Passport

Történetek határtalanul.

A steglitzi alagutas bankrablás

2014. január 17. 10:04 - Vámos Sándor

berlini_alagutas_rablas_3.jpgátjáró: Frederik Pohl bild.de

Már egy éve bottal ütheti (és üti is) a német rendőrség a berlini alagutas rablók nyomát, annak ellenére, hogy a kirámolt Volksbank 25.000 eurónyi nyomravezetői díjat dobott fel, és a rablók DNS-nyomokat és ujjlenyomatokat is hagytak maguk után. Meg egy gyakorlatilag üres trezort.

Mint a filmeken” – lehetne hatásvadász módon így kezdeni ezt a történetet; így is kezdem.

A Volksbank kissé elavult bankja a berlini Steglitz városrészben található. A Berlin nyüzsgő központjától jócskán délre található kertváros kedvelt lakóhelye a (tehetősebb) nyugdíjasoknak.

2011 őszén bukkant fel az első elkövető a bank környékén. A trezorteremben bérelt egy hamis holland útlevéllel fiókot, és ha már ott volt, alaposan körbe is nézett. Ugyanebben az időben a bank utcájával párhuzamos Wrangelstraße-n is bérelt a mélygarázsban egy görgős kapuval lezárható négyautós beállót. Ide a rablók látszat kedvéért felhalmoztak némi hulladékot, majd munkához láttak.

berlini_alagutas_rablas_2.jpgnémet nyelvlecke a helyszínnel, forrás: B.Z.

A rendőrségi jelentések egyértelműen megállapítják, hogy az elkövetők profik voltak (jó, persze, ha azt írnák, hogy amatőrök, jogos lenne a kérdés, hogy akkor miért nincsenek még a sitten). A bányászatban alkalmazott gyémántfúróval mélyítettek egy átjárót a garázs falába, majd innen egy 45 méteres alagutat ástak a banktrezorig. Az alagút másfél méter magas lett, megfelelő módon alá is dúcolták és „kiépítették“ azt a teljes hosszában. Eközben 120 tonna homokot és kavicsot hordtak ki a parkolóba.

Végül 2013. január 14-én éjszaka fúrták át a trezor falát, és szabadítottak meg 294 fiókot a tartalmától (a trezorban 1600 fiók volt). Szinte csak a valóban használatban levő fiókokat törték fel, ami felveti a belső segítség gyanúját is.

berlini_alagutas_rablas_1.jpga kirámolt fiókok, forrás: bild.de

A pontos kárösszeg mindmáig nem ismert, mivel csak 57 tulajdonos biztosította be a fiókját, nekik 1,8 millió euró kártérítést fizettet a bank. A többiek is valószínű, hogy fognak kapni valamennyi kártérítést – majd egyszer.

Az elkövetők végül felgyújtották maguk után a trezort és az alagutat, majd olajra léptek. A kivonuló tűzoltók, miután megtalálták a garázs falából nyíló átjárót, értesítették a rendőrséget. A rendőrök megállapították, hogy a rablók a helyszínen lengyel sörökkel oltották szomjukat, és a faanyagot is Lengyelországból hozták, de aztán itt, a tények rögzítésénél el is akadtak.

A rablóknak lehet, hogy nem ez volt az első és utolsó dobásuk, ugyanis 2008 júniusában hasonló módon rámolták ki – szintén mindmáig ismeretlen elkövetők – a Commerzbank a Kurfürstendammon található bankjának a trezorját. Ott csak egy szomszédos épület felől törték át a falat, és üzenetet is hagytak maguk után: „Thanks, Bankjob 2008“ .

Egy másik helyszínen, a berlini Weddingben is valószínűleg ők próbálkoztak, hasonló falfúró módszerrel 2013. augusztusban, de ott – mivel a riasztórendszer bejelzett – menekülni kényszerültek.

Azért idemásolom a fantomképeket az elkövetőkről. Amennyiben felismerné őket, jelentkezzen a német rendőrségnél, tudomásom szerint a 25.000 eurós (7,5 millió forintos) vérdíj még áll a Volksbank részéről:

berlini_alagutas_rablas_4.jpgforrás: bild.de

Források

bild.de: Wird der Berliner Tunnel-Raub nie aufgeklärt?
B.Z.: So lief der Tunnel-Coup von Steglitz

Facebook csoport

A blog változásait is követheti / kommentelheti a facebookon, a passport.blog.hu csoportban, ha rákattint a „√ Tetszik” gombra. Kérem, kövessen!

További írásaim

Passport blog

Titanic II - Jack is back
10 Bizarr munkahely az USA-ból
Hűtővonat atomrakétákkal
Sínek a semmibe 1.– Canfranc
Étolaj a csatornából – Kínában
Érdekes repülőterek
A bálnákat lelövik, ugye?

OB121 blog

A kínai szuperexpresszek
Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok és reaktoraiknak története (a teljes történet)
Vasazásból nukleáris katasztrófa
Cseljabinszk-40 : a szovjet plutóniumgyár és katasztrófái
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal

komment