Passport

Történetek határtalanul.

Ne filmezd a baleseti helyszínt!

2017. július 21. 16:03 - Vámos Sándor

gaffer2.pngGaffer, kép forrása: DPA-OTS/Polizei Dortmund

Németországban is egyre gyakrabban okoznak problémát a balesetek helyszínét fényképező vagy filmező autósok és járókelők, no meg a szabályokat nem ismerő autósok, de főleg kamionosok.

Nyár van, sokszor lankad a figyelem a kormány mögött is, főleg, ha olyan ember vezeti az autót, aki nincs hozzászokva a pár száz vagy extrémebb esetekben pár ezer kilométer levezetéséhez. Indul a nyaralási szezon, nagyon sokan – és nem csak hollandok – felcsatolják a kocsira a lakókocsit és irány a tengerpart.

Ezek az emberek nagyon sokszor eleve nem vezetnek sokat, de ez a tény egy jó pár méteres és szokatlan reakciókat előidéző vontatmánnyal megfejelve nagyon veszélyes elegyet alkot. A nagy forgalmú német pályákon a főleg a csúcsidőszakokban a balesetek legjelentősebb hányadáért a lakókocsis vagy csak egyszerűen rutintalan vezetők felelnek.

Rettungsgasse

Ha már bekövetkezett a baleset, nagyon fontos, hogy a mentők és a tűzoltók a lehető legrövidebb időn belül a helyszínre tudjanak jutni és a sérültek ellátása után mielőbb biztosítani tudják az autópálya forgalmát (legalább egy sávon) a romok eltakarításáig. És itt kezdődnek a problémák.

Egyrészt nem tudnak a helyszínre jutni, mert bár szigorú szabály van a mentőút, az un. Rettungsgasse biztosítására, ezt sokan nem ismerik, vagy egyszerűen csak nem tartják be.

Emlékeztetőül, a mentőutat két sávos pálya esetén a két sáv között kell hagyni, három (vagy több) sáv esetén a bal sáv mellett jobbra kell a mentéshez helyet hagyni. Az erre a szabályra fittyet hányók 20 eurós bírságra számíthatnak, ami nem sok, de még egyszer; ilyenkor életek múlhatnak minden elvesztegetett percen.

A büntetési tétel várhatóan emelkedni fog a negatív tapasztalatok hatására, és az osztrákok ez ügyben is kevésbé türelmesek és/vagy szívbajosak, mint a németek; ott a mentőút-szabály megsértéséért akár 2.180 eurós (kb. 650.000 forint) büntetést is kiszabhatnak.

Gaffertourismus

A következő probléma általában akkor kezdődik, ha a mentőegységek a baleset résztvevőit már elszállították a helyszínről, és a rendőrök és a tűzoltók biztosítanak legalább egy sávot a továbbhaladásra, de nem, nem halad a sor ott sem, mert – tényleg tisztelet a kivételnek – nagyon sokan lépésben haladva bámészkodnak, rosszabb esetben fényképezik/filmezik a baleset helyszínét.

De most tényleg, szeretném megkérdezni egyszer egy ilyen kamerázgató embertől, mi a büdös francot akar kezdeni ezzel a felvétellel. Otthon visszanézi, és a véresebb részekre esetleg előveszi, vagy a haverjaival bambulja majd „várjál, most jön a legjobb rész, ott lóg ki egy kar a kerék alatt, látod”?

Vagy megosztja a Facebookon / Youtube-on, hogy az operátoroknak kelljen onnan öklendezve letiltani ezeket a felvételeket? Vagy tényleg, miért? Na, őket, a bámészkodókat hívja a német „Gaffer”-nek (szó szerint is ezt jelenti), és amit művelnek, az a „Gaffertourismus” (vagy "Handy-Gaffer").

Amikor a német rendőröknek már megtelik a hócipőjük a sok nyálcsorgató, kamerázgató birkával, elkezdik őket kisorolni, és kiosztják nekik a 80 eurós (24.000 forint) büntetést plusz egy pontot Flensburgba (itt tartják nyilván a német büntetőpontokat). Külföldieknek értelemszerűen nem tudnak pontot osztani, ehelyett viszont a helyszínen kell a büntetést kifizetniük – nyilván a legmélyebb kölcsönös bizalom jegyében.

Ahogy néztem az összefoglaló filmet (és nem, nem ugyanaz a kategória egy tárgyszerű beszámolót nézni arról, hogy mi történt a pályán, mint kamerázgatással másokat feltartani a hosszú várakozás után), megakadt a szemem egy mozzanaton. A felvételen a rendőr éppen egy kamerázgató autóst állít meg:

gaffer3.png

Innen is gratulálok a jó felvételhez meg a 80 eurós büntetéshez. De – gondolom –, a rendőr élőben is megtette ezt.

További, németországi közlekedéssel kapcsolatos bejegyzéseim

Közlekedj okosan!
Parkolni Németországban
Mi változik a német utakon 2015-ben

Forrás

focus.de: Schwerer Unfall auf A3: Als Polizei die Gafferkolonne sieht, kennt sie keine Gnade

komment
süti beállítások módosítása