Passport

Történetek határtalanul.

Locky letámadta Európát

2016. február 19. 15:16 - Vámos Sándor

virus2.pngLocky egy trójai program, egészen pontosan egy ransomware, ami brutális tempóban terjed immár Európában is, csak Németországban nagyjából 5000 új fertőzést regisztrálnak jelenleg az erre szakosodott cégek óránként.

 

A ransomware olyan malware, azaz rosszindulatú számítógépes program, amely valamilyen fenyegetéssel próbál pénzt kicsikarni a felhasználóból. Ez rendszerint azt jelenti, hogy használhatatlanná teszi a számítógépet vagy elérhetetlenné a rajta lévő adatokat, és csak pénzért vásárolható meg az a kód, aminek a hatására visszaállítja az eredeti állapotot.

Forrás: Wikipedia

A kártevő jellemzően Excel vagy Word dokumentumok lévén terjed. A felhasználónak egy email érkezik, melyhez egy számla is érkezik a csatolmányban Word vagy Excel formában.

A tartalom megnyitás után nem olvasható, egy üzenet jelenik meg, mely szerint egy makró aktiválásával a betűsaláta majd láthatóvá válik; német változatban a következő szöveggel: "Bitte Makros aktivieren, wenn die Datencodierung falsch ist". Lehet, hogy a szöveg is láthatóvá válik a makró lefutása után, de mellesleg egy trójai is felkerül ezzel a gépünkre ladybi.exe néven.

Ez azonnal futtatni kezd egy kódoló rutint, ami az általa fontosabbnak minősített fájlokat lekódolja. Teszi ezt ráadásul nem csak a saját gépünkön, hanem minden, a hálózaton elérhető tárhelyen is. Ráadásul – a CERT közlése szerint – olyan szervereket is megtalál a hálózaton, amik az adott gépről nem is voltak map-olva, illetve a felhőben tárolt adatokat is el tudja érni.

locky1.pnga megfertőzött és lekódolt tartalmú gépen ez a háttérkép jelenik meg a kismacskás helyett, kép forrása: heise.de

Szakértők szerint ez a trójai nem egy kispályás fejlesztés; valószínűleg több százezer gépet talált már meg a világon, ráadásul több nyelven, többfajta levél mellékleteként terjed. A kikódoláshoz az áldozatoknak természetesen fizetniük kell; egy elvileg vissza nem követhető Tor oldalon kell leperkálni a zsarolási díjat, természetesen bitcoin-ban.

locky2.pngfél bitcoin, kép forrása: heise.de

Ezért a pénzért – a fenti ábrán fél bitcoin-ért (54 ezer forintért) egy programot, a „Locky Decryptor”-t kapjuk meg, ami alkalmas a fájlok kikódolására, de természetesen csak a mi gépünkön (más gépeken eltérő kulccsal kódolta le a kártevő a fájlokat).

A történetben az egyetlen jó hír, hogy ezt követően a trójai valóban kikódolja a túszul ejtett fájlokat. Nem biztos, hogy a Locky volt a tettes a Hollywood Presbyterian Medical Center esetén, hiszen a zsarolóprogramok meglehetősen nagy számban szedik áldozataikat a neten, mindenesetre nekik a hálózatuk kikódolása 40 bitcoinba fájt – a bitcoin pillanatnyi kurzusa szerint 1 bitcoin nagyjából 380 eurót kóstál, így a kikódolás végösszege a kórháznak nagyjából 4 és fél millió forintba került nekik.

Érdemes megjegyezni, hogy van olyan ransomware is, ami a kódolás mellett a torrenttel letöltött fájlok listája alapján jogvédőkkel vagy rendőrséggel fenyegetőzik, és ez alapján követel pénzt, ahogy ez a lenti képen is látható (ez a kártevő nem azonos a bejegyzésben taglalt Locky-val):

locky3.png

ez itt nem a Locky, csak egy hasonló és rendőrséggel fenyegetőző ransomware

Hogyan lehet védekezni a kártevők ellen

Ha már lekódolta a gépünket, sehogy. Ha van mentésünk a lekódolt fájlokról, akkor a kártevő és a kódolt állományok törlése után ezek visszaállíthatók. Ha nem, akkor sajna lehet a Decryptor útmutatása alapján spórolt pénzünket bitcoinra váltani.

Megelőzésként:

  • Az Excelben és Wordben mindenképpen tiltani kell az automatikus makro-végrehajtást.
  • Ismeretlen helyről érkező emaileket, főleg ha csatolmánnyal érkeznek, azonnal törölni kell.
  • Egyrészt a fontos fájlokat mindig menteni kell, másrészt olyan helyre kell ezeket elpakolni, ami a mentést követően fizikailag leválasztható a gépünkről: USB-re, CD-re, DVD-re, külső merevlemezre, leporellóra.
  • A mentést követően ezeket le is kell választani a gépünkről (a vírus minden, a hálózaton elérhető tartalmat kódolhat.)

Források

golem.de: Mehr als 5.000 Infektionen pro Stunde in Deutschland
heise.de: Krypto-Trojaner Locky wütet in Deutschland: Über 5000 Infektionen pro Stunde
arstechnica.com: Hospital pays $17k for ransomware crypto key

Korábbi bejegyzések a passport.blogon

Az összes eddigi bejegyzés

komment