Passport

Történetek határtalanul.

Stairway To Heaven

2017. december 28. 14:31 - Vámos Sándor

stairway01.png 

A “Stairway To Heaven”, a Led Zeppelin legendás számának az ötlete egy anekdota szerint akkor született meg, amikor George Harrison, a Beatles szólógitárosa heccelte Jimmy Page-et, a Zeppelin gitárosát, hogy az együttesnek nincsen balladája. Nos, lett. Azóta – 1970 óta - a világ egyik legismertebb száma, nincs olyan gitározni tanuló, aki ne próbálná fel az akkordjait, olyannyira, hogy a jobb gitárboltokban vicces táblákon jelzik, hogy légyszi, inkább valami mást.. 

Aztán meg van tényleg a lépcső a mennyországba. És szerintem meglehetősen ironikus, hogy a Hawaii szigetén található „Stairway to Heaven”, helyi nevén „Haiku Stairs” csak illegálisan közelíthető meg.

Pedig tényleg egy lenyűgöző környezetben, meglehetősen extrém túraútvonal ez, az összesen 4000 lépcső a Puu Keahi a Kahoe 850 méter magas csúcsára vezet fel majd kanyarog vissza a tenger szintjére. 1943-ban építettek egy hegyre egy megfigyelő és több átjátszó-állomást, ezeket lehetett megközelíteni a lépcsőn. Ezeknek az állomásoknak a története is rendkívül érdekes, egy klassz leírás olvasható erről a lazarbibi.blog-on.

Az állomások egy részét a világháborút követően átvette a parti őrség, nagy részüket elbontották.

stairway02.png

Helyüket is elnyelte a sűrűn burjánzó vegetáció, a lépcső meg egyszerűen ott maradt. A növekvő ismertségének „köszönhetően” megszaporodtak a környéken a szeméthegyek, és a látogatók egyre gyakrabban kerültek összetűzésbe a helyi lakókkal. A hatóságok így inkább 1987-ben lépcső lezárása mellett döntöttek, miután az amerikai parti őrség (utolsó) navigációs állomását is bezárták a hegyen.

A történet nagyon hasonlít a spanyol király ösvényéhez, de míg azt – jórészt a látogatók nyomására végül felújították és látogathatóvá tették – ez a felismerés Havaii-on még várat magára. A hatóságok a lépcső lebontása mellett szavaztak, de helyiek és főleg a lépcső megóvására létrejött szervezet, a „Friends of Haiku Stairs” szerint a turistaút évente 1,7 millió dollár bevételt is termelhet.

stairway03.png

Emellett kár volna felszámolni egy olyan látványosságot, mely így, illegálisan is tömegeket vonz, annak ellenére, hogy 600 dollárnyi büntetést kockáztatnak a belépéssel. Elnézve a képeket, ez azért nem csoda.

Ha véletlenül pont arra járna, és kedvet kapna a lápcső meglátogatásához, akkor fel kell hínom a figyelmét arra, hogy ez tilos. De ha mégis.., olvassa el a források között a travelmechic útmutatását.

Még több érdekes hely bemutatása a blogon

 

A világ valódi csodái

Források

businessinsider.com : This 4,000-Step Ladder Offers One Of The Most Beautiful Hikes In America — And It's Illegal
businessinsider.com : Hawaii's breathtaking but illegal 'Stairway To Heaven' is in danger of closing — so now locals want to charge $100 to climb it
Wikipedia: Stairway to Heaven
travelmechic.com: Stairway to Heaven (Haiku Stairs)

Képek

1, 2:  canyouactually.com/the-notoriously-illegal-4000-step-stairway-to-heaven-in-hawaii-is-pure-insanity/
3: pinterest.de/pin/275001120979058620/?lp=true

komment