Passport

Történetek határtalanul.

Öreg fiúk bankrablócsapata

2016. január 31. 23:19 - Vámos Sándor

A rablócsapat szinte összes tagja nyugdíjas korú, konkrétan a négy fő bűnelkövetőből és három segítőből összeállt csapat összéletkora 486 év. Ráadásul a célpontválasztásnál sem aprózták el a dolgot, a brit történelem legnagyobb értékű bankrablását hajtották végre.

oregfiuk3.pngfotó: Reuters

No de lapozzunk az eseménynapló első oldalára. A Hatton Garden Safe Deposit Company londoni központja pincéjében rendezte be a trezorját, ami a kerületi gyémántművesek és milliárdosok egyik kedvelt értékmegőrzője volt. A Hatton Garden London ékszerészközpontja, több száz ékszerész, és több, mint száz üzlet képezte a stabil ügyfélkörét a széfkezelőnek, melynek biztonsága és megbízhatósága megkérdőjelezhetetlen volt, egészen 2015, április 7-éig, amikor az első, 8 órakor a trezorba lépő munkatársat elég szokatlan látvány fogadta:

oregfiuk2.pngfotó: The Guardian

A rendőrségi vizsgálat eredményei szerint a bankrablók április 2-án 9:20-kor vonultak fel a szomszédos épületben. A feltűnést elkerülve építőmunkásoknak öltöztek, és így jutottak be az értékmegőrző szomszédos épületébe. Ezzel az álcázással tudták a széffeltörésekhez és a falbontáshoz szükséges eszközöket is magukkal vinni. Az épület második emeletén kikapcsolták a liftet, onnan kötéllel ereszkedtek le a liftakna aljába. Innen egy csapóajtó feltörésével, két ajtó meg egy riasztórendszer kiiktatásával a trezor melletti folyosóra jutottak. Itt, miután nem boldogultak a fal áttörésével, visszavonultak, és elmentek a helyi Obiba bevásárolni.

oregfiuk1.png

A vásárlásból egy 35 kilós ipari fúrógéppel tértek vissza a vastag betonfalhoz. A falhoz rögzítve felállították az ipari fúrógép állványzatát és beüzemelték a gépet. Három furatot mélyítettek a falba, pont akkora lyukat ütve ezzel a trezorra, hogy éppen hogy csak át lehetett rajta férni (ne feledjük a rablók korát). Valószínűleg itt, az áttörésnél követtek el valami hibát, például a szeizmikus érzékelőket sikerült megmozgatniuk, mert az épület érzékelője bejelzett.

Az akció itt akár meg is bukhatott volna, de a biztonsági cég őre szerencséjükre elég link volt; megelégedett azzal, hogy megnézte, hogy a trezor külső ajtaja zárva volt.

A rablók meglepő módon (vagy mert nem volt idejük, vagy mert fülesük volt, hogy mit érdemes vinni) nem rámolták ki az összes (ezer) széfet, csak 72-t. Mielőtt elhagyták volna az épületet, még a trezoron belüli zárt láncú tv biztonsági felvételeit sem felejtették el magukkal vinni.

A trezor teljes, nagyjából 200 milliós értékéből a csapatnak végül 18 és fél millió eurónyi értéket sikerült meglovasítania.

A szajrét több helyre rejtették el, de már szinte az összes lopott érték megkerült. Volt aki az építési telkére (és részben a szomszédéba is, a biztonság kedvéért) ásta el a pénz, és volt, aki az Edmonton Temető néhány elfeledett sírját hasznosította trezorként.

Bár a végrehajtást tekintve a rablók profiknak tűntek, nem voltak azok. A rendőrség a környékbeli köztéri kamerák felvételeit elemezve viszonylag gyorsan, két hónap alatt a banda nyomára jutott. Ezeken a felvételeken is látszik, ahogy „felvonulnak”, majd az akció végeztével két szemeteszsáknyi szajréval elhagyják a helyszínt.

Ráadásul az elkövetőket szinte már név szerint ismerte a yard, tudták azt is, hogy kedvenc törzshelyük a Kastély söröző az Islington kerületben. A rendőröknek nem volt más dolguk, csak bekamerázni a rablók törzsasztalát, és azok ott maguktól is „daloltak”. Az egyik rendőrségi felvételen a 67 éves Perkins látható, amint szélesen gesztikulálva elaktivitizza a betörést, majd arról adomázik, hogy „Ez az arany az én nyugdíjam.” „Ha el is kapnak minket, elmondhatjuk, hogy legalább megpróbáltuk”. Lehet, hogy a próféta beszélt belőle azon a pár korsó legurított sörön kívül.

oregfiuk6.pngJohn Collins, Terry Perkins és Brian Reader a Castle pubban, Pentonville Road, London. Fotó: Metropolitan Police/PA

Az öregekből verbuválódott rablócsapat ráadásul elég „oldschool” módon ügyelt például arra, hogy ujjlenyomatok ne maradjanak a helyszínen, de a DNS mintákkal, a mobiltelefonokkal és az elektromos nyugdíjas bérletük (Freedom pass) által hagyott nyomokkal már nem foglalkoztak, pedig ezek egyértelműen bizonyították azt, hogy az adott időpontban a helyszínen jártak.

oregfiuk4.pngFent, balról jobbra: Terry Perkins (67), John „Kenny” Collins (74), Daniel „Danny” Jones (60) és Brian Reader (76). Alsó sor, balról jobbra: Hugh Doyle, William Lincoln, Carl Wood és a rejtelmes, még (ez ügyben) rendőrkézre nem került: „Basil”.

Az angoloknál „bad grandpa” (vagy dad's army) néven futó csapat tárgyalása idén január 14-én kezdődött, és jó eséllyel még húzódni is fog egy darabig. A csapat több tagja is már régi motoros a szakmájában, nem először kerülnek bíró elé. A „Basil” nevű tag még nem került rendőrkézre, pedig 20.000 font jutalmat tűztek ki rá.

A csapat tagjai főleg a 60'-as és 70'-es években szereztek tapasztalatot no meg ismertséget a rendőri körökben maguknak. Szinte mindannyian mackós múlttal büszkélkedhetnek, valamelyikük neve szinte minden tetszőlegesen kiválasztott nagyobb eset kapcsán felmerült az utóbbi cirka 3 évtizedben.

A bűnözői élet után a „munkáltató” nem nagyon fizet tb-t és nyugdíjat, és a vallomásokból kiderült, hogy többségük megkeseredett, elhagyatott és betegségekkel nehezített mindennapokat fog a börtönévekre cserélni. Számukra ez volt az utolsó nagy dobás, ami valóban nagyot szólt. A sitten a tekintélyük már biztosított és az ellátásukat is az állam fizeti. Ők ezzel az esettel megváltották a nyugdíjas éveiket a rácsok mögött.

oregfiuk5.pnga temetői rejtekhely, fotó: Metropolitan Police/PA

A sztori mindenesetre filmvászon után könyörög, és valóban; a Screen International szerint az esetet feldolgozó film munkacíme a hatton gardeni meló, és egy biztos jelentkező már van is az agg betörők megformálására, a náluk semmiképpen sem fiatalabb, de még mindig nagyon menő Michael Caine személyében: „Ez a négy hatton gardeni srác sztorija nagyon kemény.“ „Hallottam a nevemet és Ray Winstone-ét. Mindenképpen benne volnék, tudod, 83 leszek márciusban, simán leeshetne nekem is egy szerep ebben a csapatban.

Az eset talán legnagyobb vesztese a trezorcég volt, akik a bizalomvesztés okán tőlük elpártoló ügyfelek miatt 2015. szeptember 1-jén végleg lehúzhatták a rolót.

P.s.

Egy, az ehhez az esethez nagyon hasonlító rablás történt már Berinben is, erről itt írtam a blogon. Három lehetőséget látok a két eset összefüggésére: a.) Az öregfiúk válogatott Berlinben is tiszteletét tette, b.) Van valami oktatási anyag, ahonnan a mackós ismeretek is elsajátíthatók / megoszthatók, c.) ők is olvasnak az interneten.

:)

Források

welt.de: Die "bösen Opas" und der 18-Millionen-Raub (német)
theguardian.com: Hatton Garden heist: Eight charged over jewellery raid in London (angol)
theguardian.com: Hatton Garden heist gang were inside building when police dismissed alarm (angol)
theguardian.com: One last job: the inside story of the Hatton Garden heist (angol)
theguardian.com: Michael Caine would take Hatton Garden heist role 'in an instant' (angol)
index.hu: Remegtem, nem tudtam elhinni, ami történt

Korábbi, hasonló bejegyzések itt, a passport.blogon

A steglitzi alagutas bankrablás
Dagobert, a német rendőrség réme

Az összes eddigi bejegyzés

 

komment