Passport

Történetek határtalanul.

Az 56-os asztal

2018. június 15. 17:11 - Vámos Sándor

Két ember ül egy hanoi kifőzde, a Bún Chả Hương Liên első emeletén egy egyszerű műanyag asztalnál, és illatos sertéshúst vacsoráznak.

A kifőzde a vietnami főváros belvárosában, egy forgalmas utca mellett áll, kétszintes. Mindig sokan esznek itt, de a hely a nyitvatartási ideje nagy részében azért nem zsúfolt. Az alsó szinten található a konyha, jó nagy zajjal szolgálják ki a betérő és lármázó vendégeket.

obama2.png

A felső szint egy kicsit nyugodtabb, bár lentről rendesen feljut ide a zaj, és itt is vagy húsz asztal várja a vendégeket. Az asztalok egyszerűek, a székek helyett használt műanyag hokedli-szerűségek árulkodnak a hely puritánságáról.

A padló és a fal is csempézett, bútorok és dekoráció nincsenek, csak egy a sarokba vetett ventilátor próbálja meg feloldani a fehér csempe sivárságát. Semmi különös nincs a képen, azt leszámítva, hogy az előtérben az asztalnál az Egyesült Államok akkori elnöke, Barack Obama ül, vele szemközt pedig a főzős-világjárós műsorok fenegyereke, Anthony Bourdain.

Az ötlet a Fehér Házból érkezett, hogy az elnöksége utolsó időszakát töltő Obamát minél több spontán helyzetben mutathassák be. Ebben az időszakban (2016-ban) ment el az elnök egy kicsit a vadonba Bear „bezabálunkKukacbólÉsIszunkRáPisit” Grylls társaságában (itt), és vállalt szerepet Anthony Bourdain a CNN-en futó „Parts Unknown” sorozatában is. Úgy jött ki a lépés, hogy ők ketten itt, egy szinte jelentéktelen hanoi tésztázóban „futottak össze”:

Bourdain elmondása szerint „két apukaként és délkelet-Ázsia rajongóként beszélgettünk, és jól éreztük magunkat”.

„This is killer” mondja Obama a dögerős chilit kóstolva, és valóban, a lazasága és közvetlensége is simán lejön ebben a rövid bejátszásban, éles ellentétet állítva regnáló utódjával. (Finoman szólva – de ez a blog politikamentes, lapozzunk)

A tésztázó nyilván azóta sokkal felkapottabb lett, az étlapon megtalálható a “Combo Obama” is, 85,000 VND, azaz három és fél dollár ellenében: „bun cha” leves, tenger gyümölcsei tekercs és Hanoi sör – szigorúan pohár nélkül, üvegből. A legendás „56”-os asztalhoz sajnos nem kérhetjük már a fenti levest, mert azt egyszerűen egy üvegvitrinbe dugták, de a szomszédos asztaloktól ugyanúgy élvezhetjük az azóta is változatlan légkört és ízeket, a „killer” chilivel együtt.

A szereplők életéről ez a változatlanság mér sajnos nem mondható el. Obama már nem elnök, Bourdain pedig távozott az élők sorából. Halála után a volt elnök a Tweet-en ezt a képet osztotta meg:

obama.png

„Alacsony műanyag székek, olcsó, de ízletes tészta, hideg Hanoi sör”. Így emlékszem Tonyra. Sokat tanított nekünk az ételekről – de ami fontosabb, arról, hogy ezek (az élmények) összehoznak minket. Most már kevésbé félünk az ismeretlentől (utalás Bourdain műsorának címére: „Parts Unknown”). Hiányozni fog nekünk.

Hiányozni fog.

Hadd fűzzem be ide lezárásként Bourdain legendás jelenetét Budapestről meg a véres hurkáról:

Ajánló

 Számok, csak úgy:

Projekt 506
Kozmosz 954
VDE 8
A 61. vágány
4 children for sale
A 23. emelet rejtélye
A moszkvai Metro–2 legendája

Az összes eddigi bejegyzés

Források

Rollingstone: Anthony Bourdain's Meal With Obama Was a Proud American Moment
Atlasobscura: Anthony Bourdain and Barack Obama's Dinner Table

komment