Passport

Történetek határtalanul.

Le a dezodor és pulóver ajándékokkal!

2013. december 09. 10:13 - Vámos Sándor

karacsony7.jpgblack-friday - tényleg ez a karácsony lényege?, fotó: blogforiowa.com

Ismét közeleg és szép lassan maga alá gyűr az év végi konzumálási őrület, a „vásárolj-vásárolj ész nélkül, mert ilyenkor ezt kell” ünnep. Nem, nem a karácsonyról írok, az egy egészen más és lassan kiveszőben lévő nagybetűs ünnep, amikor nem a külsőségek, hanem valami más, az emberekből már jórészt kiveszett / elnyomott érzéshalmaz lenne a lényeg. Ezt most így nem is akarom megfogalmazni (megtették már ezt elegen, és szerintem az olvasó is sejti, mire gondolok. Egyébként is ezt egy könnyedebb írásnak szánom, a moralizálás meg ebbe nem fér bele). Térjünk vissza az ajándékozás kérdéskörére!

Szóval egyrészt itt a remek alkalom, hogy családilag közösen megvegyük a legújabb hiper-felbontású és eszméletlen okos tévét, amiből továbbra is ugyanaz a gagyi fog a fejünkbe hullani, mint eddig.

Megvetethetjük magunknak a még két tizedmilliméterrel vékonyabb és telefonálásra gyakorlatilag alkalmatlan un. okostelefont, amit majd reggelente bizgerálhatunk a buszon / villamoson, ahelyett hogy felnéznénk és azt látnánk, hogy mindenki beletemetkezik a saját bigyójába. Mint egy Walking dead casting.

karacsony6.jpga nagyi-pulcsi prototípusai, fotó: bcliving.ca

Nagyi megkapja a szokásos tusfürdő – gyertya kombót, az elég lesz neki, tőle úgyis pulóvert kapunk – sebaj, az eddigi pulcsik is évjárat szerint rétegződtek a ruhásszekrény alján. Kölyköknek legó, embernek / nejnek dezodor / tusfürdő / borotva, szülőknek bor.

Néha azért csak felmerül, nagyjából a sokadik gépi-kötött és jórészt műszálas pulóver után, hogy nem lehetne ez egy kicsit másként?

Nah jó, a kölykök tényleg jól elvannak a legón, tudom, mert négy gyerekem van.

Vannak cégek, akik abban utaznak, hogy feldobjuk ünnepeinket, eltérjünk a szokásostól.

Nem, nem ezeket a cégeket akarom reklámozni (bár a források között, lent, fel fogom őket tüntetni), de ha már folyamatosan azon agyalnak, hogy hogyan lehet „másként” ajándékozni, akkor ötleteket azért csenhetünk tőlük.

Miután sikerül megtapasztalnunk, hogy ezek az alkalmak másról is szólhatnak, mint drága de alapvetően értelmetlen ajándékokról, talán a szokásaink is változnak kicsit.

Ezek egy része valóban nem magyar pénztárcához van szabva, de gondoljuk bele, egy életre szóló ajándékkal lephetjük meg azt, aki nekünk fontos (mondjuk egy méregdrága kütyü helyett). Egyébként is, ezek csak ötletek; ha már megvan a szándék, csak a kreativitásunkra lesz szükség. Irányadóként zárójelben feltüntetem a német árakat, ha belefér, akkor egy németországi kirándulásba is „beleágyazhatjuk” az ajándékozást.

Ajándékok (elsősorban) hölgyeknek

Gyertyafényes vacsora kettesben (~65 €): Tényleg, néha „csak” ez is elég lehet az ünnephez, ha sikerül lepasszolni a kölyköket, és kettesben eltölteni egy vacsorát, anélkül hogy véreink eközben végigtivornyáznák az egész éttermet.

Gyertyafény nélküli vacsora tök sötétben, kettesben (~130 €): A fenti „extrém” változata. Ne a legdrágább világos ruhánkkal kísértsük a vörösbort.

karacsony5.jpgHusky party, forrás: jochen-schweizer.de

Husky party:  (~150 €) Éljük meg Jack London világát egy kutyaszánozással.

Wellness szabadság jó messze az otthontól, mondjuk Tirolban (~400 €).

Ejtőernyős tandemugrás (~200 €), siklóernyős tandemrepülés (~130 €) vitorlázórepülés (~80 €) például az Alpokban: A fenti gyertyafényes vacsoránál még azt is meg lehetne beszélni, hogy éppen melyik mozzanatnál kozmált az alsóba párunk. Értelemszerűen tériszonyosoknak ellenjavallt.

Hőlégballonos utazás (~220 €). Mert szép. Vigyünk magunkkal egy üveg pezsgőt is, mert ez úgy giccses stílszerű.

Igluban éjszakázás sajtfondűvel (~360 €). Télálló embereknek ajánlott program. Akár a Jéghotel, Svédországban (~220 – 840 €).

Bázisugrás Berlinben (~80 €): A berlini Park Inn Hotel tetejéről vetheti alá magát a mélybe. Az épület 98 méter magas és egy speciális berendezés csak az aszfaltba csapódástól menti meg.

Body Flying (~50 €): A fenti akció disztingváltabb kistesója, egy függőleges szélcsatornában élvezheti a zuhanást.

Borszeminárium ínyenceknek (~75 €).

Ajándékok (elsősorban) uraknak

A320 repülőgép-szimulátor (~150 €): 1 órányi illúzió, hogy valóban egy nagyvasat vezetünk. A készülék hajtómű kiesést, ködöt és vihart is tud szimulálni.

ICE szimulátor Fuldában (Németország) (~200 €): Egy órán keresztül beülhetünk egy ICE vezetőfülkéjébe, és csapathatunk 350 km/h-val a 3000 tonnás vonattal. Mármint a szimulátoron. Bővebb információ itt.

Versenyautóval csapatni a Nürburgringen  (~350 €): „B”-s jogosítvány, max. 190 cent magasság, max. 90 kiló súly és max. 47-es cipőméret megvan? Akkor indulás.

Ferrari F355 (~200 €) vagy egy 500 lóerős és tízhengeres Lamborghini Gallardo (~300 €) álmai autója? Itt vezetheti is ezeket, az árak egy órányi tesztútra vonatkoznak. Ezeken kívül van még Ford Mustang (~170 €) vagy az Audi R8 (~250 €) is.

karacsony3.jpgLamborghini Gallardo tesztút, forrás: jochen-schweizer.de

Jól érezné magát, ha egy háromszáz lóerős páncélossal (BMP1 & BMP2) egy órát dagonyázhatna a csüdig érő sárban? Nagyjából 170 €-ból kihozható. Ugyanez egy katonai Hummer H1-gyel 230 €.

SWAT-tréning (~150 €): A gyakorlópályán magunkra ölthetjük a speciális egységek felszerelését, és valóshoz hasonló bevetéseken vehetünk részt.

Autó-pusztítás (~100 €): Gondolom, már mindenkiben felmerült a közlekedési partnerek autóin levezetni felgyülemlett agresszióját. Nos, itt a remek alkalom az indulatok felszabadítására. Samut (kőtörő kalapács) kapunk a helyszínen.

Már gyerekkorában is markoló volt az óvodai jele, és szeretne egyszer a vezetőfülkébe vetődni? Itt lehetősége van 2,5 tonnás, 18 tonnás és egy 50 tonnás „Monsterbagger“-t próbára tenni, nagyjából 110 €-ért.

karacsony4.jpga "monster-bagger" Bambergben, forrás: jochen-schweizer.de

Kisrepülőgép vezetés (~320 €).

Whisky-kóstolás (~76 €). Találjon rá kedvenc whiskyjére.

Sörfőző kurzus (~60 €). A sörmester egy 3-5 órás tanfolyamon mutatja végig, hogyan állnak össze az alapanyagok sörré.

Tényleg extrém (drága) ötletek

Azért még ábrándozni lehet:

karacsony1.jpgBear Grylls Survival Academy, forrás: jochen-schweizer.de

Bear Grylls Survival Academy (~2.400 €). Ha szerencsések vagyunk, magával a mesterrel együtt küzdhetünk öt napig a skót Felföldön a túlélésünkért. Szabadfoglalkozás: giliszta- és egyéb élősködők két pofára zabálása. A tevekibelezés és hasában alvás ezúttal földrajzi okok miatt elmarad.

karacsony2.jpgMIG-29-cel repülni, forrás: jochen-schweizer.de

MIG-29-cel repülni (~14.500 €): A repüléseket az orosz Nyizsnyij Novgorod „SOKOL” légibázisáról szervezik, a teljes program 4 napos, ebből a repülés 25 perc.

Zero-G (parabola-) repülés (~5.000 €): egy speciálisan átépített Boeing fedélzetén élheti át 10 – 15 alkalommal a súlytalanság állapotát. Úgy tudom, a szervezők javasolják, hogy lehetőleg éhgyomorra fogyasszuk ezt a programot. A gépet nehéz takarítani.

Zero-G (parabola-) repülés űrhajós kiképzéssel (~9.000 €): a fenti repülés egy űrhajósokat megillető képzéssel megfejelve. Irány a Mars!

 

Megismétlem. Tudom, hogy a fenti programok egy jelentős része sokak számára megfizethetetlen. De gondoljon csak egyszerűen bele, lehet az ajándékozást máshogy is intézni, tartalmat is lehet neki adni! Legyen kreatív!

Mozduljon ki, ismerje meg a világot, ajándékozzon olyasmit, amiről tudja, hogy tényleg örömet okoz!

Vagy egyszerűen ajándékozzák meg egymást valami valóban szimbolikus aprósággal és szabadítsák fel magukat a reklámok által diktált, elborult vásárlási kényszer nyomása alól.

Ez az ünnep nem erről szól. Nem erről kellene szólnia.

Forrás

jochen-schweizer honlap

Utóirat

A blogokat egyedül írom és szerkesztem. Megkísérelem a magyar helyesírás szabályait betartani, a források megjelölésére odafigyelni és a pontos szaknyelvi kifejezéseket alkalmazni az azokat megkövetelő cikkek esetében. Néha, ha a fenti pontokat nem sikerül hiánytalanul megtartanom, azt sajnálatos hibának tartom, ami szerintem az egyszemélyes blogírás velejárója. Kérem, figyelmeztessen a problémára, azt – amennyiben hibának minősítem – kijavítom.

Két blogot szerkesztek:

  • a passport.blog.hu egy könnyedebb hangvételű, populárisabb blog, ahol a nyelvezet is ezt tükrözi.
  • az ob121.blog.hu egy szakmaibb, elmélyedősebb és alaposabb blog – vagy legalábbis annak szánom. Itt hosszabb és komolyabb cikkek fordulnak elő, amik alaposabb utánjárást igényelnek – emiatt ez a blog kevésbé pörgős, ritkábban frissül.

Mindkét blog változásait is követheti a facebookon, a passport.blog.hu csoportban, ha rákattint a „√ Tetszik” gombra. Kérem, kövessen!

További írásaim

Passport blog

Német keresetek listája
A 62'-es hamburgi viharhullám
Az észak-koreai díszletfalu, Kidzsongdong
Csövezzünk Ausztriában és Németországban
Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok
Bambuszvonatok Kambodzsában
Szórakoztató tények utazóknak
A világ leghosszabb vonata: a Vasérc-expressz
A világ legnagyobb hajóroncs-temetője: Nouadhibou, Mauritánia
Ajtó a pokolba – a 42 éve lángoló türkmenisztáni Darvaza- kráter
A lappföldi Jéghotelbe is kell tűzjelző
Hatalmas betonnyilak az USA-ban
Káosz a német autópályákon
Kilométeróra-maffia Németországban
pagpag - hús a szemétből
Maeklong Railway Market /Talad Rom Hoop

OB121 blog

Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok és reaktoraiknak története (a teljes történet)
Vasazásból nukleáris katasztrófa
Cseljabinszk-40 : a szovjet plutóniumgyár és katasztrófái
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal
A Trans-Szibéria gázvezeték 1983-as robbanása
A Stuxnet és hatásai (első rész)
Vasúti gigaprojekt: ICx

komment
süti beállítások módosítása