Passport

Történetek határtalanul.

Alpi nem száguld tovább

2016. december 14. 15:28 - Vámos Sándor

Mindig is voltak olyan hülye gyerekek, akik feltűnési viszketegségüket száguldozásban élik ki - sőt, továbbmegyek, szinte mindenkinek van/volt ilyen időszaka. Az eszközök a célok megvalósításához szinte már másodlagosak, a repedtfazék hangú kismotorok, leharcolt Golfoktól eljuthatnak a pártízéves Audikig, BMW-kig, anyagi lehetőségeiktől függően.

alpi_01.png150 fölött a városban, kép: FAZ

Szerencsére sokan vannak, akik gyorsan túljutnak életük ezen fázisán, és vannak, akik beleragadnak. Súlyosbító tényező, amikor az, hogy mennyi szabálytalanságot követnek el, nemcsak hogy kamerával felveszik, de például a Youtube felületén meg is osztják másokkal, vloggernek titulálva magukat.

Mai „főhősünk”, Alpi is ebben a műfajban utazott. A vlog a blog „videós” változata, vannak ebben a műfajban még a magyar színtéren is kiemelkedő csatornák, amikbe művelőjük sok munkát és időt fektet be – nos, Alpi nem strapálta magát ilyesmivel, simán csak feltöltötte állatkodásainak az eredményét a csatornájára, aminek azért összejött vagy nyolcvanezer követője.

Jaj, dehogy akarok itt moralizálgatni, meg ilyesmi, csak elmesélek egy rövid – vélhetően tanúságos – történetet.

Szóval Alpi nyomta is fel rendesen a videókat a netre, ahogy 160-nal kente végig a városon belül, végig is kommentálta a felvételeit „Buli van, jó sok a nagyvas ma, C63, CLS 63, M3. Lőjetek le, ma vadászunk”.

Június 17-én a vadászat egy kissé félrement. Alpi éppen egy piros lámpa után gyorsított ki, és már nagyjából százzal gurult, amikor egy figyelmetlen, 75 éves gyalogos lépett ki elé. Alpi – talán hogy elkerülje az ütközést – tovább gyorsított, de az őrangyala ezúttal cserben hagyta, gyakorlatilag letarolta az idős embert, aki a helyszínen meghalt.

alpi_02.pngkép: FAZ

Alapesetben ez az egész esetet megúszta volna a bíróságon a 23 éves török, mivel igaz, hogy halálos balesetet okozott, az idős és ittas áldozat a pirosban lépett le a járdáról.

De most ez nem így történt. Alpi egyrészt maga szállította a terhelő bizonyítékot, miszerint az ütközés előtt még gyorsított és már bőven 100 fölött járt – a bíró elutasította a védelemnek azt az érvelését, hogy az idős áldozat idézte elő a balesetet, mivel szerinte a közlekedésben részt vevők hibáit a többieknek (bizonyos szintig) korrigálniuk kell, ezért vannak a sebességkorlátozások.

A rendőrség és a bíróság ráadásul már ismerte a motorost a korábbi hasonló, de nem ilyen szerencsétlenül végződött ügyei kapcsán, illetve tudtak a Youtube csatornájáról is. Hiába is törölte az összes felvételét onnan, a házkutatást végző rendőrök megtalálták az eredeti felvételeket. A bíróság súlyosbító körülményként értékelte a Youtube csatornát, de a lényeg még hátra van.

Alpinak aznap tényleg rossz napja volt, a halálos balesetet megelőzően egy másik autóval is ütközött. Ott nem történt semmi súlyosabb, az autón egy karcolást hagyott hátra a motoros, meg elvitte annak az egyik indexét. Persze nem is állt meg, elhagyta a helyszínt, mint a kisebb koccanásokat követően már többször is.

A bíróság megítélése szerint viszont Alpi a cserbenhagyást követően menekülni kezdett, és akkor okozta a halálos balesetet, ami a bírói gyakorlat szerint Németországban így gyilkosságnak minősül, melynek jellemző büntetési tétele az életfogytiglan, de legalább 15 év.

Alpi így egy felfüggesztett helyett lehet, hogy nagyon sok évre börtönbe vonulhat. Nem kedvez neki az sem, hogy az utóbbi időszakban nagyon megszaporodtak a hasonló balesetek Németországban, és nagyon komoly szigorítások várhatók a büntetési tételekben, illetve a bírói döntéshozatalban.

Forrás

FAZ: Alpi fährt, Mann stirbt

komment
süti beállítások módosítása