Passport

Történetek határtalanul.

Mi változik a német utakon 2015-ben

2014. december 29. 19:34 - Vámos Sándor

Az autópályadíj legkorábban 2016-ban kerülhet bevezetésre az autópályákon, addig is még sok víz le fog folyni a Rajnán.

A „Bußgeldkatalog“, a büntetési tarifák most éppen nem változnak Németországban. A büntetőpont-rendszer változásairól már volt szó itt a passport blogon .

valtozas1.png

Fontos tudni azonban, hogy a németországi büntetések Magyarországon is egyre inkább megérkeznek (és ki is kell őket fizetni), és fordítva; a magyar büntikről is kaphat értesítést az, aki Németországban lakik / tartózkodik, német rendszám után is. Mindkét esetre hallottam már példákat közvetlen ismerőseimtől, érdemes erre figyelni.

⇒  A gépjárműveket on-line is üzembe lehet majd helyezni a KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) oldalán, ehhez viszont szükséges lesz az új német személyi, a forgalmi és a plaketták.

⇒  Az autó régi rendszámát is magával viheti, aki másik városba költözik, így nem kell azt az új város azonosítója miatt lecserélni. Ennek persze semmi kihatása nem lesz a biztosításokra, azokat továbbra is a lakcím szerint fogják számolni.

valtozas2.png

⇒  A rövid, 5 napos időszakra kiadott „fehér-sárga“ rendszámok (Kurzzeitkennzeichen) jelenleg még kiadhatók HU (Hauptuntersuchung) műszaki vizsga nélkül is, ez 2015. április 1-től változik. Az ideiglenes rendszámokhoz is kelleni fog a műszaki vizsga matrica! 

Ha kocsit szeretne vásárolni Németországban, a figyelmébe ajánlom ezt a korábbi bejegyzést.

 Az összes EU államban bevetésre kerül az un. E-call-system. Új autók esetében amennyiben a szenzorok komolyabb ütközést regisztrálnak, a rendszer automatikusan továbbítja a jármű adatait, a baleset időpontját és helyszínét egy riasztási központba. Régebbi járművek esetén a hívás egy gombnyomással is aktiválható kell, hogy legyen. Ez a rendszer Németországban 2015. október 1-től minden személygépkocsi és kisteherautó számára (< 3,5t) kötelező lesz!

Lehetséges, hogy ez - mármint hogy a régi autókban is kötelező lesz ez a rendszer - egy elírás az eredeti cikkben. Más oldalakon szerint csak az új autókban lesz kötelező tartozék az E-call. Én még nem láttam ilyen kütyüt és hirdetését sem, például az ADAC újság sem ontja a híreket erről az előírásról. No mindegy, majd meglátjuk.

valtozas3.png

Az E-call-system sémája

⇒  A 2015. december 31-ig üzembe helyezett elektromos autók még 10 évig adómentességet élveznek, utána viszont ez 5 évre fog csökkenni.

⇒  2015 februárjában kerül bevezetésre az elektromos autók szabályozására kialakított Elektromobilitätsgesetz (EmoG). Gyakorlatilag a helyi rendeletekben kell majd rögzíteni, hogy milyen előnyöket élvezhetnek az adott településen az elektromos autók. Szabad parkolók a töltőállomásoknál, kedvezőbb parkolási tarifák és szabadon használható buszsávokkal próbálják majd az autósokat átcsábítani az „E“ oldalra.

⇒  2015. szeptember 1-től érvénybe lép az Euro 6, ami tovább redukál(tat)ja a kibocsátási határértékeket. Dízelmotorok esetén az Nox határértéke az eddigi 180 helyett 80 milligramm lesz kilométerenként, míg a benzinmotorok esetén ez az érték 60 milligrammra csökken.

valtozas4.png

⇒  Az elsősegélydobozoknak a módosított DIN 13164 normának kell megfelelniük, így például két nedves törlőkendőt is tartalmazniuk kell, illetve egy 14 részes sebtapasz készletet. A még le nem járt dobozokat nem kell kicserélni, viszont azokban ellenőrizni kell, hogy a steril csomagok szavatossága nem járt még le. Fontos, hogy a „kukásmellény“ (láthatósági mellény) már 2014-től kötelező tartozék a kocsikban.

⇒  Új helyi- és típusbiztosítások jelennek meg 2015-től, ez ügyben kérdezze meg orvosát és gyógyszerészét biztosítási ügynökét.

⇒  Egyszer már szigorították a TÜV ellenőrzések menetét 2013-ban, most ismét csavarnak egyet a présen, és bevezetik a kötelező ellenőrző-adaptereket, bármit jelentsen is ez. Érzésem szerint nem lesz ettől olcsóbb a TÜV.

A TÜV vizsgák egy másik aspektusát már bemutattam itt, a blogon: Amitől a (TÜV) vizsgáztatóknak a haja az égnek áll : 1.rész2.rész3.rész

Mindenesetre minden autósnak boldog és eseménymentes 2015-öt kívánok!

A bejegyzést jórészt a focus.deVerbandkasten, Tüv, E-Call-Notruf: Diese 10 Dinge ändern sich 2015 für Autofahrer” cikke alapján írtam.

A bejegyzés a Facebook-on kommentálható.

Facebook csoport

A blog változásait is követheti / kommentelheti a facebookon, a passport.blog.hu csoportban, ha rákattint a „√ Tetszik” gombra. Kérem, kövessen!

További írásaim mostanában

Az atomvonatok újra hadrendbe állnak
10, még álló fal a berlini leomlása után

A német állam finanszírozza az IS-t?
Ottó utazásai

komment
süti beállítások módosítása