Passport

Történetek határtalanul.

Ajtó a pokolba – a lángoló türkmenisztáni Darvaza-kráter

2013. november 17. 22:31 - Vámos Sándor

Az előző, jeges bejegyzés után pörgessünk egyet a képzeletbeli földgömbünkön, és keressük meg a következő érdekes – és ezúttal forró – helyszínt azon.

darvaza01.pngajtó a pokolba, fotó: Wikipedia

Türkmenisztán legnagyobb részét, mintegy hetven százalékát a Karakum sivatag teszi ki. Az ország öt tartományból az Ahal Welayat a második legnagyobb, itt él a teljes lakosság tizennégy százaléka. Derweze (más néven Darvaza ) egy poros kis falu volt az ország közepéből, 260 km-re északra Ashgabat-tól, amit az itt élő nomád népek laknak. Talán már maguk sem tudják, hogy őseik, a Teke-törzs alapítói vajon miért vetődtek ennek a kietlen vidéknek a közepére.


Nagyobb térképre váltás

1971-ben szovjet geológusok hatalmas gáz és olajmezőkre bukkantak a környező sivatag alatt. A falu határában is felépítettek egy fúrótornyot a földgéz kinyerésére. Ez a torony viszont egy feltáratlan föld alatti üregre épült, ami be is szakadt a ránehezedő súly alatt, és a környékről szivárgó metángáz azonnal meg is töltötte a frissen keletkezett krátert.

Csodával határos módon a baleset idején senki nem tartózkodott a fúrótorony közelében. A geológusok úgy döntöttek, hogy a drága lefojtás és kitermelés helyett inkább meggyújtják az üregben felhalmozódott metángázt, az majd pár nap alatt úgyis ki fog égni. Ezt – az, úgy tűnik, elhibázott – döntést több, mint negyven éve hozták, a kráterben a metán azóta is kitartóan ég.

darvaza02.pnglángoló kráter a sivatagban, fotó: cater news

A jelenség azóta az ajtó a pokolba (door to hell), a mélyedés pedig a közeli falu neve után a Darvaza-kráter nevet kapta.

Az üreg – ami a műholdképeken is jól kivehető – nagyjából 70 méter széles és 20 méter mély. A környékén átható zártojásszag terjeng az égő kén hatására, ami vidám egyveleget képez a sivatagi porral – homokkal.

Saparmurat Niyazov (minden türkmének hős atyja, a Türkmenbaşi - róla bővebben is "megemlékeztem" ebben a bejegyzésben) 2004-ben elrendelte a szomszédos falu felszámolását. Na, nem biztonsági megfontolásokból, azok ezen a környéken nem túlzottak hangsúlyosak – hanem mert, szerinte, a falu látványa zavarólag hat az élékülő turizmus számára.

darvaza03.pngfotó: unknownworld.co

2016-ban a tűz a kráterben – 45 év elteltével – még mindig zavartalanul lángol, a felbukkanó turisták legnagyobb örömére. Mondjuk a türkménbasi által megjövendölt turista-áradat elmaradt, de ezt szerintem a legkevésbsé sem bánja senki ott, azon a környéken, az isten háta mögött két kanyarral. 

Youtube

 

Források

love these pics: Flaming Door to Hell in the Devil’s Sandbox along Infamous Silk Road
sometimes-interesting: Turkmenistan’s Door to Hell
Wikipedia: Door to hell

 

komment