Passport

Történetek határtalanul.

Kéken szikrázó strandok

2016. február 07. 23:26 - Vámos Sándor

Az egész jelenség nagyon látványos; a hullámverés, ami kéken világító fodrokat vet; a strandon a lépteink kéken fluoreszkálnak; a vízbe csobbanó tenyerünk, ami kék csillogással szikrázik.

Lenyűgöző természeti jelenlég, a magyarba talán leginkább passzoló tenger-ragyogás szóösszetétellel fordítható sea sparkle, kár, hogy a tengerek szennyezettségével szorosan összefügg a felbukkanása.

csillog1.pngkép forrása: tophdimg.com

A tengervíz éjszakai kékes ragyogását a biolumineszcens algák virágzásának köszönheti. Ezek az algák – már ha érdekel a besorolásuk valakit - az úgynevezett Dinoflagellaták (Páncélos ostorosok) altörzsébe tartoznak. Úgy néznek ki, mint az algák, úgy is viselkednek, de voltképpen egysejtű organizmusok, melyekről máig nem sikerült az erre illetékeseknek eldönteniük, hogy növények vagy állatok.

Ezek az egysejtűek a mérsékelt égövön szinte mindenütt megtalálhatók a torkolati és a partmenti régiókban, de jelentős elszaporodásukhoz az emberi tevékenység vezetett. A főleg nitrátokkal és foszfátokkal szennyezett tengervízben jól érzik magukat és bőszen szaporodnak, ami önmagában nem is lenne baj, de efölötti nagy örömükben ammóniát és szén-dioxidot termelnek, ami nem igazán kedvez a többi tengeri élőlénynek; konkrétan kipusztulnak tőlük. 

Napközben ezek a biolumineszcens egysejtűek gyakorlatilag vörösre festik a tengert, sötétedés után is csak akkor világítanak, ha mechanikai stressz éri őket. Az őket érő legkisebb ütés vagy nyomás is kiváltja a fluoreszkáló reakciót, aminek a célja a rájuk utazó ragadozók elriasztása.

A kéken ragyogó víz közvetlenül nem jelent fenyegetést a fürdőzőkre vagy éppen szörfözőkre, és éjszaka tényleg nagyon látványos tud lenni a sea sparkle, mert ez a szikrázó tenger elfeledtetheti velünk, hogy továbbra is klotyólefolyóként használjuk a tengereket. Is.

csillog2.png  kép forrása: tophdimg.com

Források

recity.hu: Világító alga - A szépséges szennyeződés
erdekesvilag.hu: Világító tengerpart a Maldív-szigeteken
hirek.sk: Kék algák világítják meg a nyugat-amerikai partokat
wikioflife: sea sparkle
natureworldnews.com: Farming Pollution Causes Hong Kong's 'Seas to Sparkle'

komment