Passport

Történetek határtalanul.

Luke Skywalker szigete

2018. március 16. 15:54 - Vámos Sándor

luke_01.png

A Star wars saga legújabb része (ismét) elkalauzolt minket az Ahch-To bolygóra, Luke Skywalker búvó- és vezekelőhelyére, egy szigetre. A sziget meglepő módon nem CGI generált világ, hanem a valóságban is létezik.

Ráadásul űrhajóval sem kell rendelkeznünk megközelítéséhez, mert Írország partjaitól nem messze található a Skellig Michael sziget.

A sziget az itt magasodó két Skelling-szigetek közül a nagyobbik, 1996 óta az UNESCO Világörökség részét képezi, és lakatlan. Illetve hát – mert a fajunk már csak ilyen egoista, hogy ha egy helyet emberek nem laknak, akkor azt lakatlannak nevezzük – pedig ez nyilván nem igaz.

A szigetek Írország egyik legfontosabb madárvédelmi területe, viharfecskék, vészmadarak, holyszák, sirályok és puffinok költőhelyéül szolgálnak (Mert csak a puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot.).

A kisebbik szigeten található a világ második legnagyobb – mintegy 23 ezer párból álló – szula (ez is egy madárfaj) kolóniája.

luke_02.png

A legendák szerint itt hunyt el és temették el Ir-t (apja, Milesius meglehetősen termékeny életet élt, tőle származik állítólag az összes ír). A sziget eredetileg egy korai keresztény közösségnek adott meglehetősen rideg otthont a 6. és 8. század között.

A jellegzetes gúla alakú épületeket, a clochánokat is eredetileg ők építették a szigeten, részben lakóépületeknek és részben kolostornak. A clochánok – csakúgy mint az összes épületmaradvány, védelem alatt áll, ezért például a film beltéri jeleneteinek a forgatásához ezeket ideiglenesen fel kellett építeni.

Az első kolostort a legendák szerint Szent Fionán építtette még a 6. század elején, az első írásos utalás a szerzetesi tevékenységre a szigeten a 8. században született egy Szibhini nevű szerzetes elhalálozása kapcsán. Ebben az időszakban a szigeten egy tucatnyi szerzetes és apát élt.

A sziget meredek partjai okán a kolostor épületeit a sziget magaslataira, kétszáz méter magasba kellett építeni, melyekhez egy 600 fokból álló lépcsőn lehet feljutni. Ezt a lépcsőt nyers kövekből állították, korlát nélkül, esős és szeles időben a kolostor gyakorlatilag megközelíthetetlenné válik.

A 13. században a térség időjárása hidegebbé és viharosabbá vált, ezért a közösség idővel magéra hagyta a szigetet. A szerzetesek az ír Ballinskelligs-be települtek át és a Skellig Michael zarándokhellyé vált.

A tizenkilencedik század a hajózás rohamos fejlődését hozta magával, a szigetre déli csücskére is építettek egy világítótornyot, mely mára szintén személyzet nélkül, távfelügyelettel üzemel.

luke_03.png

A csillagok háborúja előtt negyven évvel már egy másik film is a szigetet választotta egyik helyszínéül. Werner Herzog 1976-ban forgatott filmjének, az Üvegszívnek (Heart of glass) a cselekménye is itt zárul.

A sziget meglátogatására két túrát ajánl annak a honlapja, az egyik keretében napjában háromszor hajó az ír Portmagee kikötőjéből, ami megkerüli a szigetet.

A másik, 5 órás túrán – megfelelő időjárási körülmények között – a hajó ki is köt, és a szigetre is léphetünk, a szerzetesek és Luke Skywalker nyomdokaiba is léphetünk arra a pár órára.

luke_04.png

Ajánló

Az orosz szolgálatok célkeresztjében
A millió dollár pont 
Projekt 506
Hogyan lett Kínának repülőgép-hordozója?
Meggypiros Tesla a Mars felé
Egy másodperccel később
Probstzella – végállomás
A valódi Mad Max
A kommunista UFO
Híd a semmibe
Whisky-háború a Hans szigetért
Konténerhajón világot látni
A Gran Paradiso kecskéi
Makákó spa Japánban
Bambuszvonatok Kambodzsában
Ajtó a pokolba – a lángoló türkmenisztáni Darvaza-kráter

Források

A képeket a skelligislands.com oldalról vettem.

VintageNews: Luke’s hideout in the latest “Star Wars” picture is actually an island off the coast of Ireland with an early-Christian monastery
wikipedia: Skellig Michael
skelligislands.com
go-n-visit.blog: Titokzatos ír sziget a Star Wars legszebb helyszíne

komment