Passport

Történetek határtalanul.

Ennyi

2020. július 24. 22:03 - Vámos Sándor

Nem értek egyet az Index beszántásával, ezért a passport.blog bejegyzései a továbbiakban a blog.hu oldalon nem fognak megjelenni.

 

komment

A Wall Street Market bukása

2020. május 21. 11:35 - Vámos Sándor

wallst_01.png

Kokain, kanabisz, drogok, hamisított papírok, lopott hitelkártya azonosítók, eltulajdonított adatbázisok; minden, ami szem szájnak ingere, itt beszerezhető volt.

Aztán megbuktak. De ne legyünk naivak, ezek, no meg a fegyvererek, gyerekpornó, és minden, ami illegális, most is beszerezhető a darkneten, ahol a Wall Street Market volt az egyik legnagyobb áruház, de szerepét azóta már sok másik, hasonló profilú oldal (dream, empire, nightmare, agartha, core, cryptonia, cannazon,..) vette át. Ebben a bejegyzésben a bukásról lesz szó, azokról, akik ezt az oldalt üzemeltették, és elkövették az ilyenkor szokásos hibát; elbízták magukat.

Tovább
komment

Musk műholdjai libasorban

2019. december 30. 15:43 - Vámos Sándor

Elon Musk; milliárdos, üzletember, mérnök. Az ő neve fémjelzi az olyan – a valóságtól nem kicsit elrugaszkodó – cégek sora, mint a Zip2, X.com, PayPal, SpaceX, Tesla, Inc, SolarCity, The Boring Company, és ne feledkezzünk meg a Hyperloopról sem, mely az ő ötletéből (az ő „white paper”-jével) indult diadalútjára.

liba_4.pngStarlink műhold, kép: SpaceX – Teslarati

Tovább
komment

Mi a gond az 5G-vel?

2019. november 26. 10:44 - Vámos Sándor

Rögtön az elején hadd pontosítsam a címet, a gond igazán nem az 5G-vel van, hanem a vezeték nélküli kommunikációs megoldásokkal általában; az 5G erre a megválaszolatlan kérdéshegyre dob rá még egy lapáttal.

De kezdjük az elején,

mi az 5G

Az 5G a mobiltelefontechnológia legújabb generációja, mely akár 1000-szer nagyobb adatmennyiség forgalmazására képes, mint korábbi verziói. A mobiltelefonok gyorsabb kiszolgálása mellett feladata lesz az önjáró autók támogatása és az IoT/WSN megoldások kiszolgálása.

5g.png

(Az eddigi generációk technikai összevetése itt található.) Az 5G jelentősen növeli majd az „elektroszmogot”, azaz az elektromágneses térnek való kitettségünket.

Mivel az új technológia nagyon magas frekvenciákon működik (3.4 – 3.8 GHz, 24.25 – 27.5 GHz és 31.8 – 33.4 GHz), hatótávolsága lényegesen alacsonyabb, mint a korábbi antennáké, ezért alkalmazása megsokszorozza a szükséges rádiócellák számát.

Tovább
komment

Supermicro történet - amikor minden fél tagad

2019. november 19. 14:58 - Vámos Sándor

A Supermicro sztorival a Bloomberg robbantotta a bombát, aminek természetesen semmi következménye nem lett – ahogy az már az igazán húzós történetek esetén megesik. Minden érintett fél körmeszakadtáig tagad, nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbfáradni, mint ahogy azt Frank Drebin nyomozó is előadja a klasszikussá vált jelenetben, ahogy a háta mögött lángokba borul a világ.

supermicro1.png

Tovább
komment

A 816-os katonai nukleáris létesítmény

2019. október 18. 15:55 - Vámos Sándor

816_1.png

A 816-os katonai nukleáris létesítmény egy kínai befejezetlen nukleáris fegyvergyár és egyben a világ legnagyobb ember által épített föld alatti létesítménye. Az egykori katonai megaprojekt Délnyugat-Kínában, Csungking szomszédságában, Fuling várostól nem messze található.

2010-től a létesítményt megnyitották a kínai turisták előtt, néhány évvel később pedig már a külföldi turistákat is beengedték, sőt „vörös túrák” néven külön programot is szerveznek nekik, melynek keretein belül a Kínai Kommunista Párt történelmi helyszíneire kalauzolják az arra fogékony külföldi látogatókat.

Tovább
komment

Wernher von Braun és a Gemkapocs művelet

2019. szeptember 17. 15:13 - Vámos Sándor

Kevés ember vallhatja magáénak azt a (kétes) dicsőséget, hogy egy fotón szerepelt Adolf Hitlerrel csakúgy, mint Dwight D. Eisenhower-rel John F. Kennedy-vel is. Pedig őt egész életében egy álom hajtotta, ennek megvalósításhoz keresett eszközöket a náci Németországban, majd vágya egybeforrt az Egyesült Államok nagy, közösségi álmával; a Holdra szállással.

gemkapocs_1.pngWernher von Braun és a Saturn-V (Apollo-11), kép: dpa/NASA

Tovább
komment

Kukoricamező bombázó

2019. szeptember 03. 13:47 - Vámos Sándor

A passport.blogon volt már eddig is szó bőven repülőgépekről és azok kalandjairól. Írtam már a Berlin megmentésén munkálkodó, hősies Mazsolabombázókról, és a szintén Berlin fölött jaszkarizó, majd le is zuhanó szovjet vadászgépről.

A mai történet is illesztetik ebbe a sorba, a helyszín az Amerikai Egyesült Államok, az időpont 1970, és a főszereplő egy elfogóvadász repülőgép, ami pilóta nélkül is leszállt, pedig hol voltak akkor még az önvezető autók meg repülőgépek.

cornfield_4.jpg„Gary, akár vissza is szállhatnál!”, kép: f-106deltadart.com

Tovább
komment

A Shinkansen nyitott ajtaja

2019. augusztus 22. 14:38 - Vámos Sándor

shinkansen_1.png

Olvasom a hírt, hogy a japán Shinkansen egyik ajtaja nyitva maradt. Ez csak akkor válik persze érdekessé, ha kiderül, hogy eközben a vonat 280 km/h sebességgel száguldott, de szerencsére a fedélzetén tartózkodó 340 utasból senki nem sérült meg. Az eset augusztus 21-én történt a Sendai-Tokió között közlekedő 46-os számú vonaton. A vonatvezető aktiválta a vészféket, és megállította a vonatot a Sendai állomás után található alagútban.

Tovább
komment

A Komszomolec K-278 története

2019. július 10. 15:55 - Vámos Sándor

1966-ban még Leonyid Brezsnyev volt a Szovjetunió első titkára, és a Fal leomlásának sokkal, de sokkal kisebb volt az esélye, mint a harmadik világháború kitörésének. A fegyverkezési verseny egyik következő állomásaként a szovjetek egy új, az addigiaknál hatékonyabb és halálosabb tengeralattjáró típus fejlesztésébe kezdtek.

komszomolec_3.png

A 685-ös Projekt néven futó fejlesztés az Állami Rubin Tervezőirodánál zajlott. Az új tengeralattjárót új típusú reaktorokkal tervezték megvalósítani, és alkalmasnak kellett lennie a nukleáris és hagyományos töltetű torpedók mellett szintén nukleáris ballisztikus rakéták indítására.

Tovább
komment

Nyaraljunk az Alpokban!

2019. július 01. 15:51 - Vámos Sándor

dak_5.png

Eljött a nyaralások időszaka, a hőmérő higanyszála tartósan áttörte a 26 fokot. Óriásplakátok és mindenféle egyéb hirdetési fórumok megtelnek vidám fürdőruhás emberekkel, strandlabdákkal és az egzotikumra utaló pálmalevelekkel. Hurrá, nyaralunk!

Majd. Mert először is meg kell tervezni mindezt. Nem tudom, feltűnt e már önöknek, hogy ezeken a nyaralásra buzdító plakátokon szinte mindig huszonéves, kisportolt, napbarnított fiatalok szerepelnek - ami már csak azért sem lehet nagyon igaz, mert ebben az életkorban az embert azért ennyire nem szokta felvetni a pénz.

Később, amikor már pénz éppenséggel lenne, nos, akkor meg már más problémák nehezítik meg a helyzetet. Mondjuk nálunk négy gyerek, meg egy kutya.

Tovább
komment

Az Aralsk-7 „halvaszületett” szigete

2019. május 29. 10:34 - Vámos Sándor

A jelenleg a HBO-n futó Csernobilról szóló sorozat is biztos sok katasztrófaturistát szólított meg, az ő elsődleges célpontjuk természetesen az egyszervolt városok, Pripjaty és Csernobil, míg el nem durran a doziméterük.

Ha már elteltek a látvánnyal, az egykori birodalom még bőven kínál programokat számukra; sajnos Majak hivatalosan még nem látogatható, pedig ott található a világ legradioaktívabb tava. A Poligon nehezen megközelíthető, és zárt zóna és az elhagyott nukleáris világítótornyok is a világ végén sugároznak.

De ott van még az Aral-tó, ami már magában is katasztrófa sújtotta terület, a vízfelület nagy része mára már eltűnt a tavat tápláló Amu-darjából és Szir-darjából a gyapotmezőkön ellocsolt öntözővíz formájában. Az egykori part menti városok a sivatagos tájon a rozsdásodó hajóikkal és pusztuló egykori halfeldolgozó üzemeikkel egy valódi mad max világot idéznek, filmes kulisszák meg CGI nélkül.

aralsk_7_2.jpg

Tovább
komment

A Föld legmagasabban futó vasútvonala

2019. május 14. 15:10 - Vámos Sándor

Pörgessük meg ismét a képzeletbeli földgömbünket, csukott szemmel bökjünk egy helyre, és ha az a pont történetesen nem a végtelen óceánra mutat, már indulhatunk is.

tibet3.png

A Föld legmagasabban fekvő vasútvonala Kínában, illetve a kínai fennhatóság alá tartozó Tibetben található, a Himalája lábainál. A vonal – a Lhasa-line – 2006-ban került átadásra, és ekkor orozta el a nevezetes elsőséget a perui, 4829 méter magas Ticlio, és a bolíviai 4786 méter magasan futó Rio Mulatos-Potosí vonalak elől.

Tovább
komment

Az első év problémája

2019. április 29. 14:49 - Vámos Sándor

Ez év május elsején új császár ül a japán trónra, és ez egy új időszak kezdetét jelenti ismét. Átvitt értelemben és szó szerint is. Nyilván egyrészt az új császár törekedni fog egy új, a régitől kissé eltérő, de egyedi uralkodásra, másrészt a japán tradicionális időszámítás is „újraindul” - emiatt sokan tartanak a japán Y2K káosztól is.

Az Y2K volt az ezredforduló „mumusa” világszerte, mármint hogy az elavultabb számítógépes rendszerek, melyek nemegyszer két karakteren tárolták az évszámot (1999 helyett 99-et), hogyan fognak megbirkózni a lenullázódó dátummal.

pecset_3.pngMasako hercegnő és Naruhito herceg; szerdától császárné és császár

Spoiler: voltak vele problémák, de a sokak által megjövendölt világszintű összeomlás, és az ebből kiteljesedő világvége ezúttal is elmaradt.

Tovább
komment
süti beállítások módosítása