Passport

Történetek határtalanul.

Supergeil!

2015. január 23. 17:17 - Vámos Sándor

A „geil” szó egy német melléknév, magyar jelentései: nagyszerű, tök jó, kéjvágyó, érzéki, kéjelgő, émelyítő, dögös, fajtalan. (innen)

A supergeil értelemszerűen ennek a fokozása, és a fehér bajszos-szakállas (kinézetében kissé a télapóra hajazó) nagypapi, aki ezt a számot jegyzi, a német internet új sztárja. Az Edeka egy német kiskereskedelmi lánc, ami gyakran a reklámjaival próbál kitűnni és kitörni a szorongató konkurencia (Aldi, Netto, Rewe) fojtása alól.

Legutóbbi népszerűsítő klippjük igazán rendhagyóra sikerült, és itt kerül a képbe Herr Liechtenstein, a supergeil nagypapa, aki lenyűgöző (de tényleg) mozgásával és egyéniségével a vírusvideóként publikált reklámspotot a mennybe repítette. (Ha erre a klippre kíváncsi, pörgessen a bejegyzés harmadik youtube videójára.)

A videót eddig 14 millióan tekintették meg; mi ez egy üzletláncnak, ha nem reklám?

Friedrich Liechtenstein

Herr Liechtenstein az egykori NDK-ban, az akkori Sztálinvárosban, mai nevén Eisenhüttenstadtban látta meg a napvilágot, 1956-ban Hans-Holger Friedrich néven. Volt ő már bábjátékos, színházi rendező és színész is. Igazi életművészhez méltó karrierje természetesen csak a fal leomlása után teljesedhetett ki.

Előadóművészi pályáját 2003 elektro-pop zenész karrierrel is színesíti, bármit is jelentsen ez. 2012-ben Mladen Solomun, a boszniai származású hamburgi DJ „Kackvogel” című videóján tűnik fel az egyéni, de egyfajta névjegyévé vált performansszal:

 Az igazi áttörést számára a „der Tourist” zenei projekt hozza meg. Ebben a projektben több ismert berlini előadóművész produkcióit gyűjtötték össze, Herr Liechtenstein a „Supergeil” számát tetette fel az albumra. A klipp 2013-ban került ki az internetre, és a Youtube-on ez a szám hozta meg a népszerűséget előadójának:

 

Ez a szám tetszett meg az Edeka kreatívjainak, képileg „kissé” átpofozták, de a számon nem változtattak. 2014-ben a Youtube-on vírusvideóként debütált a spot, és jelenleg a fent már említett 14 milliós látogatottságon áll.

Liechtenstein úr már-már Falco-ra hajazó extroveráltsága simán elviszi a hátán a videót, a nem túl komplikált szövegben azért akadnak jópofa szójátékok - felütések, de sajnos, csak "németeseknek", például amikor a macskát pakolja el a jónő mellől: Super Uschi, super Muschi, super Sushi, supergeil

A szám meglepő módon az USA-ban is jól szerepel, ők úgy vélik, hogy ez  méltó német válaszcsapás a Psys -féle „Gangnam Style”-ra.

The original song is best described as a German variation on “Gangnam Style”—that is, a gleeful celebration and wicked satire of an area’s defining traits, performed in the spirit of that area.

slate.com

Supergeil!

Források

universal-music.de: Der Tourist – Die Band hinter dem Megahit "Supergeil" aus der Edeka-Werbung
focus:de: Liechtenstein: Wer ist der supergeile Typ aus dem Edeka-Spot?
Wikipedia: Supergeil

P.s.

A bejegyzés a Facebook-on kommentelhető.

A passport blog-os bejegyzések időrendben összefoglalva itt találhatók. 

komment