Passport

Történetek határtalanul.

A világ öt legnagyobb maffiaszervezete

2014. február 06. 23:16 - Vámos Sándor

maffia6.jpg

Társai kiszabadították a bebörtönzött maffiagyilkost az olasz Gallarate-ból, majd pár nappal később lekapcsoltak egy nagymenő maffiózót  az USA-ban, majd ugyanaznap a mexikói rendőrség is elkapta az egyik drogkartell ifjú vezérét..

A maffiákról szóló hírek szinte naponta bizonyítják, hogy a sokak által már temetett szervezetek köszönik, jól vannak. Talán jobban, mint valaha.

Az alábbi összeállítás a világ talán öt legnagyobb bűnszervezetét mutatja be. Hogy tényleg ez az öt a legnagyobb, abban persze senki nem lehet biztos, ezek a szervezetek ritkán szokták beszámolóikat a nyilvánosságra hozni.

A japán Yamaguchi-Gumi

maffia1.jpgkép forrása: ongong.canalblog.com

A napszemüveget viselő úr, Kenichi Shinoda (72)  vezeti Japán legkiterjedtebb – 55.000 tagot számláló - bűnszervezetét, a Yamaguchi-Gumi klánt, melynek központja Kobe-ban található. A bűnszervezet 1915-ben nőtte ki magát egy kikötői munkásokat tömörítő védegyletből, és vált Japán legkitejedtebb Jakuza szervezetévé.

Kenichi Shinoda múltjában is akadnak foltok, amik egy sima hr-esnél rögtön levernék a biztosítékot, de egy maffia-főnöknél felvételi követelménynek számíthatnak: ő egy rivális klántagot csontozott ki szamurájkarddal, és ült ezért 13 évet.

A jakuza (yakuza) kifejezés három számra, a 8-ra (ja), a 9-re (ku) és a 3-ra (za) utal, ami az Oicho-Kabu japán kártyajátékból adódó nyerő helyzetet jelenti (20 pontot kell elérni). Ez azért is fontos, mert a szerencse meghatározó a jakuzák életében.

wikipedia: Jakuza

A klán hatalmas jövedelmekre tesz szert a klasszikus maffia-ügyletekből. Zsarolás, drogkereskedelem, fegyvercsempészet, internetes pornó, bennfentes kereskedelem és természetesen ingatlanügyletek biztosítják a megélhetésüket.

Rejtett de igen kiterjedt szervezet lévén tevékenységük csak ritkán kerül a sajtóba: 2007-ben lelőttek egy klán-tagot, aki éppen Nagasaki polgármestere volt. 2013-ban kiadtak egy magazint (!) a tagoknak, amiben haikukat közöltek le és horgász-tippekkel látták el a megfáradt maffia tagokat.

Az olasz Camorra

maffia2.jpgA new yorki Camorra az 1900-as években, fotó: gangsterbb.net

A Camorra Olaszországban mindenen rajta tartja a kezét, a gyümölcs-kiskereskedelemtől kezdve a drogcsempészetig. A szervezet neve gyakorlatilag a szervezett bűnözés szinonimája; ez talán a világ legrégebbi maffiaszervezete. A 18. században alapították Nápolyban, de egyes feltevések szerint gyökerei még régebbre nyúlnak, egészen a 16. századba. A Camorra az az 1800-as években az USA-ban is megvetette a lábát, a Morello családdal kűzdöttek meg New Yorkért.

Fő tevékenységeit, úgymint: prostitúció, emberkereskedelem, csempészet, drogkereskedelem, zsarolás, gyerekmunka, kiegészítették némi legális, vagy legalábbis fél-legális bizniszekkel, például szemétszállítással.

A szemét útja Olaszországban még a maffia tevékenysége nélkül sem követhető nyomon, így az Észak-Olasz városok rendkívül veszélyes (néha radioaktív) ipari hulladékai is gyakran a nápolyi kommunális lerakókban tűnnek el. Napjainkban a helyiek tiltakoznak minden újabb szeméttároló megnyitása ellen, hiszen azok gyakorlatilag életveszélyesek a környező lakosság számára. Nápoly időről-időre szemét alá kerül, és ilyenkor a kormányzat próbál kapkodó intézkedésekkel úrrá lenni az elfajuló helyzeten, ahelyett persze, hogy megoldanák a problémát.

A Camorra végrehajtói a kivégzéseket általában utcai lövöldözéssel oldják meg, melyeknek gyakran több „civil” is áldozatul esik. A mai napig élő Omerta íratlan szabályai szerint; mely az érintetteken kívül a kívülállókat is hallgatásra kényszerít, ezeknek az ügyeknek a feltárása szinte lehetetlen. Egy 2000-ben kelt jelentés szerint a Camorra Marigliano, Nápoly és Nola városokban rendelkezik jelentős gazdasági befolyással. Egyes források szerint a Camorra lassan befolyását veszti Olaszországban – a 'Ndrangheta kartell megerősödésével párhuzamosan.

A mexikói Tijuana-Kartell

maffia3.jpgfotó: dpa Picture-Alliance, forrás: bild.de

A képen Meza Lopez (50) a Tijuana kartell (más néven Arellano-Felix szevezet) egyik gyilkosa látható, szerencsére már vasba verve. Ez az alak persze csak egy csepp a Mexikón eluralkodó erőszak tengerből, melyet főleg az egymással rivalizáló és a kormányzat ellen kűzdő bűnszervezetek keltenek. A szervezetet 11 testvér (7 fiú és 4 lány) alapította, fő tevékenységük mindmáig kábítószerek (kokain, heroin, amfetamin, marihuána) csempészete az USA-ba. Az összes hasonló szervezet közül ez a maffia erőszakosságával és gátlástalanságával tűnik ki.

Lopez például 2009-es elfogásáig több, mint 300 hullát tüntetett el nátronlúgban, főnöke, Teodoro García Simental utasításaira. Becenevét is innen kapta: Teos levesszakácsa.

A ’80-as és ’90-es években még a kolumbiai kartellek uralták a kábítószer-csempészet és azon belül is a kokaincsempészet frontját, Pablo Escobar vezetése alatt. Az amerikai büntetőakcióknak köszönhetően tevődött át a maffia tevékenysége Mexikóba – a mexikóiak igen „hálásak” ezért (is) az USA-nak.

Az indiai D-Company

maffia4.jpgforrás: bild.de

Sok maffiózóról készült már film, de a fenti „keresztapa”, Dawood Ibrahim megfordította a logikát; ő a filmjei bevételeiből alapított maffiát. Mindenesetre a filmes világból megtanult pózolását jól kiegészíti a gazdag indiaiakba kódolt kényszeres magamutogatás. A szokásos kábítószer-csempészetet és gyilkosságokat ez a bájgúnár valószínűleg már kevésnek találta a való életbe adaptált bollywoodi produkciójához, így terrorizmussal egészítette ki tevékenységi körét. Az 1993-as mumbai-i (akkor még bombay-i), 260 áldozatot követelő merénylet is ehhez a szervezethez köthető. A D-Company napjainkban Indiában, Pakisztánban, és az Egyesült Arab Emírségekben aktív.

Dawood közvetlen kapcsolatot ápolt az al-Kaida vezető Oszama bin Ladennel is, de a gonosz szakállas pozíciójában 2011 óta üresedés van.

A dél-afrikai Numbers Gang

maffia5.jpgforrás: bild.de

Bizarr hírnevét egy brit Sky One interjú nyomán szerezte „korcs” John, a gang főnöke. Elmondta, hogy rendkívül büszke arra, hogy már tizennégy évesen gyilkosságért varrták be a börtönbe. Kedvenc tevékenységéről a rácsok mögött sem mondott le, ott is folytatta az öldöklést rabtársai körében (biztos népszerű is lett közöttük). A Numbers Gang felügyeli szinte az összes börtönt Dél-Afrikában. A különböző pozíciókat betöltő tagokat számokkal azonosítják. Az 26-osok szerzik a pénzt. A 27-esek gondoskodnak a gang szabályok betartásáról. A 28-as a (bomlott agyú) főnökük.

Források

bild.de: Sie herrschen im Schatten, sie scheffeln Milliarden (német)
Wikipedia: Jakuza (magyar)
Wikipedia: Mexikói drogháború (magyar)

Ui

Kollégám, Juhász "gyurma" Gyuri kifogással élt, hogy túl gyakran használom a "jellemzően" szót. Ebből a bejegyzésből most mindet kiszedtem. Jellemzően.

Facebook csoport

A blog változásait is követheti / kommentelheti a facebookon, a passport.blog.hu csoportban, ha rákattint a „√ Tetszik” gombra. Kérem, kövessen!

További írásaim

Passport blog

Légiposta Észak-Koreába
Olcsón. Jó autót. Németországból.
A betoncirkáló
A németországi török közösség iszlám ünnepnapot akar Németországban
A steglitzi alagutas bankrablás
Titanic II - Jack is back

OB121 blog

A kínai szuperexpresszek
Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok és reaktoraiknak története (a teljes történet)
Vasazásból nukleáris katasztrófa
Cseljabinszk-40 : a szovjet plutóniumgyár és katasztrófái
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal

komment