Passport

Történetek határtalanul.

Az észak-koreai díszletfalu, Kidzsongdong

2013. december 05. 18:17 - Vámos Sándor

A négy kilométer széles, szigorúan őrzött demilitarizált zóna két falvat is elválaszt egymástól. Az észak-koreai falut az '50-es években kezdték el kiépíteni. A házakba már akkoriban be volt vezetve az áram, ami mind északon, mint délen luxusnak számított. A jól felszerelt és többemeletes épületek 200 családnak adtak otthont, akik jólétben élték mindennapjaikat. A településen helyet kapott gyermekgondozási központ, óvoda, általános és középiskola, és egy kórház is.

Kidzsongdong.pngKidzsongdong, fotó: toposmagazine.com

Legalábbis az észak-koreai kormány ezt próbálta sugallni a „dél” irányába. Ha közelebbről is megnézzük ezt a falvat, egy nagy előd, Patyomkin, illetve az ő városai juthatnak eszünkbe.

A Patyomkin-falvak olyan állítólagos „ál-falvak” voltak, melyeket Grigorij Alekszandrovics Patyomkin miniszter állíttatott fel II. Katalin cárnő látogatása előtt (1787) a Dnyeper folyó partján, hogy megtévessze a cárnőt. Úgy tartják, Patyomkin, aki a hadjáratot vezette a Krím-félszigetre, falusi házak homlokzatait állíttatta fel, hogy lenyűgözze az uralkodót az újonnan meghódított terület gazdagságával.

Wikipedia: Patyomkin-falu 

A valóságban Kidzsongdong egy lakatlan propaganda-eszköz település, aminek a célja, hogy tükrözze az elképzelt (de nem létező) gazdasági sikereket és disszidenseket csábítson a déli oldalról. Ha alapos szemügyre vesszük az épületeket, láthatjuk, hogy az ablakokban nincs üveg (arra már, még a színház kedvéért sem telt), és a világítás a lakásokban is feltűnően egyszerre kapcsolódik fel-le. A falu utcáin csak a karbantartók és a takarító személyzet lézeng, a valós napi tevékenységeknek semmi nyoma nincs.

Az a dél-koreai, akit ez a falu megtéveszt és figyelmen kívül hagyja azt, amit ott mindenki tud az észak-koreai állapotokról, és disszidál, meg is érdemli a sorsát.

A két falu – és nyilvánvaló, hogy voltaképpen a mögöttük álló államok – között komoly „kinek nagyobb a farka” viadal dúl, mely ezúttal a felállított zászlórudakban, illetve zászló-oszlopokban (ismét egy fallikus szimbólum) csúcsosodott ki. Végül is, mégis méltányosabb ez a vetélkedés, mintha egyszerűen visszabombáznák egymást a középkorba.

zaszlo_oszlop.pnga 160 méter magas zászló-oszlop Észak-Koreában, fotó: slate.com/Marcella Bona

A '80-as években a dél-koreaiak egy 98.4 méter magas zászló-oszlopot állítottak fel Teszongdongban. A válaszra nem kellett sokat várni, az északiak egy 160 méter magas oszloppal vágtak vissza és állítottak be akkoriban világcsúcsot (nem, nem hülyeségben, illetve abban is).

Azt hiszem, jellemző fejlett világunkra, hogy ezt a világcsúcsot már sikerült elavulttá tenni. Nem, ezúttal nem a Dél-Koreaiak a hunyók. Lássuk a jelenlegi csúcstartókat: Azerbajdzsán (Baku): 162 méter, Tádzsikisztán (Dushanbe): 165 méter. Nincs kétségem afelől, hogy ezek a csúcsok is gyorsan meg fognak dőlni, például minden türkmének hős atyja, a Türkmenbaşi országának nevét még nem látom ezen a listán.

Visszatérve az észak-koreaiakra, az oszlopukra egy 270 kg-os zászlót aggattak fel. Ez az oszlop látható a lenti Google Maps képen is. Ráadásul a falu építményeire még hangszórókat is rögzítettek, melyeken keresztül propaganda-üzeneteket, nyugat-ellenes szónoklatokat, és természetesen jófajta északi indulókat is harsogtak a dél irányába, egészen 2004-ig.

Állítólag az északra disszidálók száma ez idő alatt számottevően nem emelkedett.


View North Korea in a larger map

források

Wikipedia: Kidzsongdong
Wikipedia:Patyomkin-falu
slate.com: A Fake Village and a Colossal Flagpole: North Korea's Bizarre Propaganda Methods

Utóirat

A blogokat egyedül írom és szerkesztem. Megkísérelem a magyar helyesírás szabályait betartani, a források megjelölésére odafigyelni és a pontos szaknyelvi kifejezéseket alkalmazni az azokat megkövetelő cikkek esetében. Néha, ha a fenti pontokat nem sikerül hiánytalanul megtartanom, azt sajnálatos hibának tartom, ami szerintem az egyszemélyes blogírás velejárója. Kérem, figyelmeztessen a problémára, azt – amennyiben hibának minősítem – kijavítom.

Két blogot szerkesztek:

  • a passport.blog.hu egy könnyedebb hangvételű, populárisabb blog, ahol a nyelvezet is ezt tükrözi.
  • az ob121.blog.hu egy szakmaibb, elmélyedősebb és alaposabb blog – vagy legalábbis annak szánom. Itt hosszabb és komolyabb cikkek fordulnak elő, amik alaposabb utánjárást igényelnek – emiatt ez a blog kevésbé pörgős, ritkábban frissül.

Mindkét blog változásait is követheti a facebookon, a passport.blog.hu csoportban, ha rákattint a „√ Tetszik” gombra. Kérem, kövessen!

További írásaim

Passport blog

Csövezzünk Ausztriában és Németországban
Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok
Bambuszvonatok Kambodzsában
Szórakoztató tények utazóknak
A világ leghosszabb vonata: a Vasérc-expressz
A világ legnagyobb hajóroncs-temetője: Nouadhibou, Mauritánia
Ajtó a pokolba – a 42 éve lángoló türkmenisztáni Darvaza- kráter
A lappföldi Jéghotelbe is kell tűzjelző
Hatalmas betonnyilak az USA-ban
Káosz a német autópályákon
Kilométeróra-maffia Németországban
pagpag - hús a szemétből
Maeklong Railway Market /Talad Rom Hoop
Lakás vagy házbérlés Németországban
Amitől a (TÜV) vizsgáztatóknak a haja az égnek áll : 2 rész
Amitől a (TÜV) vizsgáztatóknak a haja az égnek áll : 1 rész

OB121 blog

Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok és reaktoraiknak története (a teljes történet)
Vasazásból nukleáris katasztrófa
Cseljabinszk-40 : a szovjet plutóniumgyár és katasztrófái
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal
A Trans-Szibéria gázvezeték 1983-as robbanása
A Stuxnet és hatásai (első rész)
Vasúti gigaprojekt: ICx

komment