Passport

Történetek határtalanul.

A jakuzák az internetre nyitnak

2014. április 03. 00:40 - Vámos Sándor

Japán a világ egyik legbiztonságosabb országa. Tokióban, ahol több, mint 13 millióan élnek, tavaly egész évben mindössze 108 gyilkosság történt, ami például a mexikói, borzalmas közbiztonságú és 1,3 milliós Juárez 2000 gyilkosságával összevetve meglehetősen imponáló szám.

jakuza2.jpg

A háttérben persze sok tényező bújik meg, kezdve a legendás japán önfegyelemmel, de ide tartozik okként a japán maffia, a jakuza leépülése is. A szervezet lassan, de látványosan veszíti el népszerűségét és tagságát is, a tagok száma tavaly először 60.000 fő alá csökkent.

A tagság leépülésének fő oka, hogy a japán fiatalokat, csakúgy mint a szex, a maffia sem nagyon érdekli, jól elvannak ők a mindenféle kütyüikkel meg mangáikkal. A szervezet lassan megpróbál nyitni a világ felé, de ezek a próbálkozások meglehetősen és meglepően sutára sikerülnek.

Tavaly magazint adtak ki, ami a maffiózók életét mutatta be, versekkel, haikukkal, életvezetési és például horgász-tanácsadással fűszerezve, az idén pedig – felismerve az idők szavát – internet oldalt gründoltak, a zenkokumayakubokumetsudoumei.com -ot. (Szerintem most próbálod kimondani az oldal nevét. Sikerült?)

jakuza1.jpgEgy kép az oldalról. Nem tudni, mit ábrázol.

Feltételezhető, hogy a bűnözésben azért jobban otthon vannak, mind a html világában, ugyanis a dizájn meglehetősen idejét múltra sikerült, konkrétan a '90-es évek hőskorát idézi – szerencsére azért villódzó gifekkel nem „pimpelték” meg az oldalt.

Egy ilyen tekintélyes szervezet azért ennél többet is összelapátolhatott volna. A tartalom, ami egyelőre csak japán nyelven érhető el, jórészt a yakuzák jótéteményeit sorolja. A szervezet az oldal szerint részt vállalt a 1995-ben a kobei földrengés mentési munkálataiban csakúgy, mint az 2011-ben a cunami esetén is. Kissé árnyalja a szerteáradó jósággal védelmező maffiaszervezet képét, hogy a hatóságok szerint a jakuzák a felújításokra szánt kormányzati segélyeket azért rendesen megcsapolták.

Nem hiszem, hogy pont ezzel az internet oldallal fogja a szervezet megkopott népszerűségét visszanyerni, talán egyszerűbb volna a mai japán fiatalok igényeit szem előtt tartva „mangásodni”.

Kapcsolódó bejegyzések

A világ öt legnagyobb maffiaszervezete
„El Chapo“ – egy drogbáró élete és bukása
A drogbáró alagútjai

Források

Faz: Yakuza möchte wieder gemocht werden (német)
Time: Japan’s Biggest Crime Syndicate Has Its Own Website (angol)

Facebook csoport

A blog változásait is követheti / kommentelheti a facebookon, a passport.blog.hu csoportban, ha rákattint a „√ Tetszik” gombra. Kérem, kövessen!

További írásaim mostanában

Passport blog

Hová tűnt a németek aranya?
Mit kell és mit nem kell fizetnie a bérlőnek Németországban
A drogbáró alagútjai
„El Chapo“ – egy drogbáró élete és bukása
Óceánjáró hosszabítás

OB121 blog

A kínai szuperexpresszek
Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok és reaktoraiknak története (a teljes történet)
Vasazásból nukleáris katasztrófa
Cseljabinszk-40 : a szovjet plutóniumgyár és katasztrófái
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal

komment
süti beállítások módosítása