Passport

Történetek határtalanul.

A Gran Paradiso kecskéi

2014. január 08. 10:35 - Vámos Sándor

kecske_head.jpg

Apám-helyett-apám Árpi mondogatta mindig, hogy a kecske az egy ocsmány állat, mert mindent, de tényleg mindent felzabál, amit elér, és sajnos mindet, de tényleg mindent elér. Meg azt is mondta, de ezt már csak a teljesség kedvéért írom ide, hogy a birkanyájba mindig kell egy kecske, mert ő a professzor a sok birka között.

Egyébként ez nem tudom, hogy jön ide, csak úgy eszembe jutott, a képeket nézegetve, és azon töprengve, hogy vajon hány embert érdekelhetnek még ezek a gyagya állatok – rajtam kívül.

Gran Paradiso Park

A 19. század elején az alpesi kőszáli kecskék létszáma az intenzív vadászat okán drámaian lecsökkent. Vadászták őket sportból (soha nem tudtam megérteni, hogy az ilyen, értelmetlen gyilkolászást miért kell „sport”-nak nevezni), és azért, mert úgy vélték akkoriban, hogy a kecskék egy kis kereszt alakú csontja megvédi őket az erőszakos haláltól. (Ezeknek az embereknek az utódai ma minden bizonnyal éjszaka, a tévé előtt kuporogva a távgyógyítókat hívogatják emelt díjjal.)

Mindenesetre 1856-ban a területet Gran Paradiso Park néven védetté nyilvánították, megóvva így az állatokat a kipusztítástól – akkor már csak nagyjából 60 példány élte túl a talizmán-fetisisztákat. Ez volt Olaszország első nemzeti parkja, mely egyébként Piemont és Aosta-völgy régiók határán található, a francia határ mentén, az Alpokban. A határ túloldalán, Franciaországban terül el a Vanoise Nemzeti Park, és így, mivel a két park összeér, ez Európa legnagyobb kiterjedésű védett területe. A park területén többek között 57 gleccser is található, és néhány duzzasztógát:

kecskek3.jpgvölgyzáró gát a Gran Paradiso Parkban, fotó: imgur.com

A kecskék létszáma a történelem zivataraiban is meg-megbillent, a mélypont a 2.világháborút követően a 419 példány volt, de ez a szám a védettségüknek köszönhetően mára nagyjából 4000-re emelkedett.

Nyáron rendszerint az emberek számára elérhetetlen meredek, szakadékos hegyoldalakon tartózkodik. Legtöbbször a hegy árnyékos oldalát választja. Télen mélyebbre szoktak leereszkedni. A nőstények és a gidák minden évszakban alacsonyabb övben élnek, mint a bakok, amelyek annyira vonzódnak a nagy magassághoz, hogy csak a táplálék hiánya és a legnagyobb hideg kényszerítik őket a mélyebbre való leereszkedésre.

A nyári hőséget a kőszáli kecske sokkal kevésbé tűri, mint a kemény téli hideget, amellyel szemben szinte érzéketlen. A 6 éven felüli bakok a hegység legmagasabb helyeit foglalják el és mindjobban elkülönülnek fajtársaiktól. Végül a legszigorúbb hideggel szemben is annyira érzéketlenné válnak, hogy egészen fenn a magasban gyakran szembefordulnak a viharral, szoborként állva a kiugró sziklákon.

Wikipedia: Alpesi kőszáli kecske

Ha úgy gondoljuk, hogy a parkba ellátogatva esélyünk sincs pár fényképet kattintani ezekről a jószágokról, részben akár igazunk is lehet. Nyáron ugyanis felszívódnak a hegyek közé, télen meg kinek van kedve a dermesztő hidegben és hóban kecskék után kujtorogni?

Nos, szerencsére van ezeknek az állatoknak is egy gyengéjük: a só (mert a vén kecske is..). Sót nem sok helyen találnak, pedig nagyon szeretik. Nézzük meg alaposabban az előbbi völgyzáró gát fotóját:

kecskek4.jpgvölgyzáró gát közelebbről a Gran Paradiso Parkban, fotó: imgur.com

Aztán még közelebbről:

kecskek5.jpgvölgyzáró gát még közelebbről a Gran Paradiso Parkban, fotó: imgur.com

Lebuktak. A gát réseiben a só (meg még néhány egyéb, számukra csemege ásvány) kivirágzik, és ez nagyon bejön a kecskéknek. Annyira, hogy a buzgón fényképező turistáktól sem riadnak meg.

Egyetlen más kérődző sem vált alkalmassá annyira a legmeredekebb hegyek megmászására, mint a kőszáli kecskék általában és különösen az alpesi kőszáli kecske bakja. Ez a bak gyorsan, kitartóan és csodálatraméltó ügyességgel mászik és hihetetlen biztonsággal és gyorsasággal kúszik fel olyan sziklafalon is, amelyen semmilyen más emlősállat nem tud megkapaszkodni.

A sziklafal legapróbb egyenetlensége, amelyet emberi szem közelről is alig vesz észre, elegendő neki, hogy arra biztonsággal rálépjen. Egy sziklahasadék vagy egy kis lyuk számára szinte lépcsőfokként szolgál. Patáját ezekben a résekben olyan biztosan és szilárdan helyezi el, hogy a legkisebb helyen is fenn tudja magát tartani. Ilyenkor annyira szét tudja feszíteni csülkeit, hogy talpfelületét az eredeti háromszorosára növeli.

Ugróképessége rendkívüli. Míg az ugyanezen a sziklás terepen közlekedő zergéknek ide-oda kell ugrálniuk, hogy az egyensúlyukat megtartsák, a kőszáli kecske egyenes vonalban tud haladni.

Wikipedia: Alpesi kőszáli kecske

Tehát nem kell őket nagyon félteni, hogy lepotyognak onnan, arról a meredek gátfalról, aminek láttán minket (engem legalábbis) jórészt csak a tériszony kerülget.

kecskek6.jpgfotó: imgur.com

És* ha már a „furcsa” szokásokat felvevő állatoknál tartunk, az ázó makákók megvoltak már?

*: De, kezdek mondatot „és”-sel, és „de”-vel. Simán.

Források

Wikipedia: Alpesi kőszáli kecske (magyar)
Wikipedia: Gran Paradiso National Park (angol)
viralnova.com: What An Amazing Dam. Wait… What’s That? Are Those…? No Way!
unofficialnetworks.com: Amazing Herd of Goats Are Now Climbing Around a Near Vertical Dam Wall In Northern Italy
dailymail.co.uk: The death-defying goats that don't give a dam! Animals scale Italian lake's near-vertical barrier to lick stones for their minerals

Facebook csoport

A blog változásait is követheti / kommentelheti a facebookon, a passport.blog.hu csoportban, ha rákattint a „√ Tetszik” gombra. Kérem, kövessen!

 

További írásaim

Passport blog

Sínek a semmibe 1.– Canfranc
Étolaj a csatornából – Kínában
Érdekes repülőterek
A bálnákat lelövik, ugye?
A lopott kocsik megrendelője, Tádzsikisztán elnöke
Hét éve távozott köreinkből a nagy Türkménbasi
A „pornóletöltős” Redtube sztori bonyolódik
A Stasi szigorúan titkos aktáiból: „Fáklya”
A londoni gyújtogató
Német városok rangsora - hol van a legkomolyabb sansz munkahelyre
Amitől a (TÜV) vizsgáztatóknak a haja az égnek áll : 1.rész, 2.rész, 3.rész

OB121 blog

A kínai szuperexpresszek
Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok és reaktoraiknak története (a teljes történet)
Vasazásból nukleáris katasztrófa
Cseljabinszk-40 : a szovjet plutóniumgyár és katasztrófái
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal
A Trans-Szibéria gázvezeték 1983-as robbanása
A Stuxnet és hatásai (első rész)
Vasúti gigaprojekt: ICx

Két blogot szerkesztek:

  • a passport.blog.hu egy könnyedebb hangvételű, populárisabb blog, ahol a nyelvezet is ezt tükrözi.
  • az ob121.blog.hu egy szakmaibb, elmélyedősebb és alaposabb blog – vagy legalábbis annak szánom. Itt hosszabb és komolyabb cikkek fordulnak elő, amik alaposabb utánjárást igényelnek – emiatt ez a blog kevésbé pörgős, ritkábban frissül.

A blogfelületen a hozzászólások csak előzetes moderáció után jelennek meg, ez néha eltart akár egy fél napot is.

komment