Passport

Történetek határtalanul.

Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok

2013. november 30. 18:58 - Vámos Sándor

vilagitotorony1.pngszovjet nukleáris világítótorony, fotó: englishrussia

Oroszország északi partja több ezer kilométer hosszú és nagy része a sarkkörön túl található. Téli időszakban a nap nem emelkedik a horizont fölé, sötétségben követik egymást a napok. Ez az északkeleti átjáró (oroszul Северный морской путь, azaz „Északi tengeri út”), melynek egy része csak két hónapig mentes az egybefüggő jégtől.

Az északkeleti átjáró a 60'-as években paranoid és a világtól elszigetelődött Szovjetunió számára felértékelődött. A jégtörők megépítése a hajózást technikailag lehetővé tette, de a tájékozódás továbbra is komoly probléma maradt. Napjainkban persze a műholdas GPS rendszerekkel ez nem okoz gondot, de a szovjet érában a hajók navigációja még sokkal összetettebb feladat volt. A 70'-es években a Kommunista Párt ezért úgy döntött, hogy a partvonal mentén egy világítótorony – láncot kell kiépíteni.

vilagitotorony4.pngaz egyik világítótorony, még új(abb) korában, fotó: englishrussia

A tornyoknak teljesen önállóan és önellátó módon kellett működniük, mivel a lakott területektől több száz kilométer távolságra estek. A rendszer tervezői a nukleáris technológia felhasználása mellett döntöttek. A speciális, és célnak is megfelelő RTG reaktorok akkoriban már a rendelkezésükre álltak.

A radioizotópos termoelektromos generátor (angol rövidítéssel RTG – Radioisotope Thermoelectric Generator) olyan berendezés, mely a radioaktív izotópok természetes bomlásából származó hőt hasznosítja, amelyet a Seebeck-hatás segítségével elektromos árammá alakít. A Naptól távolra küldött űrszondák használják a működésükhöz szükséges energia előállítására, mivel nincs elegendő fény a napelemekkel való energiatermelésre. Emellett lakatlan, energiahálózattal nem rendelkező területeken navigációs állomások energiaellátására is használják.

Wikipedia: Radioizotópos termoelektromos generátor

A beépítésre került RTG-k villamos teljesítménye 10 – 120 Watt között mozgott, a világítótoronyba telepített technika energiaigényétől függően. A termelt villamos energiát akkumulátor-telepekkel tárolták le. Nagyjából 1000, ilyen nukleáris áramfejlesztővel szerelték fel a gyorsan kiépített világítótorony-láncot, és a tornyokat kiegészítő jelzőbójákat.

Ezek a tornyok – megelőzve a korukat – egyfajta robot-világítótoronyként működtek, a sötétségben automatikusan felkapcsolták a világítást és a hajók rádiójeleire is válaszoltak.

A Szovjetunió összeomlása után a rendszer még működött egy darabig, majd – karbantartás hiányában – leállt. A 2000-es évek eleje óta külföldi támogatással program kezdődött a radioizotópos generátorok napelemekre történő cserélésére.

vilagitotorony2.pngnincs túl jó állapotban, fotó: englishrussia

Sajnos, az „eltávolító program” túl későn indult, több helyen már nem találták meg az RTG-ket. A fosztogatók nem kímélték meg ezt a rendszert sem, vittek mindent, ami nem volt lebetonozva. A „sugárveszély” táblák jelzéseit figyelmen kívül hagyva a reaktorokat is magukkal hurcolták - néhányan a lopásba bele is haltak.

vilagitotorony3.pngA „sugárveszély” tábla sem nagyon zavarta a fosztogatókat, fotó: englishrussia

Csak bízni lehet abban, hogy a Goiânia-baleset nem ismétlődött meg / nem fog megismétlődni, illetve nem próbálják az RTG-k fűtőanyagát piszkos bombákhoz felhasználni. Sajnos bizonyos, hogy ezekből a  berendezésekből jónéhány darab egyszerűen eltűnt. Egy RTG nagyjából 35 - 510 kCi aktivitása lehetett újkorukban, (ez az nagyjából 25-300-szorosa a a Goiânia-baleset értékének) de felezési idejüknek köszönhetően ez a szint azóta jelentősen csökkent.

A szovjet nukleáris világítótornyok / RTG történetét sokkal bővebben az ob121 oldalon írom le (vigyázat, terjedelmes írás!): Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok és reaktoraiknak története Ha érdekli a teljes történet, kattintson!

 

vilagitotorony5.pngKiselejtezett, és a nem megfelelő tárolás miatt sérült szovjet Beta–M típusú radioizotópos
termoelektromos generátorok a Kola-félszigeten, fotó: Wikipedia

A tornyok, illetve ami megmaradt belőlük, még ma is áll, tengeri madaraknak szolgálnak ideális lakhelyül és emlékeztetik az arra vetődő érdeklődőket egy másik korra.

Források

Englishrussia: Abadoned russian polar nuclear lighthouses
Barents Observer: Two nuclear generators missing in Arctic
Wikipedia: Radioizotópos termoelektromos generátor
Bellona: Nuclear lighthouses to be replaced

Utóirat

A blogokat egyedül írom és szerkesztem. Megkísérelem a magyar helyesírás szabályait betartani, a források megjelölésére odafigyelni és a pontos szaknyelvi kifejezéseket alkalmazni az azokat megkövetelő cikkek esetében. Néha, ha a fenti pontokat nem sikerül hiánytalanul megtartanom, azt sajnálatos hibának tartom, ami szerintem az egyszemélyes blogírás velejárója. Kérem, figyelmeztessen a problémára, azt – amennyiben hibának minősítem – kijavítom.

Két blogot szerkesztek:

  • a passport.blog.hu egy könnyedebb hangvételű, populárisabb blog, ahol a nyelvezet is ezt tükrözi.
  • az ob121.blog.hu egy szakmaibb, elmélyedősebb és alaposabb blog – vagy legalábbis annak szánom. Itt hosszabb és komolyabb cikkek fordulnak elő, amik alaposabb utánjárást igényelnek – emiatt ez a blog kevésbé pörgős, ritkábban frissül.

Mindkét blog változásait is követheti a facebookon, a passport.blog.hu csoportban, ha rákattint a „√ Tetszik” gombra. Kérem, kövessen!

További írásaim

Passport blog

Bambuszvonatok Kambodzsában
Szórakoztató tények utazóknak
A világ leghosszabb vonata: a Vasérc-expressz
A világ legnagyobb hajóroncs-temetője: Nouadhibou, Mauritánia
Ajtó a pokolba – a 42 éve lángoló türkmenisztáni Darvaza-kráter
A lappföldi Jéghotelbe is kell tűzjelző
Hatalmas betonnyilak az USA-ban
Káosz a német autópályákon
Kilométeróra-maffia Németországban
pagpag - hús a szemétből
Maeklong Railway Market /Talad Rom Hoop
Lakás vagy házbérlés Németországban
Amitől a (TÜV) vizsgáztatóknak a haja az égnek áll : 2 rész
Amitől a (TÜV) vizsgáztatóknak a haja az égnek áll : 1 rész
25. éve történt: a Gladbecker-túszdráma
Klaus, a targoncavezető első munkanapja
A világ 12 gyilkos tava

OB121 blog

Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok és reaktoraiknak története (a teljes történet)
Vasazásból nukleáris katasztrófa
Cseljabinszk-40 : a szovjet plutóniumgyár és katasztrófái
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal
A Trans-Szibéria gázvezeték 1983-as robbanása
A Stuxnet és hatásai (első rész)
Vasúti gigaprojekt: ICx

komment