Passport

Történetek határtalanul.

A londoni gyújtogató

2013. december 16. 09:50 - Vámos Sándor

gyufa.jpgLondon egyik új építésű felhőkarcolójánál, a (fontban) 310 milliós  'Walkie Talkie'  toronynál, a tervezéskor nem vettek figyelembe minden körülményt. A fizikát mindenesetre – legalábbis úgy tűnik – sikerült részben partvonalra tenniük.

A 36 szintes, 160 méter magas és még átadás előtt álló épület meglehetősen pofásra sikerült. Mióta a CAD-rendszerek engedik a kreatív tervezőket elrugaszkodni a vonalzó diktálta kontúroktól, szinte mindenki igyekszik Hundertwasser örökébe lépni („Die gerade Linie ist gottlos, führt zum Untergang der Menschheit.“ - Az egyenes vonal istentelen, az emberiséget bukásba vezeti.)

toronyhaz1.jpgA Walkie Talkie torony látványterve, fotó: therealdeal.com

A torony nemhivatalosan a „The Pint ” nevet kapta, söröspohárszerű formája után. A homlokzata az épületnek homorú és jól tükröződő üvegfelület borítja azt. Már láttunk ilyesmit valahol.. aha, megvan, például itt:

toronyhaz2.jpgnapgenerátor, forrás: esaewoon.com

Hatását tekintve az épület hatalmas üvegfelülete hasonló módon működik, mint a napkollektor: összegyűjti a fényt ha rásüt a nap. Ennek a hatásnak több, részlegesen leolvadt kerékpár- és autóalkatrész látta már a kárát, ezeket a járműveket tulajdonosaik egy szomszédos utcán parkolták le.

A városvezetés átmeneti megoldásként az ominózus parkolóhelyeket lezárta és a végleges megoldásról még konzultálnak az épület tulajdonosával. A helyszín azóta London egyik attrakciója, például itt lehet gerilla-grillezni, mint a lenti fényképen is látható, a tükörtojás is megsül a szomszédos utcában, egy kirakat párkányán. Ha süt a nap..

toronyhaz3.jpggerilla-grill Londonban, fotó: dailymail.co.uk

..és ez az, amiért a problémát nem érzem olyan súlyosnak, mint ahogy azt tálalják. Én például még sohasem láttam napsütötte nappalt Londonban, pedig voltam már ott néhányszor.. :)

Forrás

dailymail.co.uk: Now the Walkie Talkie building is melting BICYCLES: Dazzling light reflected from giant London skyscraper scorches bike seats (and you can even fry an egg)

Facebook csoport

A blog változásait is követheti / kommentelheti a facebookon, a passport.blog.hu csoportban, ha rákattint a „√ Tetszik” gombra. Kérem, kövessen!

További írásaim

Passport blog

Német városok rangsora - hol van a legkomolyabb sansz munkahelyre
Amitől a (TÜV) vizsgáztatóknak a haja az égnek áll : 1.rész, 2.rész, 3.rész
Le a dezodor és pulóver ajándékokkal!
Német keresetek listája
A 62'-es hamburgi viharhullám
Az észak-koreai díszletfalu, Kidzsongdong
Csövezzünk Ausztriában és Németországban
Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok
Bambuszvonatok Kambodzsában
Szórakoztató tények utazóknak
A világ leghosszabb vonata: a Vasérc-expressz
A világ legnagyobb hajóroncs-temetője: Nouadhibou, Mauritánia
Ajtó a pokolba – a 42 éve lángoló türkmenisztáni Darvaza- kráter
A lappföldi Jéghotelbe is kell tűzjelző
Hatalmas betonnyilak az USA-ban
Káosz a német autópályákon
Kilométeróra-maffia Németországban

OB121 blog

Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok és reaktoraiknak története (a teljes történet)
Vasazásból nukleáris katasztrófa
Cseljabinszk-40 : a szovjet plutóniumgyár és katasztrófái
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal
A Trans-Szibéria gázvezeték 1983-as robbanása
A Stuxnet és hatásai (első rész)
Vasúti gigaprojekt: ICx

Utóirat

A blogokat egyedül írom és szerkesztem. Megkísérelem a magyar helyesírás szabályait betartani, a források megjelölésére odafigyelni és a pontos szaknyelvi kifejezéseket alkalmazni az azokat megkövetelő cikkek esetében. Néha, ha a fenti pontokat nem sikerül hiánytalanul megtartanom, azt sajnálatos hibának tartom, ami szerintem az egyszemélyes blogírás velejárója. Kérem, figyelmeztessen a problémára, azt – amennyiben hibának minősítem – kijavítom. A blogfelületen a hozzászólások csak előzetes moderáció után jelennek meg, ez néha eltart akár egy fél napot is.

Két blogot szerkesztek:

  • a passport.blog.hu egy könnyedebb hangvételű, populárisabb blog, ahol a nyelvezet is ezt tükrözi.
  • az ob121.blog.hu egy szakmaibb, elmélyedősebb és alaposabb blog – vagy legalábbis annak szánom. Itt hosszabb és komolyabb cikkek fordulnak elő, amik alaposabb utánjárást igényelnek – emiatt ez a blog kevésbé pörgős, ritkábban frissül.
komment