Passport

Történetek határtalanul.

Koldusmaffia

2014. augusztus 23. 21:57 - Vámos Sándor

koldusmaffia1.png

Innsbruckban 17 aktív koldust „telepített” a helyi koldusmaffia, az ő tevékenységüket figyelte meg ott egy, a helyi FPÖ által finanszírozott magánnyomozó (igen, bele lehetne „állni” a ténybe, hogy miért pont az FPÖ állt rá a sztorira – de nyilvánvaló; ők egyébként is „szeretik” a külföldieket). A párt az összegyűlt bizonyítékokat már átadta a rendőrségnek, mindenesetre szerintük egyértelműen bizonyítható, hogy a tiroli fővárosban üzletszerűen, hierarchikus struktúrákba szervezetten zajlik a koldulás.

A koldusokat egy jármű szórja szét és gyűjti össze, a pénzátadás is a kocsiban történik. A koldusok naponta 80-90 eurót gyűjtenek össze, ez egy hónapban mintegy 20.000 eurót biztosít a szervezetnek – csak Innsbrunckban. A bizonyítékok között szerepel több olyan fotó is, melyek szerint a napközben súlyos sérült koldusok estére „kigyógyulnak” bajaikból – a rokkantkocsiból lejmoló emberek „megtanulnak” járni. Helyi, tehát osztrák koldus ez idő alatt nem lejmolt a város utcáin, a maffia koldusai mind kelet-európaiak, ők kiszorították a helyi koldusokat a „piacról”.

koldusmaffia3.png

koldus a müncheni Bayerstraße-n, fotó: Ralph Hub

A bécsi nyomozók a helyi maffia működését egy 33 éves, román férfi vallomásai alapján tárták fel, aki „kipakolt” a rendőröknek. A rendőrök az ügy kapcsán öt gyanúsított vettek őrizetbe Romániában és Bécsben. Összesen 13 ember ellen indítottak eljárást a koldusok kizsákmányolása miatt, de ezt ők is elismerik, hogy valószínűleg ez csak a jéghegy csúcsa.

Az ügyészség szerint különbséget kell tenni a „szegénységi” és az „üzletszerű, profiteszezési célú” koldulás között. Míg az előbbi alapjog, az utóbbi bűncselekmény. A kiugrott koldus vallomási alapján kiderült, hogy a maffia emberei teszik ki nagyjából az összes bécsi koldus felét. A maffia által mozgatott koldusok nagy része Szlovákiából, Bulgáriából és Romániából származik, számuk az osztrák fővárosban nagyjából 1100-ra tehető.

Történetük valamelyik érintett kelet-európai országban kezdődik, ahol ausztriai munkára jelentkeznek, 100 – 200 eurónyi jövedelem ígérete mellett. Bukarest és Bécs között „koldusjárat” üzemel, ami egy menetrendszerű buszjárat, kizárólag ezeknek az embereknek a szállítását végzi. Bécsben tömegszállásokon helyezik el őket, ahol a matracokért 130 eurót kell fizetniük havonta. A rendőrség már többször számolt fel ilyen tömegszállásokat Bécsben, egy alkalommal egy házban, ahová hivatalosan 47 ember volt bejelentve, 220-at találtak, illetve volt, hogy a 40 m2-es helységben 50-en aludtak.

A koldusmaffia számára a fogyatékkal élők értékesebbek, mint a többiek, ők többet, a Bécsben szokásos 100 – 200 euróval szemben nagyjából 300 eurót tudnak összekoldulni naponta. A karácsony előtti időszakban ez az összeg akár 1000 euró is lehet - naponta.

München vezetésének is elege lett a maffiából. Augusztus 13 óta tilos a koldulás a belvárosban és a főpályaudvar környékén. Mindenütt a városban büntethetővé tették az agresszív koldulást, a hamis fogyatékosok, a gyerekkel vagy kutyával koldulók tevékenységét.

A tilalomról angol, bolgár, szlovák és román nyelvű röplapokon tájékoztatják az „érintetteket”. A Bild képes beszámolója szerint a helyi maffia kápói közismertek, a lenti képen egy „kisfőnök” tart éppen eligazítást a „beosztottjainak”. Ő egyébként – ráérő idejét kihasználva – maga is koldul.

koldusmaffia2.png

A helyi kápó (a piros felsővel) eligazítást tart az embereinek, kép forrása: Bild, fotó: Theo Klein

Jelenleg Ausztriában és Németországban a koldulás legális tevékenység, ha az nem társul agresszivitással. A hatóságok lassan, de biztosan felismerik és kezelni kezdik ezt a problémát is, valószínűleg a Németországban még az idén bevezetésre kerülő munkakeresési időszak korlátozásával.

Ezt az írásomat a Facebook bejegyzés alatt lehet kommentálni – csakúgy, mint az összes többit.

Források

Tiroler FPÖ: Mit Privatdetektiv gegen "Bettlermafia"
Ein Blick ins Innere der Bettlermafia
Sieht SO ein Bettelverbot aus?

Facebook csoport

A blog változásait is követheti / kommentelheti a facebookon, a passport.blog.hu csoportban, ha rákattint a „√ Tetszik” gombra. Kérem, kövessen!

További írásaim mostanában

Szicília is épül az EU pénzéből - a maga módján
Nem tériszonyosoknak
27 milliós telefonszámla
Speciális dízel-lopó kamionok
Változik a német büntetőpontrendszer
Postaláda az idegeneknek

komment