Passport

Történetek határtalanul.

2015 német vírusvideói

2015. december 27. 11:00 - Vámos Sándor

Van az a városi legenda, hogy a németek humortalan emberek, és a világ legrövidebb könyveinek az egyik kötete a „német humor ezer éve”. Nos, lehet, hogy a vicces, és a humoros meghatározásában kissé eltér a véleményünk az övéktől, de azért az övék is üthet néha.

virusvideo2015.png

Valószínűleg sokan utálják (velem együtt) a reklámfilmek agyonismételt és gyakorlatilag csak a legegyszerűbb agymosásra kihegyezett szlogenjeit, amik csak és kizárólag az eszméletlenül sok ismétlésnek köszönhetően akarnak hatni. Ha hagyjuk. De a tévé a reklámszünetben lehalkítható, akkor lehet elugrani pisilni vagy a hűtő tartalmát felmérni.

A neten szinte a böngészőkkel együtt telepítjük a reklámblokkolókat, így a cégeknek lassan új utakat kell feltárniuk, hogy hogyan juttassák el az üzenetüket az aktívan védekező potenciális fogyasztóikhoz. A legegyszerűbb mód persze a humor, és ez ügyben a vírusvideók a műfaj koronázatlan királyai.

Az idei évben erős volt a felhozatal a német nyelvterületen is, ezek közül választottam néhányat. Többről már írtam itt, a passport blogon, ezekben az esetekben csak „átismételjük a leckét”.

Mennyi a hal? 1,59 euró

H.P. Baxxter a kilencvenes években zenekarával, a Scooterrel felrobbantották a techno-szcénát. A "How Much Is The Fish?" volt a német csapat 1998-ban megjelent ötödik albumának a vezető száma. A vírusvideó erre a poénra épül, amikor Baxxter elüvölti a boltban ezt a mondatot.


Supergeil

Herr Friedrich Liechtenstein az egykori NDK-ban, az akkori Sztálinvárosban, mai nevén Eisenhüttenstadtban látta meg a napvilágot, 1956-ban Hans-Holger Friedrich néven. Volt ő már bábjátékos, színházi rendező és színész is. Igazi életművészhez méltó karrierje természetesen csak a fal leomlása után teljesedhetett ki.

Az ő egyik filmjére figyelt fel az Edeka áruházlánc, a Kackvogel-re, és kérte fel a saját gerillavideó főszerepére. A Supergeil-ról a passporton már jelent meg egy részletesebb bejegyzés, de nem baj, szerintem az öreg tényleg nagy szám:

A vírusvideó valódi dicsérete, ha már annyira népszerűvé válik, hogy érdemes az ismertségét meghekkelni, azaz a leforgatni a vírusvideó vírusvideóját.

Például a Döner Süpergeil-t, ami persze nem is lett olyan ütős, mint az eredeti. 

Is mir egal, egal

Nos, erről a videóról is már volt szó itt a blogon (teljes szövegfordítással), a napokban, konkrétan ez adta az ötletet, hogy összerakom ezt a válogatást (egy rókáról, ugye..)

Az Edekától ellesett recept alapján a berlini közlekedési vállalat, a BVG is kiválasztotta a saját sztárját a berlini unerground körökből, Kazim Akboka személyében. Rá valószínűleg a német tehetségkutató műsorban, a DSDS-ben figyeltek fel, ahonnan a zsűri egyöntetűen kiszavazta. A rettenetes dialektusban előadott szög-egyszerű dallam beveszi magát az ember fülébe, tökéletes gerillavideó alapanyag, csak a szövegen kellett kicsit pofozni. De nem sokat – az eredeti szöveg fordítása is itt található.

Bauer Georg

és az ő 1954-es 425 lóerős Fergusonja sietett ezek után ismét az Edeka megmentésére. A legrövidebb szállítási utat hirdeti a helyi termelők és az Edeka áruházai között, ami azt a mindenképpen dicséretes kiskereskedelmi hozzáállást tükrözi, hogy a cég az eladásra kínált gyümölcsöket és a zöldségeket a környékbeli termelőktől szerzi be:


Last Minute

A Német Vasutak sem akart az idén sem kimaradni a „jóból”, a késési riasztás programját hirdette meg a lenti videóval. A szolgáltatás célja egyébként, hogy az utasok időben értesüljenek az őket érintő késésekről, e-mailben vagy egy app-on keresztül.

komment
süti beállítások módosítása