Passport

Történetek határtalanul.

Klaus, a targoncavezető első munkanapja

2013. július 05. 14:21 - Vámos Sándor

Klaus, a targoncavezető első munkanapja

a német munkavédelmi oktatások elmaradhatatlan hivatkozási alapja, hogy hová vezethet az előírások megsértése. A száraz oktatásokat néha ennek a filmnek a levetítésével dobják fel, bár szinte minden résztvevő már ismeri az összes jelenetét a filmnek, a lazulás és közös szórakozás szinte biztosra vehető.

Az alkotás, bár oktatófilmnek próbálja bemutatni magát minden külsőségében (intro, narratíva), voltaképpen ezeknek a filmeknek egy igen jól sikerült és „horrorisztikus” elemekkel megtűzdelt paródiája – mindenesetre a horror / horrorparódia műfajával idegenkedők csak óvatosan nyomjanak a „play” gombra.

A filmet - bár német nyelvű -  angol felirattal is ellátták a gondos feltöltők:

Klaus, a frissen targoncás jogosítványt szerzett dolgozó (mond utánam: Gabelstaplerführerschein) első munkanapján hibát-hibára halmoz, és ezzel egyre durvább balesetek lavináját indítja el.

Első balesete alkalmával még csak egy melós bungee jumping-ol a szabálytalanul vele együtt felemelt palettáról alá, persze kötél nélkül. Klaus nem tanul, így aztán a másik kollégának már a két alkarja bánja a motorban turkálás / ráindítás kombinációját.

Az események sűrűsödnek, a film végén az immár fej nélküli Klaus eltargoncázik a naplementébe, két, a villákra felnyársalt és kissé hiányos testű kollégájával.

A 2000-ben készült 9 perces filmet írta és rendezte Stefan Prehn és Jörg Wagner. Konstantin Graudus alakítja Klaust, Egon Hoegen a narrátor.

Források

wikipedia: Klaus, a targoncás
Youtube: Staplerfahrer Klaus-Der erste Arbeitstag (with english subtitles)

Cikkajánló

Cseljabinszk-40 : a szovjet plutóniumgyár és katasztrófái
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal
A Trans-Szibéria gázvezeték 1983-as robbanása
A Stuxnet és hatásai (első rész)
A Stuxnet és hatásai (második rész)
ICE 1
ICE 2
ICE V
Vasúti gigaprojekt: ICx
A torrentezés árnyoldala Németországban

komment