Passport

Történetek határtalanul.

Krétával és palatáblával a zsarolóvírus ellen

2017. május 15. 23:05 - Vámos Sándor

 

A világon végigsöprő zsarolóvírus fertőzés alól a Német Vasutak, a Deutsche Bahn (DB) sem tudta kivonni magát. Szerencsére a fertőzés csak a kijelzőrendszerek egy részét bénította meg, és ezeket is csak lokálisan. Ennek ellenére elég sok pályaudvaron borultak sötétbe a kijelzők, és a hétvégi forgalomban komolyabb káosszal fenyegettek.

palatabla_01.pngA WannaCry nem kímélte a frankfurti kijelzőt sem, forrás: N24/Peter Haentjes

A frankfurti főpályaudvaron a dolgozóknak egy gyors és ötletes megoldással vették elejét a fenyegető anarchiának. Egykor, még a postavonatok időszakában – amit sajnos vagy 10 éve megszüntettek – a küldemények címzettjeit régimódi fekete palatáblákra írták fel krétával. Az egyik dolgozó még arra is emlékezett, hogy melyik raktárba helyezték el örök nyugalomra ezeket a táblákat.

palatabla_02.pngindul 11.13-kor Berlinbe, forrás: Jörgen Camrath/Twitter/@BahnAnsagen

Gyorsan elővarázsoltak, és ismét a vasút szolgálatába állították ezeket. „Egyik kollégánk még emlékezett ezekre a táblákra” – nyilatkozta a vasúti szóvivő a Welt-nek – „ráadásul neki szép kézírása is van”.

Természetesen a kinyomtatott menetrendek és az ICE-k kocsiszámozása minden peronon megtalálható, de az esetleges menetrendváltozások közlésére hétvégenként a hangosbemondó nem elegendő.

palatabla_03.pngKöln, Essen, forrás: BILD-Leserreporter

Ebben a kaotikus helyzetben segítettek az utazóközönségnek a rögtönzött, de mellesleg olyan kellemesen ódon hangulatot is árasztó krétafeliratos palatáblák.

A Német Vasutak egyébként annak ellenére, hogy sokan szidják, szerintem – meglehetősen gyakran utazok nagy távolságokat vele – meglehetősen pozitív, utasközpontú irányba változik. Legutóbb egy öngyilkos miatt a péntek esti vonatom nem tudott Frankfurtból tovább közlekedni, pedig az csak félúton volt, a helyzetet ott hotelszobával és ingyensörrel kezelték. Ezt a történetet ebben a korábbi bejegyzésemben írtam meg.

Az összes eddigi bejegyzés a blogon

Sorozatok a passporton:

A világ valódi csodái
A hidegháború időszaka

Témakörök a passporton:

Deutschland

A szovjet impérium romjain
Diktatúrák
Velünk élő történelem

Forrás

Welt: Bahn setzt nach Cyberattacke Schiefertafeln ein
Bild: Bahn hilft sich selbst nach Hackerangriff

 

komment