Passport

Történetek határtalanul.

Az első év problémája

2019. április 29. 14:49 - Vámos Sándor

Ez év május elsején új császár ül a japán trónra, és ez egy új időszak kezdetét jelenti ismét. Átvitt értelemben és szó szerint is. Nyilván egyrészt az új császár törekedni fog egy új, a régitől kissé eltérő, de egyedi uralkodásra, másrészt a japán tradicionális időszámítás is „újraindul” - emiatt sokan tartanak a japán Y2K káosztól is.

Az Y2K volt az ezredforduló „mumusa” világszerte, mármint hogy az elavultabb számítógépes rendszerek, melyek nemegyszer két karakteren tárolták az évszámot (1999 helyett 99-et), hogyan fognak megbirkózni a lenullázódó dátummal.

pecset_3.pngMasako hercegnő és Naruhito herceg; szerdától császárné és császár

Spoiler: voltak vele problémák, de a sokak által megjövendölt világszintű összeomlás, és az ebből kiteljesedő világvége ezúttal is elmaradt.

Reiva-kor

 A Reiva-kor (令和時代; Reiva dzsidai) japán uralkodói korszak, mely 2019. május 1-jén, Naruhito herceg trónra lépésével indul.

Egyidejűleg, április 30-án véget ér Akihito császár uralkodási érája, a Heiszei-kor. Akihito apja, Hirohito 1989-es halála után lépett trónra, és harminc év uralkodás után adja át az uralkodás jogát fiának. A hatalomváltást országszerte ünnepi sorozatok kísérik, az alkalmazottak másfél hét plusz szabadidőt kapnak a nagy alkalomból, a turizmus, szállodaipar hatalmas rohamra készül ezekben a hetekben.

Míg szinte mindenki vidám, és örül a történelmi korszakváltásnak, az informatikusok vért izzadva futnak versenyt az idővel, hogy ők is valahogy túléljék a saját korszakváltásukat, megkísérelik a fenyegető vészhelyzetet elhárítani, vagy legalábbis kezelni.

 A „rendezett béke” kihívása

Ez a veszély a japánokra igencsak jellemző hagyományok betartásából ered. Az utóbbi 1400 évben ugyanis minden császár időszakát egy szuverén időszak kíséri, melyeknek elnevezése is van. Míg Hirohito császár nevéhez a Sova („felvilágosult béke”) korszak volt köthető, fia uralkodásával 1989-től beköszöntött a Heiszei-kor.

Ez nagyjából „béke mindenütt”-ként fordítható magyarra, és ezt az időszakot váltja most a „rendezett béke”, azaz a Reiva korszak. Minden korszakban a tradicionális időszámítás nullázódik, illetve pontosabban 1-gyel újraindul.

pecset_2.pngAz új korszak naptára

Valahogy úgy lehetne ezt a magyar történelemre megfeleltetni, ha minden regnáló király nevéhez egy saját időszámítás is kötődött volna, pl. II Béla uralkodási időszakát 1131 helyett például a „láthatatlan béke” korának első éveként kellene leírni.

Egyébként a korszak elnevezését szinte minden kritikus nacionalistának tekinti, ami persze nem véletlen, például ebben a korszakban kapja (teremti) meg az ország ismét a jogot arra, hogy háborúba lépjen. Ez némileg szembemegy a második világháborút lezáró szerződések kötelezettségeivel, de egybecseng a „nagyjapán” törekvésekkel, no meg az elmismásolt múlttal való szembenézéssel.

Zárójel bezárva, térjünk vissza az informatikusok vért izzadásához (magyar nyelvtan rulez).

japán y2k

 A nagy és komolyabb cégeket nyilván nem (nagyon) érinti meg a probléma, ezeknél ugyanis az alap a nemzetközi időszámítás, ehhez valamelyik adatbázisban maximum hozzárendelnek egy tradicionális megfelelőt. Sok cégnél viszont a tradicionális időszámítás az alap, és ennek cseréje, ráadásul az év közepén, májusban bizony jókora zavart fog magával hozni. Ennek a rizikója gyakorlatilag megegyezik az Y2K-val.

Az előző ilyen naptárváltás 1989-ben történt, akkor még a mai internet esetleg néhány kósza gondolatban létezett, így annak tanulságait sem nagyon tudják felhasználni most. A februárban megkérdezett 2700 vállalat ötöde még nem hajtotta végre az átállás előkészítését, nekik tényleg komoly pofonnal járhat majd az esemény.

Sok helyen az előkészítés sem volt zökkenőmentes, Koga városban véletlenül mintegy 1700 vízszámlát töröltek. Aki azt hinné, hogy Japánban minden hipermodern, ki kell ábrándítanom (dolgoztam ott néhányszor); nem.

A világ egyik utolsó, és legnagyobb CD boltja Tokióban található, a telefonfülkék még mindenütt megtalálhatók az országban és cégek még igen gyakran faxolnak egymás között. Sok rendszer az előző harmincévnyi korszak elején íródott-készült, ezeket nem lehet, de legalábbis nem éri meg átállítani az új korszakra.

pecset_1.pngfelülpecsételő pecsétek, fotó: AP-Koji Sasahara

Mindenesetre azokra a vállalkozásokra, akik nem tudnak határidőre elkészülni a változásokkal, egy új iparág települt; speciális gumibélyegzőket gyártanak, amikkel a kinyomtatott számlák dátumát lehet majd felülpecsételni.

A Kippodo nevű pecsétgyártó cég például arról számolt be, hogy napi 300 – 500 rendelés érkezik a felülpecsételő pecsétjükre (szóismétlés rulez).

Ha esetleg hozzászólna a blog bejegyzéséhez, kérem, ezt a Facebook csoportban tegye meg, itt.

Hasonló, korábbi írások a passport.blog.hu-n


Japán üzembehelyezés
Kapszulahotel, Tokió
Yokoi háborúja
Német hackerek és a KGB
Xiongmai sztori
A Supermicro történet
Csungking csodái
Anekdoták 1: A vlagyivosztoki kitérő
Hogyan lett Kínának repülőgép-hordozója?
A Stuxnet sztori
Bambuszvonatok Kambodzsában

Források

Golem: Das Jahr-1-Problem
Wikipedia: Reiva-kor
MyNorthWest: Celebration of Japan’s new era big opportunity for business

komment
süti beállítások módosítása