Passport

Történetek határtalanul.

Ukrán rezsicsökkentő

2014. február 14. 23:22 - Vámos Sándor

kaf.jpgKüldök most egy kis energiát – néz bele a szakállas a szemembe, mély áhítattal, majd félig lehunyja a szemét a nagy erőlködésben, ez tisztán látszik a fél szoba falát elfoglaló hiperhd felbontású és megafogyasztású tévén. Nézem, nézem én a villanyórát, de csak nem lassul. Na, ezt is bebuktam, valami más módszer kell.

Sebaj, az internet tele van jobbnál jobb megoldásokkal, kezdve a nemegészennyútoni "free energy tool"-okkal, majd az erre szakosodott boltokban fellelhető electricity saving boxokkal.

powersaver1.jpg
Ez speciel egy ukrán shop (megahertz.com.ua) első oldalán díszeleg, de ha van egy kis türelmünk, hamarosan a vaterát is el fogja lepni vagy ez a készülék, vagy valamely ötletesen átdizájnolt változata. Az ára sem túlzó, 94 hrivnya, azaz nagyjából 2.500 forint, igazán alkalmi vétel.

Az oldalon sűrű, tömött sorokban sorjáznak a cirill betűk, és ha megetetem a leírást a google translate-tel, akkor csak úgy hullanak rám az ígéreteknek tűnő szótöredékek: 15% – 45% megtakarítás, generátor-terhelés, induktív terhelés, meddő teljesítmény, elektromágneses hullámok, teljesítmény: 19 kW (még jó, hogy nem 19 MW).

powersaver2.jpgkép forrása: fishki.net

Ha figyeltem volna a fizika-órákon talán még tudnám is, hogy mit jelentenek ezek a rettenetesen tudományosan hangzó kifejezések, de én hiszek a reklámoknak és a szavaknak, ráadásul mégiscsak egy csomó áramot tudok spórolni vacak 2.500-ért, megveszem. Végül is, sokkal olcsóbb mint a múltkori, hajdúszoboszlói sólámpa 300.000-ért.

Képzeletbeli vásárlónk persze igen elégedett, miután a készülék még a biztosítékot sem csapta le, amikor bedugta a konnektorba, és zöld kis lámpácskákkal jelzi, hogy megkezdte a spórolást. 

powersaver3.jpgkép forrása: fishki.net

Csak azért, mert technikai érdeklődésünk nem hagy nyugodni, nézzünk már bele a dobozba, hogy vajon milyen rejtélyes és titokzatos technológiákat vet be a nagy spórolásban:

powersaver4.jpgkép forrása: fishki.net

Valóban, nem kellett ezúttal sem csalódnunk, a biztatóan dizájnolt doboz viszonylag egyszerű elektronikát rejt.

Két led és némi ellenállás áll a világmegváltó technológia hátterében, melyet így, ebben a formában nyugodtan összegezhetünk átverésként.

Bár lehet, hogy a placebó hatásnak köszönhetően a vevők így is megtakarítást érhetnek el és a gyártó előtt is nagy távlatok nyílnak, hiszen például a homeopátiás gyógyszerek piaca is milliárdos forgalmú, és a távgyógyítok is köszönik, jól elvannak. A bontott vízzel felütött üzemanyagot pedig meg sem említem.

powersaver5.jpgkép forrása: fishki.net

Ui

A passport politikamentes övezet, a politikai jellegű hozzászólások nem jelennek meg (> dev 0)!

Forrás

fishki.net: Что внутри прибора для экономии электричества

Facebook csoport

A blog változásait is követheti / kommentelheti a facebookon, a passport.blog.hu csoportban, ha rákattint a „√ Tetszik” gombra. Kérem, kövessen!

További írásaim

Passport blog

A szerzői jogvédők a blogolókat és a Facebook megosztókat akarják szívatni
Kecsketornyok
A világ öt legnagyobb maffiaszervezete
Légiposta Észak-Koreába
Olcsón. Jó autót. Németországból.
A betoncirkáló

OB121 blog

A kínai szuperexpresszek
Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok és reaktoraiknak története (a teljes történet)
Vasazásból nukleáris katasztrófa
Cseljabinszk-40 : a szovjet plutóniumgyár és katasztrófái
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal

 

komment