Passport

Történetek határtalanul.

Mit kell és mit nem kell fizetnie a bérlőnek Németországban

2014. március 11. 23:52 - Vámos Sándor

Ez a bejegyzés kicsit szárazra sikerült és igazán csak a Németországban élőket fogja (talán) érdekelni.

berleti1.jpg

A német jog a bérlőknek kedvez – lehet ezt hallani úton-útfélen, mégis, a bérbeadók szeretnek minden, a bérlettel kapcsolatban felmerülő költséget továbbhárítani. A bild.de egy cikkben foglalta össze, hogy bírósági döntések alapján mely követeléseknek kell és melyikeknek nem kell engedni.

Különösen a német jogban járatlan (és külföldi, például magyar) bérlőknek lehet nagy segítség, hogy a cikkben a bírósági ítéletek referenciáit is feltüntetik (a referenciákra a google-ben lehet rákeresni):

Amiket nem kell a bérlőnek fizetnie

Bérleti szerződés kidolgozási díja (Bearbeitungsgebühr für Mietvertrag)

A bérlők nem kötelesek a bérleti szerződés kidolgozási díját kifizetni (Az.: LG Hamburg, 307 S 144/08).

Karbantartási költségek (Wartungskosten)

Mindegy, hogy mi áll a bérleti szerződésben, a bérlőnek ezeket nem kell fizetnie, így például többek között a kaputelefon (Az.: AG Hamburg 39 bC 1698/87), elektronikus ajtózár (Az.: AG Schöneberg 6 C 421/97) vagy füstelszívó (Az.: LG Berlin 64 S 399/98) javítási költsége is a bérbeadót terheli.

Banki- és portó költségek

Ezek nem szerepelhetnek az elszámolásban.

Extra díj a fűtési költségek előtörlesztésére

A bérbeadó nem kötelezheti a bérlőt a várhatóan magasabb fűtésdíj megemelt előtörlesztésére (Az.: BGH VIII ZR 294/10) . (Az más kérdés, hogy a bérlő biztos, jobban jár azzal, ha a havi pár tíz eurós extra díj helyett kiharcolja magának, hogy csak évente egyszer, a fűtési számla „felosztása” után kelljen egy akár négyjegyű korrekciós díjat fizetnie.)

Karbantartási átalánydíjak

Az adminisztratív költségek, karbantartási átalánydíjak és javítási díjak nem részei közüzemi díjaknak, és „egyéb” közüzemi díjként („sonstige“ Betriebskosten) sem fizettethetők ki a bérlővel (Az.: OLG Karlsruhe 9 ReMiet 1/88).

Patkányfogó (Ratten-Fänger)

A patkányok meg kártevő társaik irtási költsége sem terhelhető a bérlőre.

Biztosítások

A bérleménnyel kapcsolatos biztosítások (pl. jogvédelmi, háztartási, javítási költség biztosítások) díja szintén nem szerepelhet az elszámolási számlán (Az.: LG Berlin 64 S 157/88; OLG Düsseldorf 10 U 116/99; AG Köln 208 C 614/89). Kivételt képeznek az általános biztosítások, lásd lejjebb.

Bérelt négyzetméterek

A bérlőnek csak a valóban a rendelkezésére álló terület után kell fizetnie. Ha ez több, mint 10%-kal kisebb, mint ami a bérleti szerződésben szerepel, a bérlő jogosult ennyivel kevesebbet fizetni (BGH VIII ZR 209/10).

Portás alkalmazása

A bérlemény felügyeleti költségei (portás, biztonsági őr díja) nem szerepelhetnek az elszámolási számlán, kivéve, ha ezeket a bérlő a biztonsága érdekében külön igényelte (Az.: LG Berlin 67 S 191/04; BGH VIII ZR 78/04).

Parketta csiszolása

A bérlő nem kötelezhető kiköltözéskor a parketta csiszolására, még akkor sem, ha a bérleti szerződésben ez került rögzítésre (Az.: LG Berlin, 63 S 347/12).

Tönkrement kád

Ha a kád egy, a zuhanyzókabinból kihulló csavar miatt megsérül, akkor az a „bérlő általi normál használatnak” minősül, a javítási költséget a bérbeadónak kell fizetnie (Az.: AmG Saarbücken, 36 C 306/12 - 12) .

Amiket a bérlőnek fizetnie kell

Vissza nem adott kulcsok

A bérlőnek kell állnia a zárcsere költségét, ha kiköltözés után nem szolgáltatja vissza a kulcsokat (Az.: AmG -Ludwigsburg, 8 C 3212/09).

Csempe

A bérlőnek kell az okozott kárt kifizetnie, ha például a fürdőszobában a csempét kifúrja (mert mondjuk szekrényt akar oda rögzíteni). A csempézett helységekben a bérlőnek csak a fugába szabad fúrnia (Az.: AmG -Berlin-Köpenick, 4 C 64/12) .

Kert

Amennyiben ez a bérleti szerződésben is rögzítésre kerül, a bérlő köteles a kertet gondozni. Ha ezt elmulasztja, kártérítést kell fizetnie a bérbeadónak (Az.: AmG Hamburg-Barmbek, 812 C 82/08) .

Trehány renoválás

Ha a bérlő az esedékes renoválási munkát trehány módon végzi vagy végezteti el, és a bérbeadónak kell a munkát javítania / javíttatnia, a javítási költség a bérlőt terheli (Az.: AmG Wetzlar, 38 C 264/12) .

Kiköltözéskor az eredeti állapot visszaállítása

A bérbeadó kötelezheti a bérlőt kiköltözéskor az eredeti állapot visszaállítására, például a bérlő által beépített dolgok (konyha, padlószőnyeg, szalagparketta) eltávolítására.

Játszótér modernizálása

Mindegy, hogy a bérlő használja vagy sem, amennyiben a például a bérbeadó felújítja a játszóteret, vagy újrafüvesíti az udvart, azt az összes bérlőnek jóvá kell hagynia, és adott esetben hozzájárulást kell fizetniük.

Lift költségei

A földszinti lakóknak is viselniük kell a rájuk eső lift-költségeket, és az sem számít, ha a lift egy másik házrészben található (Az.: BGH VIII ZR 128/08).

Ingatlanadó

A bérbeadó az ingatlanadót szerepeltetheti a bérleti díjak között.

Kisebb javítási költségek

Villanykapcsoló javítása vagy a zuhanyrózsa cseréje a bérlőt terheli, ha a bérleti szerződésben nincs erre vonatkozó záradék („Kleinreparaturklausel“). Ezek a költségek nem haladhatják meg az egyszeri 100 eurót, és éves szinten a „hideg” bérleti díj 6%-át.

Lomtalanítás

A bérbeadó a lomtalanítás költségeit szerepeltetheti az elszámolási számlán, például abban az esetben is, ha a bérlő a lomokat a belső udvarban tárolta, és a bérbeadó ezt szállíttatta el (Az.: BGH VIII ZR 137/09).

Közös áramdíj

A külső világítás, és a közös helységek világítási díja (padlás, pince, lépcsőház, mosókonyha) szerepelhet az elszámolási számlán.

Biztosítások

Az alábbi biztosítások díját fizettetheti a bérbeadó a bérlővel: Tűz-, vihar-, víz-, elemi kár- (árvíz, földrengés), üvegkár- és felelősségbiztosítás.

Mieterverein

Mindenesetre érdemes belépni, vagy legalább utánanézni egy közeli, a bérlők jogait képviselő "Mieterverein" egyesületnek. Ezeknek az éves díja 25 euró körül szokott mozogni, de komoly tapasztalattal és jó ügyvédi kapcsolatokkal rendelkeznek (elég a google-ba beírni: Mieterverein).

 

A magyartalan fordításért elnézést, ez most így sikerült.

Kapcsolódó bejegyzések

Német keresetek listája
Lakás vagy házbérlés Németországban
Olcsón. Jó autót. Németországból.Deutschland (tag)

Források

Bild.de: Das müssen Sie als Mieter NICHT zahlen

Facebook csoport

A blog változásait is követheti / kommentelheti a facebookon, a passport.blog.hu csoportban, ha rákattint a „√ Tetszik” gombra. Kérem, kövessen!

További írásaim

Passport blog

A drogbáró alagútjai
„El Chapo“ – egy drogbáró élete és bukása
Óceánjáró hosszabítás
A szerzői jogvédők a blogolókat és a Facebook megosztókat akarják szívatni
Kecsketornyok
A világ öt legnagyobb maffiaszervezete

OB121 blog

A kínai szuperexpresszek
Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok és reaktoraiknak története (a teljes történet)
Vasazásból nukleáris katasztrófa
Cseljabinszk-40 : a szovjet plutóniumgyár és katasztrófái
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal

komment
süti beállítások módosítása