Passport

Történetek határtalanul.

Jó fogás a bangkoki Új Világ plázában

2015. február 04. 16:28 - Vámos Sándor

Mármint nem úgy, átvitt értelemben; hogy egy raklap pénzt kihányunk abszolút felesleges dolgokra az ablakon – hanem hálóval, halakkal, úgy "nem átvitt" értelemben.

newworld01.png

New World Mall halastó, kép: Jesse Rockwell/REX

Eh, kezdjük inkább az elején.

New World Mall, Bangkok

Nem nehéz Bangkokról elképzelni, hogy a hivatalnokok ott is olyan korruptak, mint.. szóval ott is mozoghatnak a Nokiás-dobozok.

A város óvárosában 1982-ben még nem voltak jellemzőek a magas épületek, de a Kaew Fah Plaza Company Limited-nek sikerült egy 11 emelet magas bevásárlóközpontot felhúznia a környékbeliek ellenállása és a törvényi szabályozás ellenére is.

Isten és az önkormányzatok malmai lassan őrölnek, röpke 15 év alatt sikerült a Bangkok Metropolitan Administration bürokratáinak egy bontási határozatot kiizzadniuk, így 1997-ben az épület 7 emeletét visszabontatták. A visszabontott és magára hagyott torzó időközben leégett, és 1999-re a pláza maradványa jórészt tető nélkül maradt.

newworld02.png

egykori mozgólépcső, kép: Jesse Rockwell/REX

New World Mall halastó

A tető nélküli betonteknőben idővel egy tó gyűlt fel az esővízből, az itt kikelő szúnyogok pedig gondoskodtak a helyiek idegesítéséről. Ne feledjük el, hogy ezen a vidéken a szúnyogok amellett, hogy – mint a Balaton-parton alkonyatkor –, marnak, de még mindenféle betegségeket is terjesztenek.

A helyiek reakciója (civil kezdeményezése, ha úgy tetszik) a tó halakkal való betelepítése volt. Valószínűleg nagyjából olyan körültekintően válogatták össze a fajokat, mint a korabeli balatoni expertek a busát meg az angolnát – de itt működött a kontraszelekció, így a tilápiák, harcsák, koi pontyok belakták a nagyjából 500 m2-es akváriumot, ahol a díszletet a vízbe rohadó mozgólépcső és a csupasz betonfalak szolgáltatják.

A helyszín persze látványossággá nőtte ki magát, és habár az önkormányzat illetékesei mindent megtesznek, hogy a valóban omlásveszélyes épülettől távol tartsák az erre vetődő turistákat, nyilván erre sok esélyük nincs.

A helyiek mindenesetre időnként lehalásszák a tavat, és továbbra is etetik a halakat, mert bár ígéretet kaptak a betontorzó elbontására, ez a helyi viszonyok ismeretében még eltarthat egy darabig. Ja, igen, halkaját a bejáratnál a dobozból lehet elvenni becsületkassza jelleggel, az odatévedőknek.

newworld03.png

A "bejárat" a halastóhoz. Középen a becsületkasszás doboz haleledellel. Kép: Jesse Rockwell/REX

Ha esetleg arra jár (vagy ott lakik) ki ne hagyja ezt a látványosságot – ha még létezik..

Youtube

Források

Dailymail: Splashing out at the shops: Hundreds of fish take over abandoned Thai mall after it's flooded
Telegraph: In pictures: Abandoned shopping mall becomes urban aquarium in Bangkok
Bangkok coconuts: Pics
CNN: Bangkok mall crowded with ... fish?

Hasonló, korábbi bejegyzések

Egyszerűen érdekes helyek

P.s.

A bejegyzés a Facebookon kommentelhető.

A passport blog-os bejegyzések időrendben összefoglalva itt találhatók. 

 

komment