Passport

Történetek határtalanul.

Traffipax 1: a rendőrök szemszögéből

2013. április 02. 17:13 - Vámos Sándor

blitzer.pngMagyarországon jórészt (és szerencsére) még csak terjedőben levő technológia tőlünk nyugatabbra már hosszabb ideje borzolja az autósok idegeit (és apasztja pénztárcájukat).

Csak érdekességként; a "Traffipax" egy gyártó neve, és ezt a típust Magyarországon gyakran használták, így a neve átvonult "köznév"-vé. Ha Németországban így hivatkozunk életünk ezen megkeserítőjére, nem biztos, hogy érteni fogják. Ott inkább a "Blitzer" (~ villanó) megnevezéssel írhatjuk körül ezt a technikai csodát.

Az alapvető célt, mármint a berendezések megelőző (preventív) hatását sok esetben ott is felülírja a kényszeres pénzgyűjtés nem is nagyon leplezett szándéka.
Preventív megoldás az, amikor veszélyes útszakaszokra, kereszteződésekbe telepítik a fényképezőgépeket, és pénzgyűjtéssel szemben a baleset-megelőzés a valós cél. A valóság pedig, hogy a cél a pénzgyűjtés, a megelőzés és egyéb szempontok pedig csendben a háttérbe szorulnak.

Erre álljon itt néhány példa:

A belevaló

blitzer02.jpgPedig az ember azt gondolná, hogy a svájci rendőrség nem szorul ilyen olcsó trükkökre. A kép forrása: TCS Touring-Club Schweiz, 31.Januar 2008

Az álcázóhálós fényképezés

Talán a természetfotósoktól lopták az ötletet, és lehet hogy az álcahálót is hasonló forrásból szerzik be üdvös tevékenységükhöz:

blitzer03.jpg

Álcaháló, ismét:

blitzer04.jpg

R2D2 őse

..akire nem biztos, hogy az utód olyan nagyon büszke lehet:

blitzer01.jpg

A kukára visszatérve

A villanás után nekem is több ötletem támadt már a technika kinyírásával kapcsolatban: felgyújtani (jön, jön,..), felrobbantani, kukába az egész cuccal. Talán ez utóbbi, sokakban felmerült lehetőséget értették itt félre:

blitzer05.jpg

Buszmegállóban

blitzer06.jpg

Ezen a képen se valószínű, hogy a buszra várva kémlelnék a rend őrei, hogy mikor érkezik meg az.

 Palánkba rejtve

Lehet, hogy innen számítunk arra a bizonyos villanásra a legkevésbé, pedig a módszer - a fényképezőgép beépítése az elválasztó palánkba - Svájcban elterjedt:

blitzer07.jpg

valami oszlopnak álcázva

Az ilyen láttszólag funkciótlan oszlopokkal érdemes vigyázni, mert sokba kerülhetnek:

blitzer09.jpg

Az autó oldalába (!) rejtve

Ez egy alapvetően új eljárás, amikor a járművet eleve integrált sebességmérővel - fényképezőgéppel kapja meg a rendőrség. Sok dolguk nincs vele, csak kiállni kedvenc helyeikre és elolvasni az előzőleg bekészletezett napilapokat.

blitzer08.jpg

Konvencionális

A hagyományos megoldás, az oszlop mögül kifotózgatás nem minden esetben kecsegtet fényes eredményekkel. A lenti fotón sem lehetett ez "a nagy" fogás:

blitzer00.jpg

A sorozat részei

Traffipax 1: a rendőrök szemszögéből
Traffipax 2: Sztárfotók
Traffipax 3: A fagyi visszanyal

Ajánló

Változnak a német közúti büntetési tarifák és táblák
német „aszfalt-Rambó”-k

További írásaim az OB121 blogon:

A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal
Trainsurfing
A Trans-Szibéria gázvezeték 1983-as robbanása
A Stuxnet és hatásai (első rész, második rész)

komment