Cloaca Maxima még napjainkban is szállítja mindazt, amiért pár száz éve megépítették. A villany és gáz infrastruktúrája csak az utóbbi száz évben indult bővülésnek, és itt az új trónkövetelő, a sör.

Tovább
komment

Kémfalu eladó

2017. március 24. 14:04 - Vámos Sándor

kemfalu_02.pngSugar Grove Station, fotó: ABC News

Nem, semmi átverés vagy csúsztatás nincs a címben, a kémfalu, Sugar Grove Station eladó. Nem egy-egy ház a településen, hanem úgy teljes egészében a település. A 80 házból álló takaros és szépen rendben tartott házakhoz 45 ezer négyzetméteres szálloda, benzinkút, bowling- és kosárlabdapálya, autómosó, uszoda és hullámmedencés fürdő is tartozik.

Tovább
komment

ICE kaland

2017. március 22. 22:58 - Vámos Sándor

Pénteken elég húzós napom volt, reggel hatkor kezdtük a teszteket a vonaton, elég szoros ütemtervvel, másokkal együtt dolgozva és egy fél órás ebédszünettel sikerült letesztelnünk az új szoftvert. A bérautót magammal együtt visszavittem Mönchengladbach-ba, majd nem sokkal később elértem hazafelé az ICE-met Düsseldorfban, úgy hatkor.

Tovább
komment

A Honecker-bunker

2017. március 14. 12:17 - Vámos Sándor

bunker5000_05.pngirányítóközpont, fotó: bunker.dottermusch.com

Minden irányba erdő övezi a tisztást az alacsony domb tetején. Keskeny csapás vezet a rövid sétaútra fekvő kis tavacskáig, a Bogensee-ig, a nem túl távoli faluból, Prendenből még a harangozás is elhallatszik idáig. Igazán idilli kirándulóhely ez alig 30 kilométerre Berlintől. Igazi turistaparadicsom, ahol 1990 előtt bárkit, aki erre tévedt volna, szinte biztos, hogy lelőttek volna. Kicsit talán érthetetlen is lehetne ez az egész, ha nem tudnánk, mi lapul a talpunk alatt jó pár méterrel.

Tovább
komment

Bambuszgyűrű és vasgolyó

2017. március 10. 15:34 - Vámos Sándor

token_01.pngA token átadása, fotó: Shashanka Nanda

A token a számítástechnikában, kommunikációtechnikában nem ismeretlen fogalom. Ha van egy hálózatunk, amire több gép van egyszerre felfűzve, és mindegyik dumálni akar a többiekkel, az úgynevezett token-ring egy bevett megoldás.

Egy jelsort küldözgetnek a hálózat tagjai egymásnak, és amelyik egység ez éppen birtokolja, az lehet a „főnök”, azaz kérdezhet a többiektől vagy üzenhet nekik. Amennyiben végzett a kommunikációjával vagy letelt a neki szabott idő, a jelsort tovább kell küldenie, hogy a következő egység tehesse meg ugyanezt. A megoldás a kommunikációtechnológiában háttérbe szorult az Ethernet térnyerésének „köszönhetően”, de köszöni, jól van és sok helyen alkalmazzák.

Az elv persze már születésekor sem volt új keletű, több, mint száz éve felfedezte magának például a vasút. Az egyvágányos vasúti szakaszok legfenyegetőbb réme a szembemenetel, amikor két vonat ugyanazon a vágányon egymással szembe száguld. Még napjainkban is csúnya és tragikus balesetek okozója az ilyen szakaszokon a figyelmetlenség vagy nemtörődömség, mint például nemrég az Bajorországban is történt.

Tovább
komment

A 61. vágány

2017. március 03. 14:44 - Vámos Sándor

Vannak olyan helyek, amik ott vannak, pedig senki nem tud róluk, vagy csak nagyon kevesen. Jó, persze, ez így egy kicsit zavaros lesz, megvilágítom pár példával, hogy mit is akarok ezzel mondani írni.

vagany_61_03.pngA 61. vágány napjainkban, fotó: Sam Horine / Gothamist

Kedvelt alaptémája például ez sok filmnek is, ilyen volt a John Malkovich menetben a 7 és feledik emelet (Youtube-on itt) vagy hogy mást ne írjak, a Harry Potterből a 9 és háromnegyedik vágány (→ Youtube). Egyik ismerősöm mesélte ez utóbbiról, és mivel lusta vagyok ez után keresni, így inkább városi legendaként adom tovább, hogy a King Cross-on – mivel itt forgatták a film jelenetét – a kilencedik és a tizedik vágány között az oszlopsorra külön ráállítottak egy kamerát, ami azt figyeli, hogy kik rohannak poggyászkocsival a falnak. Mert igen, állítólag sokan próbálkoznak rá a rejtett átjáróra – azért megnézném ezt a filmet, komoly korlenyomata lehet társadalmunknak.

Mindenesetre tekerjük tovább a földgömbünket a keleti partra, konkrétan New Yorkba, és ott is a Grand Central Terminalra.

Tovább
komment

A család szeme fénye

2017. február 28. 14:47 - Vámos Sándor

Hajnalban, úgy 9 magasságában, amikor a munkába indultam, a kocsiban az üzemanyagjelző szép lassan a bizalomgerjesztő teletank jelzésről átmászott a féltankra. Szokták mondani, hogy a nőknél az igen jelenthet nemet is és a nem pedig talán-t, na ennél ez a járgány kicsit konzekvensebb: ez konkrétan az üres tankot jelezte.

Tovább
komment

A Poligon

2017. február 24. 14:12 - Vámos Sándor

A Szemipalatyinszki Kísérleti Terület (hivatalos nevén 2. sz. állami központi kísérleti gyakorlótér, oroszul 2-й Государственный центральный испытательный полигон) a Szovjetunió legkiterjedtebb és legrégebben használt nukleáris kísérleti területe volt, mely a persze a szovjet idők elmúltával sem tűnt el a robbanások dörejeivel együtt, sőt, újból és újból életre kel és kísért, immár Kazahsztánban. De ezúttal is kezdjük a történetet az elején.

poligon_01.pnga Poligon napjainkban, fotó: englishrussia.com

Tovább
komment

4 children for sale

2017. január 06. 16:02 - Vámos Sándor

Egy fénykép, és a mögötte megbújó történet

children4sale.png

Mindig, amikor megpillantottam ezt a fényképet, ami itt-ott felbukkant a neten, áramütésként ért a látvány és megpróbáltam elképzelni a mögötte megbúvó történetet. Nekem is négy gyerekem van, nem tudom azt a szituációt elképzelni, hogy.. áh, belegondolni sem tudok. Az egész életünk – nejemmel együtt – a kölykök körül forog, tényleg megadunk nekik mindent, ami például nekem, az én gyerekkoromból bőséggel kimaradt.

Elhatároztam, hogy utánaolvasok a kép hátterének. Én is meglepődtem – talán a kép széles körben ismertségének köszönhetően kirajzolódott számomra háttere, ami nem nagyon tért el az általam elképzelttől – sajnos.

Tovább
komment

Hitler Pervitinjétől a meth-ig

2016. december 18. 00:12 - Vámos Sándor

pervitin_01.pngfotó: Bildarchiv Preußischer Kulturbesitz/Arthur Grimm

Éberségfokozó ("Wachhaltemittel") állt az egyébként ártalmatlannak tűnő dobozon. „Bevétele után álmatlanságot okoz”, és „csak eseti jelleggel szedhető”.

De a fiatal katonáknak a front borzalmai közepette nem eseti jelleggel volt szükségük a tablettákra, hanem folyamatosan, szinte megszakítás nélkül. A frontszolgálat 22 évesen közömbössé és érdektelenné tette, amikor 1940. május 20-án családjától levélben azt kérte, mit kérte, könyörgött, hogy küldjenek neki Pervitint. „Már egy tabletta úgy hat rám, mint egy erős kávé. Azon kívül pár órán keresztül minden gondomat elfújja, boldog lehetek”.

A drogért könyörgő katona a később Nobel-díjas író Heinrich Böll volt, a Pervitin pedig a metamfetamint (N-Methylamphetamin) tartalmazó tabletta márkaneve. A szer a 2.világháború poklában sok névre hallgatott: páncélos csokoládé „Panzerschokolade”, stuka-tabletták „Stuka-Tabletten” vagy Hermann-Göring kapszulák „Hermann-Göring-Pillen”.

Tovább
komment

Alpi nem száguld tovább

2016. december 14. 15:28 - Vámos Sándor

Mindig is voltak olyan hülye gyerekek, akik feltűnési viszketegségüket száguldozásban élik ki - sőt, továbbmegyek, szinte mindenkinek van/volt ilyen időszaka. Az eszközök a célok megvalósításához szinte már másodlagosak, a repedtfazék hangú kismotorok, leharcolt Golfoktól eljuthatnak a pártízéves Audikig, BMW-kig, anyagi lehetőségeiktől függően.

alpi_01.png150 fölött a városban, kép: FAZ

Tovább
komment

Utazás a Föld középpontja felé

2016. december 10. 18:50 - Vámos Sándor

ksdb_03.pnga furat ma, fotó: Юрий Мачкасов

Kölyökkoromban imádtam Verne könyveit, Dékány András műveivel egyetemben faltam őket, és töretlenül hittem, hogy ágyúlövedékben el lehet jutni a Holdra, illetve van egy rejtett út, valahol Izlandon, a Snæfell-len keresztül a Föld középpontja felé. Aztán időközben felnőttem, a dolgok és ezek a gyerekkori élmények is – szerintem – a helyükre kerültem, de hogy mi lehet a mélyben, mélyen a talpunk alatt, azért mindmáig izgat.

Nyilván vannak komoly téziseink a Föld szerkezeti felépítéséről, és sokan próbálkoztak már ezeknek a feltevéseknek az alátámasztásával, illetve megcáfolásával is. Kutatók már több ízben próbáltak nagy mélységekbe lefúrni, megtudni, hogy mi van odalenn, de egy tucat kilométernél mélyebbre még nem jutottak soha.

Az egyik ilyen, talán leghíresebb kuatófúrás a szupermély fúrás a Kola-félszigeten, oroszul Кольская сверхглубокая скважина (СГ-3) , angolul Kola Superdeep Borehole (KSDB). Ezt a projektet még a szovjet időkben végezték a Kola félszigeten, a furat mélyítését 1970-ben kezdték el, és több újrakezdés után 1989-ben hagytak fel vele végleg. Voltaképpen nem is egy, hanem négy mélyfúrást végeztek itt, a hármas számú főfurat mélyítését 12.226 méter mélységben adták fel.

Tovább
komment

Yokoi háborúja

2016. december 03. 11:01 - Vámos Sándor

Nyakunkon a karácsony, aminek elmaradhatatlan kelléke a bájgli és a tüskét hullató karácsonyfa mellett a Bud Spencer – Terence Hill dömping a tévében.

Lehet, hogy már láttuk minden egyes filmjüket ötvenszer, és az összes poént már kívülről fújjuk belőlük, de – én legalábbis simán – leülök a kölykeimmel, és velük együtt röhögök a nem túl kiművelt ellenben őszinte poénokon.

Kitüntetett helyen szerepel a Kincs, ami nincs opus, hármas számú kölyköm simán hallgat az „Anulu” névre is, és a Puffin is fogalommá vált már az ehetetlen ételek kapcsán.

yokoi_08.pngTerence Hill, John Fujioka, Bud Spencer és Salvatore Borghese a Kincs, ami nincs-ben, 
kép forrása: mafab.hu / Compagnia Edizioni Internazionali Artistiche Distribuzione (CEIAD)

Ebben a filmben szerepel Kamasuka (John Fujioka), a világ háta mögötti szigeten hagyott szamuráj, akivel elfelejtették közölni, hogy a háború időközben lefújásra került, és ráadásul nem a piros-pöttyös csapat nyerte meg azt. És hogy Kamasukának mennyi köze van a mai bejegyzés főhőséhez, no meg a valósághoz?

Sok.

Tovább
komment

Whisky-háború a Hans szigetért

2016. november 26. 23:27 - Vámos Sándor

A Hans sziget egy meglehetősen kietlen, kopár sziget, ahol nemhogy víz, de egyetlen fa sem tudott az idők folyamán megtelepedni. Itt nemhogy csak Robinson Crusoe-nak, de még talán Tom Hanks-nak is csúnyán felkopna az álla.

hans02.pngA Hans sziget, kép forrása: worldatlas.com

Az egész sziget voltaképpen egy alig több, mint 1 km²-es kiemelkedés a tengerből, ahol ráadásul még baromi hideg is van. Annyira azért mégsem jelentéktelen ez a hely, hogy két ország ne vívná érte már évtizedek óta vérre whiskyre menő és kissé rendhagyó háborúját.

Tovább
komment

Felhőkarcoló ablakok nélkül

2016. november 19. 23:33 - Vámos Sándor

longlines_01.png

A Thomas Street 33 alatti Long Lines Building a brutalizmus nevű építeszti stílus egyik eredménye, kívülről nagyjából úgy néz ki, mint a Man in black főhadiszállása*.

Belülről sok kép nincs róla, ugyanis gondosan, már-már paranoiásan rejtegetik belsőjét a nagyközönség kíváncsi tekintetei elől. A kíváncsiságra márpedig mindenkinek megvan az oka, aki megpillantja Manhattan közepén a felhőkarcolót, melynek nincsenek ablakai, sivár falait 160 méterrel az utcaszint felett szellőzőrácsok zárják le, és teszik egy erődítményhez hasonlítható építménnyé.

Tovább
komment