Passport

Történetek határtalanul.

Nem tériszonyosoknak

2014. május 13. 10:49 - Vámos Sándor

borulo_felhokarcolo8.pngChicago Tilt, fotó: Phil Velasquez / Chicago Tribune

Egy felhőkarcoló tetejéről megnézni egy várost látványos, de kissé már "idejétmúlt" szórakozás. Amikor a netről hatalmas felbontású panorámaképeket lehet letölteni az ott elénk (illetve legalább a fotós elé) táruló látványról, valami extrával kell még vonzóbbá tenni ezeket a turistalátványosságokat. A magasságból adódik, hogy érdemes a tériszonyra játszani, így nagyon sok helyen kibővítették ezeket a kilátókat olyan kiszögelléssel, aminek üveg a padlózata, így egyfajta „lebegés-élményt” nyújtanak a látogatóknak.

Ilyen például a chicagói Willis Tower (lánykori nevén Sears Tower) 103. emeletén nyíló üvegerkély, ahonnan – 412 méter magasból – kellemes kilátás nyílik a városra.

borulo_felhokarcolo1.pnga chicagói Willis Tower üvegerkélye, fotó: gazetaprawna.pl

A nem is olyan távoli, osztrák Dachsteinban is található egy ilyen kilátó-platform, ahonnan az Alpokra nyílik remek kilátás, mindenféle kósza falak korlátjai nélkül. (Az Alpokban ez az egyik első ilyen "attrakció", azóta sok hasonló is nyílt.)

borulo_felhokarcolo2.pnga dachsteini kilátó, fotó: zoover.de

Kínában, Zhangjiajie várostól délre, 1430 méter magasan található a "Walk of Faith" nevű, egy meredek sziklafalba kapaszkodó sétaút, melynek egy hatvan méteres szakasza szintén üvegpadlóval lett kiépítve, a tériszonyosok legnagyobb örömére.

borulo_felhokarcolo3.pnga kínai "Walk of Faith" , fotó: welt.de

A Grand Canyon Skywalk egy a nevezetes szurdok fölé benyúló 22 méter hosszú U alakú plattform, szintén üveg padlózattal, és az alatta tátongó 1100 méteres mélységgel várja látogatóit.

borulo_felhokarcolo5.pngGrand Canyon Skywalk, fotó: AP

A stockholmi SkyView gyakorlatliag két, liftszerű és üvegfalú gondola, amik a világ legnagyobb gömb alakú épületére, az Ericsson Globe tetejére, 85 méter magasra kúsznak fel.

borulo_felhokarcolo6.pnga stockhlmi SkyView, fotó: liveit.se

A London Eye is hasonló élményt kínál a maga 135 méterével Londonban. A látványos és hatalmas óriáskereket már talán mindenki látta – legalább fényképen – mivel az a város egyik legfőbb látványossága lett.

borulo_felhokarcolo7.pnga London Eye, fotó: holidayandtraveleurope.blogspot.com

A verseny a tériszonnyal kacérkodó turistákért nem ért véget, a Chicago Tilt egy új szintre emelte a küzdelmet a „kidőlő kilátóval”.

borulo_felhokarcolo4.pnga Chicago Tilt, fotó: express.de  

A látványosság a chicagói John Hancock Center 94. emeletén épült, 300 méterrel a város felett. Egyszerre nyolc látogató tenyere izzadhat rá a kapaszkodókra, miközben a platform 30 fokkal „kibillen” a falazatból, dinamizálva az összes tériszonyos legfőbb félelmét, a „Biztos, hogy elbír ez engem? Biztos, hogy nem fog kidőlni?” kezdetűt. A lenti filmen a látványosság bemutató-filmje látható:

Facebook csoport

A blog változásait is követheti / kommentelheti a facebookon, a passport.blog.hu csoportban, ha rákattint a „√ Tetszik” gombra. Kérem, kövessen!

További írásaim mostanában

Passport blog

27 milliós telefonszámla
Speciális dízel-lopó kamionok
Változik a német büntetőpontrendszer
Postaláda az idegeneknek
Németország bekeményít: Aki csal, repül!
Hová tűnt a németek aranya?

OB121 blog

A kínai szuperexpresszek
Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok és reaktoraiknak története (a teljes történet)
Vasazásból nukleáris katasztrófa
Cseljabinszk-40 : a szovjet plutóniumgyár és katasztrófái
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal

komment