Passport

Történetek határtalanul.

Putyin csellista barátja

2016. április 05. 12:32 - Vámos Sándor

Szergej Roldugin offshore karrierje nyugati elemzők számára egy rejtély, nekünk a keleti nagytestvért jobban (de legalábbis máshogy) ismerő magyaroknak pedig egy ismerős történet.

A német Süddeusche Zeitung (ezt a bejegyzést is jórészt innen fordítom) újság szerezte meg a Mossack Fonseca (Mossfon) nevű panamai ügyvédi iroda belső iratanyagából származó offshore cégek dokumentumait mintegy 2,6 terabyte terjedelemben, melyeket az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságíró szervezet koordinálásával dolgozott fel 76 ország több mint 370 újságírója.

Magyarország képviseletében a Direkt36 vesz részt a hatalmas adatmennyiség feldolgozásában, mely egy darabig érzésem szerint elegendő botrányforrást szolgáltat majd a nyugati sajtónak. (Magyarországon – ezt borítékolni merem – még konkrét érintettség esetén sem fog történni semmi, ebben az ügyben sem. Ne legyen igazam.)

Az eddig felbukkant egyik legkomolyabb iratanyag Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekeltségi köreinek az offshore birodalmát tárja fel. Az orosz elnök persze tagad, mivel a lelepleződött magyar offshore lovaggal szemben neki volt annyi sütnivalója, hogy a pénzeket nem saját nevén mozgatta és mosta.

 

A passport.blog elköltözött, a bejegyzést az új felületen, itt tudja továbbolvasni.

komment
süti beállítások módosítása