Passport

Történetek határtalanul.

27 milliós telefonszámla

2014. május 11. 15:30 - Vámos Sándor

mobilcsalas1.pngkép forrása: akte 20.24 tényfeltáró műsor (screenshot)

Stefan K. spanyol kiruccanása nem túl jó véget ért. Párjával Barcelonában töltötték szabadságukat még március végén, és egyik napjukat egy belvárosi kiskocsmában zárták, ahol a fényképeiket nézegették a telefonjaikon. Miközben 11 órakor a mellékhelyiség felé ment, összeütközött egy négy fiatalból álló társasággal. Dolga végeztével visszatértek a szállásukra, és mobiltelefonja eltűnését csak másnap vette észre.

A sim-kártyáját azonnal letiltatta, de már túl későn. Miután hazatértek Hannoverbe, érkezett a brutális meglepetés: mobilszolgáltatója, a Mobilcom Debitel egy harminchárom oldalas számlával „ajándékozta” meg, melynek utolsó oldalán szerepelt a végösszeg: 89.956,81 Euro, azaz nagyjából 27 millió forint.

Párjával mindketten egy élelmiszer-boltban dolgoznak, esélyük sincs egy ekkora összeg kifizetésére. A szolgáltató nem volt hajlandó foglalkozni az üggyel, így Sat.1 csatorna Akte 20.14 tényfeltáró műsorához fordultak, és ők segítettek tisztázni az ügyet.

mobilcsalas3.pngkép forrása: akte 20.24 tényfeltáró műsor (screenshot)

Az eset – ez gyorsan kiderült – korántsem egyedi. Az üggyel nagyjából egy időben kaptak el egy csapatot, akik nagyban játszottak: Az ellopott mobiltelefonokból származó sim-kártyákat feltörték, majd hívásátirányítással egy számot kezdtek folyamatosan hívogatni. A fehérorosz (BY) emelt díjas telefonszám a nagyjából 10 perces hívásokért 20 euró körüli összegbe került.

mobilcsalas4.pngkép forrása: akte 20.24 tényfeltáró műsor (screenshot)

Ezt a számot 3501-szer hívták fel a csalók, akik valószínűleg százalékot kaptak a fehérorosz emelt díjas szám tulajdonosától. A telefonszámláról kiderül, hogy a számot nagyjából 5 – 10 másodpercenként hívták, a híváshossz mezőben viszont már a nagyjából 10 perc szerepelt minden esetben.

Thomas Köhler IT-szakértő szerint úgy lehetséges, hogy a megtört sim-kártyát egy adapteren keresztül egy szoftverrel aktiválják, így ez az egy kártya egyidejűleg több telefonhívást is lehetővé tesz. Az eset Stefan K. számára végül is megoldódott, a német szolgáltatója belátta, hogy ügyfele csalás áldozata lett, és elállt a számla behajtásától. A történet azért talán tanulságos lehet mindenkinek, aki külföldre, főleg mondjuk Barcelonába tervez kirándulást.

mobilcsalas2.pngkép forrása: akte 20.24 tényfeltáró műsor (screenshot)

Az Akte 20.14 videóját nem lehet beágyazni, de itt lehet megtekinteni.

Megoldás lehet ilyen esetekben a külföldi számok hívásának tiltása, vagy lehetőség esetén költséglimit beállítása. Kicsit körülményesebb, ha külföldön feltöltős kártyát használunk, melyre átirányítjuk a hívásainkat. További ötleteket esetleg a kommentekben hagyhat.

Forrás

stern.de: Wie Handydiebe Stefan K. 90.000 Euro klauten (német)
akte 20.14: 90.000€ Handyrechnung (német)

Facebook csoport

A blog változásait is követheti / kommentelheti a facebookon, a passport.blog.hu csoportban, ha rákattint a „√ Tetszik” gombra. Kérem, kövessen!

További írásaim mostanában

Passport blog

Speciális dízel-lopó kamionok
Változik a német büntetőpontrendszer
Postaláda az idegeneknek
Németország bekeményít: Aki csal, repül!
Hová tűnt a németek aranya?
Mit kell és mit nem kell fizetnie a bérlőnek Németországban
A drogbáró alagútjai
„El Chapo“ – egy drogbáró élete és bukása

OB121 blog

A kínai szuperexpresszek
Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok és reaktoraiknak története (a teljes történet)
Vasazásból nukleáris katasztrófa
Cseljabinszk-40 : a szovjet plutóniumgyár és katasztrófái
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal

komment