Passport

Történetek határtalanul.

Hová tűnt a németek aranya?

2014. március 13. 20:40 - Vámos Sándor

nemetek aranya cim.png

A cím természetesen egy kattintás-mágnes, hiszen rögtön felvetődik a kérdés: miért, eltűnt? A választ pedig senki nem tudja, vagy aki tudja, mély hallgatásba burkolódzik.

A tét pedig nem kicsi, a mintegy 2400 tonna, nem Németországban tárolt arany aktuális értéke (31.500 euró / kg aranyértékkel számolva: 2,4 * 106 kg * 3,15 * 104) nagyjából 75,6 milliárd euró. Ez az összeg vetekszik a magyar államadóssággal, ami körülbelül 76 milliárd euró.

Első nekifutásra próbáljunk a szikár tényekből kiindulni, mielőtt ellátogatnánk az összeesküvés elméletek kusza és színes világába.

Előzmények

A német aranytartalék nagyjából 70%-a felett a Deutsche Bundesbank rendelkezik. Ez a tartalék, mely a második legnagyobb az USA után, nagyjából 3391 tonna, értéke (3,391 * 106 kg * 3,15 * 104) 106 milliárd euró.

Ennek a mennyiségnek a 45%-a (1536 t) található New Yorkban, 13%-a (450 t) Londonban és 11%-a (374 t) Párizsban.

2013-ban a német szövetségi bank (politikai nyomásra) úgy döntött, hogy az aranytartalékának egy részét hazarendeli, és Frankfurtban fogja a továbbiakban tárolni, a szállítást több részletben, 2020-ig kell megvalósítani. A cél, hogy a teljes tartalék 50%-a a céldátumig Németországba kerüljön.

A hazaszállítás célja homályos, és az összeesküvés-elméleteket táplálja. Formailag egy polgári kezdeményezés, a „Holt unser Gold heim!” (haza az aranyunkkal) áll a történések mögött, mely szervezet  mintegy 15.000 támogató aláírással lett az akció okaként megjelölve. Kétséges, hogy egy ekkora csoport ilyen eredményeket tudott volna elérni egy éves pályafutása alatt.

nemetek aranya 1.jpgkép: Die Hard – Az élet mindig drága

Mindenesetre a döntés megszületett, mely szerint évente 50 tonna aranyrudat kell Németországba visszaszállítani, és (újabb rendkívül érdekes döntés), újraolvasztani. A beolvasztást és újraöntést – az arany minőség-ellenőrzésével együtt – Frankfurtban kell elvégezni. A Deutsche Bundesbank illetékesei szerint az újraolvasztásra azért van szükség, hogy a rudakra új dátumot rögzítsenek.

Ezzel a magyarázattal megy szembe Peter Boehringer, a német nemesfém-társaság vezetőjének a – kissé sejtelmes – kijelentése: „az újraolvasztás azért szükséges, mert az amerikaiak úgy kezelték az utóbbi évtizedekben az aranyrudakat, amit egy egyszerű tárolás nem tett volna szükségessé”.

A 2013-ra betervezett 50 tonna hazaszállítása helyett mindössze 37 tonna teljesült és a visszatérő aranyrudak minőségével kapcsolatban sem bukkantak fel még információk. Mind az arany tárolásával megbízott FED, mint a Deutsche Bundesbank is hallgatásba burkolódzik a fejleményekkel, no meg az egész akcióval kapcsolatban.

Érdekesség még bőven akad ebben a történetben, és igen valószínű, hogy meglepő fejlemények a későbbiekben is fognak még felbukkanni. A német Bild című napilap például arra hívta fel a figyelmet, hogy a Deutsche Bundesbank utoljára 2007-ben „vetett pillantást” az aranyra, és annak ellenére, hogy három évente kellene a készletet átleltározni, ez a mai napig nem történt meg:

A Bild újságírója járt a helyszínen. 33 Liberty Street, Manhattan. A föld alatti mínusz ötödik szinten található az „E-level”. Csupasz padló, zúgó szellőztetés, hatalmas acélajtók. És: 7000 tonna arany, több, mint a legendás Fort Knox-ban. Ez a világ legnagyobb aranyraktára.

De hol van a német arany?

Jack Gutt, a FED alelnöke: „122 acélhálós tároló van. Az egyikben található a német arany. Többet nem mondhatok.”

Hány rúd? Minden titok. Fényképezni tilos!

Csak annyi: a német arany valahol itt rejlik, az egyik kamrában, a new york-i trezorban. A Bild szerette volna látni, de nem volt rá lehetőség. Ezt csak a Bundesbanknak teszik lehetővé. Ez az ön feladata lenne, Bundesbank elnök úr!

forrás: bild.de: 3401 Tonnen Gold // BILD beim Goldschatz der Deutschen in New York

Egy fényképezőgép csak elkattant a helyszínen, a „fényképezni tilos!” figyelmeztetés és a szigorú felügyelet ellenére is:

nemetek aranya 3.jpg

Lehet, hogy csak engem lep meg, hogy a brutális érték ellenére az aranyrudakat egyszerű EUR raklapokon tárolják, hullámpapírral letakarva?

Összeesküvés elméletek

A vadabbnál vadabb elméleteket gyártóknak itt tényleg szabad a pálya, de mielőtt belegázolnánk ezeknek az elméleteknek a tengerébe, foglaljuk össze azt a kevés tényt, ami napfényre került:

  • A németek haza akarják szállítani a külföldön tárolt aranytartalékuk egy részét, az ok nem világos
  • A hazaszállított aranyat újra akarják olvasztani
  • A betervezett mennyiségnek csak egy részét sikerült eddig hazaszállítani
  • A hazaszállított arany minőségéről nincs információ

Összeesküvés elmélet 1: az arany megvan, de nem egyszerű „felszabadítani”

A FED a nála tárolt amerikai aranyat különböző tranzakciók fedezetéül használja. E feltevések szerint a jegybank egy kicsit túlköltekezett, és a németek aranyát is „bevonta” fedezetként a tranzakcióihoz, így ennek az aranynak a kiváltása jelentős időbe telik.

nemetek aranya 2.jpg

Összeesküvés elmélet 2: nincs meg az arany, vagy legalábbis annak egy része

A tény, hogy a német arany hazaszállítása hét évbe telik hét hét helyett, egy bizonyíték arra, hogy az arany nincs a Federal Reserve tulajdonában” – jelentette ki James Turk aranyspecialista. Az ő véleményét erősíti meg, hogy egyes Frankfurtból kiszivárgott hírek szerint a 2020-ig előirányzott 700 t arany mennyisége csökkenni fog.

A szakértő egy lépéssel tovább is megy a következtetésében: „Az aranyat az amerikaiak kivették a trezorból, és például az aranyár alacsonyan tartásához használták”. Az aranyárfolyam manipulációival kapcsolatos véleményüknek már sokan, sok fórumon hangot adtak, de bizonyítani szinte még soha nem sikerült.

Ha az amerikaiak valóban az árfolyam-manipulációs céllal használták el a német aranyat, akkor ez a tevékenységük kétszeresen is „fájhatott” a Deutsche Bundesbank-nak; egyrészt ugye a németek aranya ment el, másrészt, ne legyenek illúzióink, a németek is jó eséllyel éltek már az árfolyam-manipuláció „eszközével”, mindezt adott esetben úgy, hogy az óceán túlpartján amerikai kollégáik ellenük dolgoztak, szintén a német aranyból.

Összeesküvés elmélet 3: megvannak a rudak, de csak részben állnak már csak aranyból
 

A Federal Reserve aranytárolása alapvetően bizalmi feladat. Amikor a tároló államok az ottani aranymennyiségüket használják fedezetként, akkor mindenki „elhiszi”, hogy az az arany teljes valójában ott porosodik a betonrengeteg alján, nem kell a hitelezőknek békával húzkodni a rekeszeket (pardon, EUR raklapokat), az arany átcsoportosítása pusztán adminisztratív lépések sora. Az a feltevés, hogy az aranyrudak már nem is aranyból vannak, eléggé felforgathatná ezt a „biznisz”-t.

Persze, a hamisítás nem abból áll, hogy kínai fröccsöntött, „mad'  in China” feliratú rudakkal váltanák ki az eredetieket, ez még összeesküvés-elméletnek is túl ócska volna. A feltevés szerint tapintásra és súlyra közel azonosak ezek a hamisítványok, a nagyjából stimmelő súly-egyezés érdekében volfrámból öntött tömböket kívül vékony réteg arannyal vonják be.

Ez a legenda – amivel csak kommentek szintjén találkoztam – valószínűleg onnan indult ki, hogy időről időre felbukkannak a kereskedelmi forgalomban ilyen hamisított aranylapok, például a manhattani ékszerészek között:

 nemetek aranya 4.jpg

A lassan szivárgó és ködös, illetve ködösített hírek ebben az ügyben bőséggel táplálják a kalandos elméleteket, de valószínűleg azokban, akik nem – vagy kevésbé – nyitottak ezekre a találgatásokra, felmerül a kérdés: „Vajon mi történik a kulisszák mögött?”.

Források

Wikipedia: Deutsche Goldreserven (német)
focus.de: Wo sind unsere Goldreserven? // Verschwörer vermuten leere Goldtresore in den USA (német)
nachrichten.de: Wo sind die deutschen Goldreserven?: Verschwörer vermuten leere Goldtresore in den USA  (német)
globalresearch.ca: U.S. Dollar Collapse: Where is Germany’s Gold? (angol)
washingtonpost.com: Why Germany wants its 674 tons of gold back
aranytömb.me: Beszélgetés az arany manipulációról a GATA-val
bild.de: 3401 Tonnen Gold // BILD beim Goldschatz der Deutschen in New York
goldseitenblog.com: Deutsches Gold: Offener Brief (von Peter Boehringer) an Kai Diekmann und Philipp Mißfelder

Facebook csoport

A blog változásait is követheti / kommentelheti a facebookon, a passport.blog.hu csoportban, ha rákattint a „√ Tetszik” gombra. Kérem, kövessen!

További írásaim

Passport blog

Mit kell és mit nem kell fizetnie a bérlőnek Németországban
A drogbáró alagútjai
„El Chapo“ – egy drogbáró élete és bukása
Óceánjáró hosszabítás
A szerzői jogvédők a blogolókat és a Facebook megosztókat akarják szívatni

OB121 blog

A kínai szuperexpresszek
Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok és reaktoraiknak története (a teljes történet)
Vasazásból nukleáris katasztrófa
Cseljabinszk-40 : a szovjet plutóniumgyár és katasztrófái
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal

komment