Passport

Történetek határtalanul.

A szerzői jogvédők a blogolókat és a Facebook megosztókat akarják szívatni

2014. február 12. 23:30 - Vámos Sándor

A legújabb ötlet a Németországban osztatlan gyűlöletnek örvendő GEMA (Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte) jogászainak az agyából pattant ki. Akik próbáltak már Németországban Youtube videókat böngészni, ismerik ezt a borzalmas szervezetet, akik szinte minden harmadik jogvédett tartalomnak a megjelenését blokkoltatják, mert már jó pár éve nem sikerült megegyezniük a Youtube-ból kifacsarható védelmi pénz összegében. (A Youtube hajlandó volna természetesen fizetni, de nem annyit, amennyit ez a szervezet követel.)

gemashit1.jpgbocs, de nem nézheted meg a videót, mert valószínűleg olyan zenét tertalmaz, amit a GEMA nem hagyott jóvá

Visszatérve a nagy ötletre, a GEMA azt találta ki, hogy fizessenek a bloggolók és a Facebookon tartalmat megosztó tagok is a beágyazott és védelem alá eső tartalmak után. Az erre a sápra vonatkozó kérvényüket már benyújtották az Európai Bíróságra. (Ne legyen kétségünk, ha ez a baromság átmegy, nem marad Németországban ez a világmegváltó ötlet).

A Spiegel kérdésére, hogy ez voltaképpen egy már megsápolt tartalom utáni ismételt behajtás volna, a GEMA szóvivője nem válaszolt. Megteheti, hiszen ők gyakorlatilag bármit megtehetnek a szerzői jogok védelmében, egyelőre. Mindenesetre, ha ezt a baromságot keresztülviszik, annak egy előnye lehet, hogy lesz; egyre nagyobb tömegek fordulnak majd ellenük, és idővel ez a jelenség csak feltűnik a jogalkotóknak is.

Vélemény

A szerzői jogvédő egy különös állatfaj, mint a pióca. Rászívja magát az áldozatára, és a jogra hivatkozva nem engedi, történjék bármi is. Például, hogy fejlődik a technika, a katonai célú hálózatból kinőtt az internet (hahó!), és elvileg új kihívások elé állítja a világot. Azokat, akik fogékonyak a fejlődésre. A bíróságok, az ő szakértőik és a szerzői jogvédő szervezetek (tisztelet az igen ritka kivételeknek) nem ebbe a körbe tartoznak, erre ékes bizonyítékot szolgáltatnak a torrentes döntéseik vagy a Redtube sztori.

Máig rögeszméjük, hogy az IP címek hamisíthatatlanok, és a wifi hozzáférésekkel sem tudnak igazán mit kezdeni, ilyen csúnya rövidítésekről és szavakról, mint VPN, fakeIP, Tor – még soha nem hallottak. Ők a szerzők jogait védik, mindenáron, és szedik be számukra a pénzt, arcátlan és vérlázító módszerekkel. A szerzői jog nyilván válságban van, mert egy olyan műfajnak próbálja a bevételeit megteremteni – egyelőre sikeresen – ami egyszerűen túl van értékelve.

Addig is, amíg ezért nem kell külön fizetnem, még beágyazok egy Hurra Torpedo klipet, ami nem igazán kapcsolódik a bejegyzéshez, de éppen ez jutott eszembe.

Forrás

spiegel.de: Urheberrecht: Wer YouTube-Clips einbettet, soll an die Gema zahlen

Facebook csoport

A blog változásait is követheti / kommentelheti a facebookon, a passport.blog.hu csoportban, ha rákattint a „√ Tetszik” gombra. Kérem, kövessen!

További írásaim

Passport blog

Kecsketornyok
A világ öt legnagyobb maffiaszervezete
Légiposta Észak-Koreába
Olcsón. Jó autót. Németországból.
A betoncirkáló

OB121 blog

A kínai szuperexpresszek
Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok és reaktoraiknak története (a teljes történet)
Vasazásból nukleáris katasztrófa
Cseljabinszk-40 : a szovjet plutóniumgyár és katasztrófái
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal

komment
süti beállítások módosítása