Passport

Történetek határtalanul.

Mt. Cleese

2018. június 07. 15:25 - Vámos Sándor

Történt, hogy John Cleese Ausztráliában és  Új-Zélandon turnézott, még 2005-ben egy humorestjével. Igen, ő az, aki a Monty Python egyik alapítójaként és tagjaként olyan filmeket adott a közönségnek, mint a Gyalog galopp, Brian élete vagy az Erik, a viking. Ha máshonnan nem ismerős a személye, hát a hülye járások minisztériumából azért mindenképpen beégett a retinánkba pár lenyűgöző lépéskombinációja.

mt_cleese_3.png

A turné alapvetően jó hangulatban telt, Christchurch-öt nagyon szép városnak, míg Wellington-t szórakoztatónak és élettelinek írta le. Aztán eljutottak turnéjuk észak-palmerstoni állomására, ami valahogy kifogott rajtuk.

Vagy csak az idő volt rettentően pocsék, vagy Cleese kelt aznap bal lábbal, mindenesetre így emlékezett meg a helyszínről:

„Egy kis motelbe érkeztünk. Az időjárás nagyon pocsék volt, a színház meg csúnya, ráadásul a közönség is furcsán viselkedett.” majd később még hozzátette az ő közismerten visszafogott stílusában: „Ha ki akarod nyírni magadat, de nincs hozzá bátorságod, látogass el Palmerston North-ba, és menni fog a dolog.”

Az első reakció meglehetősen vérszegény volt a polgármester, Heather Tanguay részéről, amikor a turné címére utalva (My Life, Time és Current Medical Problems) megjegyezte, hogy a Cleese-nek talán még több gyógyszerre lenne szüksége. Az igazi bosszú ideje csak másfél évvel később jött el, amikor a város szemétlerakóját Cleese hegynek – Mt. Cleese – nevezték át.

A „hegy” magassága egyébként a lerakó pillanatnyi telítettségétől függően változhat, de nagyjából 45 méter. Habár John Cleese egyelőre tartja magát az elhatározásához, hogy többet nem látogat ebbe az elátkozott városba, barátja, a szintén Monty Python alapítótag Eric Idle azért meglátogatta a nevezetes hegyet:

mt_cleese_2.png

„Megmásztam oxigénmaszk nélkül” – posztolta a fenti képe alá. Mindenesetre az „új-zélandi öngyilkosok fővárosa” címke is rendesen rajtaragadt Észak- Palmerstonon.

Eddigi bejegyzések a passport.blog-on.

Passport csoport a Facebook-on.

Források

Atlasobscura: Mt. Cleese
teara.govt.nz: Mt Cleese
spy.nzherald.co.nz: Monty Python star visits Cleese dump

komment