Passport

Történetek határtalanul.

A drogfutárság veszélyei

2014. január 24. 00:17 - Vámos Sándor

Egy 59 tagú kábítószercsempész csapat 2006 óta ténykedett azon, hogy több mint két tonna heroint és egyéb drogokat juttassanak el Laoszból Vietnamon keresztül Kínába. A csapat tagjai több kartellből verbuválódtak és több, egymást követő razzián kapcsolták le őket a vietnami hatóságok. A büntetésük elrettentő; a társaságól 30 embert ítéltek halálra, a szerencsésebbek pedig 2 évtől életfogytig tartó börtönnel úszták meg a csempészetet.

drogcsempesz1.jpgkép: bild.de

A vietnami drogtörvények a legszigorúbbak között találhatók, lényegében mindegy, hogy a csempészt 600 gramm heroinnal vagy 20 kiló ópiummal kapcsolják le, mindkét esetben halálbüntetésre ítélik. Meg nem erősített becslések szerint 700 fogvatartott drogcsempész „vár” a halálbüntetésére az országban. A kivégzések sorát kissé megakasztotta, hogy az Európai Unió exporttilalmat rendelt el a kivégzésekkor használt méreginjekciók hatóanyagaira, de a vietnami hatóságok már – a problémát megoldandó – kivégzőosztagokat állítottak fel a halálbüntetések végrehajtására.

A vietnami egy extrém de nem egyedülálló példa a szigorú drogtörvényű országok törvénykezésére. A legtöbb délkelet-ázsiai országban szintén halálbüntetés néz ki a kábítószercsempészeknek. Legtöbb ország számára az sem jelent problémát, ha az elkövető külföldi állampolgár. Egy hete egy 20 éves német állampolgárt kapcsoltak le a vámtisztek a maláj Johor Baru-ban.

A több, mint 3 kiló kristályos anyagot (valószínűleg metamfetamint) hat női táskában próbálta az országba csempészni. A német hatóságok vizsgálják, hogy tudnak e valamit tenni az óvatlan németért, de a helyi bíróság állásfoglalása szerint a csempészetért automatikusan halálbüntetés jár Malajziában. A nyolcvanas években Frank Forester bukott le némi hasissal szintén Malajziában, őt akkoriban csak Richard von Weizsäcker szövetségi elnök és Hans- Dietrich Genscher külügyminiszter közbenjárására sikerült kiszabadítani a halálos ítélet árnyékából, miután 3 évet húzott le egy maláj börtönben.

drogcsempesz2.jpgkép: bild.de

A szomszédos Szingapur törvényei sem elnézőbbek a kábítószercsempészekkel szemben. Heroinból már 15 gramm elég a halálos ítélethez. 1990 és 2005 között 420 halálos ítéletet hajtottak végre drogcsempészeken a városállamban, évente átlag 25 esetben.

Az arab világban is hasonlóan szigorú a törvénykezés a drogcsempészekkel szemben, Iránban is jellemzően halál vár a lebukott futárokra. Itt csak 2012-ben 314 halálos ítéletet hajtottak végre, de azt nem publikálta az iráni kormány, hogy hány esetben volt a drog az ítélet kiváltója. Hasonló módon nem lehet tudni, hogy Kínában hány drogcsempészt ítéltek halálra.

Kevésbé drákóiak, de az európainál azért sokkal szigorúbbak a csempészekre váró büntetések az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az állam másodpercenként 600 dollár áldoz a drogok elleni küzdelemre. A külföldi csempészeket általában örökre eltiltják az USA-ba való belépéstől, miután letöltik a kirótt büntetésüket.

A nemzetközi drogkartellek jellemzően „benyelt” csomagokkal indítják útjukra az USA-ba futáraikat, akiket az angol szleng az „öszvér” (mules) szóval illet. Az eddigi rekordfogás ebben a műfajban az 52 éves nigériai Bola Adebisi volt, akit Washington repülőterén kapcsoltak le, gyomrában 180 heroinnal töltött csomaggal, melyek összsúlya 2,1 kiló volt.

Forrás

bild.de: Enthauptung, Giftspritze oder lebenslänglich

Facebook csoport

A blog változásait is követheti / kommentelheti a facebookon, a passport.blog.hu csoportban, ha rákattint a „√ Tetszik” gombra. Kérem, kövessen!

További írásaim

Passport blog

A steglitzi alagutas bankrablás
Titanic II - Jack is back
10 Bizarr munkahely az USA-ból
Hűtővonat atomrakétákkal
Sínek a semmibe 1.– Canfranc
Étolaj a csatornából – Kínában

OB121 blog

A kínai szuperexpresszek
Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok és reaktoraiknak története (a teljes történet)
Vasazásból nukleáris katasztrófa
Cseljabinszk-40 : a szovjet plutóniumgyár és katasztrófái
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal

komment